用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教考5級樂理
go

請教考5級樂理 [複製鏈接]

請問小4學生應付5級樂理. 以英文作答是否很難及格 ?

通常要上多少小時學樂理 ?  即是需要多少時間預備考試 ? 一般收費又如何 ?

謝謝指教 !
   0    0    0    0

關乎個老師點教﹐小朋友適應能力好高

原帖由 satu 於 09-12-24 10:53 發表
請問小4學生應付5級樂理. 以英文作答是否很難及格 ?

通常要上多少小時學樂理 ?  即是需要多少時間預備考試 ? 一般收費又如何 ?

謝謝指教 !

請問樂理係咪分開堂上,唔同彈琴一齊

原帖由 Benbenmum 於 09-12-24 14:38 發表
請問樂理係咪分開堂上,唔同彈琴一齊

係呀
仲有你可以要求老師報中文卷
因為英文卷只可以用英文答
中文卷就會比份英文卷+中文翻譯本(要在英文卷上作答), 但考中文卷你可以寫中文答或英文答都得(因為係考音樂, 唔係考語言)

咁老師普遍用中文定英文教呢 ?

原帖由 angelfish_kylie 於 09-12-24 15:46 發表

係呀
仲有你可以要求老師報中文卷
因為英文卷只可以用英文答
中文卷就會比份英文卷+中文翻譯本(要在英文卷上作答), 但考中文卷你可以寫中文答或英文答都得(因為係考音樂, 唔係考語言) ...

老師普遍以中文黎教.
其實小四學生學樂理無問題.
用咩語言黎考我就覺得小朋友既接收能力.
我D學生如果本生英文低好.加上係讀internation school 所以容易應付D
同埋如果小朋友係學西樂的話. 要佢讀返中文可能仲會困難D..

我自己不論學生年紀和英語程度﹐一律以英語教授﹐教材也是全英語﹐so far 都沒有一個學生覺得語言問題令學習變得特別困難。多年來﹐他們全都被我安排考英文卷﹐成績優異。

原帖由 clarise_lau 於 09-12-24 20:10 發表
老師普遍以中文黎教.
其實小四學生學樂理無問題.
用咩語言黎考我就覺得小朋友既接收能力.
我D學生如果本生英文低好.加上係讀internation school 所以容易應付D
同埋如果小朋友係學西樂的話. 要佢讀返中文可能仲會困 ...

噤請問通常要上多少小時學樂理 ?  即是需要多少時間預備考試 ? 一般收費又如何 ?

我自己習慣每個學生﹐每次鋼琴/小提琴課﹐當中會用5-15分鐘講解樂理 (有教本+練習題﹐由一級至五級﹐按部就班﹐內容全部覆蓋﹐全英語)﹐一起做2-3條題目﹐然後再給學生功課(著他們下堂交回 - 有需要的話就改正 - 然後又繼續教新的)。通常五級樂理考試前4-6個月﹐我會加長每堂學習樂理的時間﹐跟他們多默些terms (Italian,French,German) and signs﹐並開始做past papers﹐針對解題和答題技巧去練習。

我極少收學生跟我只學樂理﹐多年來只收過一個﹐他是我其中一位鋼琴學生的表弟﹔他是從零開始(他的鋼琴和小提琴老師從未正式教過他任何樂理﹐也沒有做過任何樂理練習)﹐他讀小三﹐用了半年時間﹐每星期一堂(45分鐘)﹐他每堂交齊功課﹐又用心地溫習詞語﹐最後把一至五級樂理的內容全都學會﹐五級樂理考獲92分(Distinction)。

原帖由 satu 於 09-12-25 21:11 發表
噤請問通常要上多少小時學樂理 ?  即是需要多少時間預備考試 ? 一般收費又如何 ?

至於收費﹐我都係收番鋼琴/小提琴課的價錢

原帖由 satu 於 09-12-25 21:11 發表

原帖由 ohmygosh 於 09-12-25 22:29 發表
我自己習慣每個學生﹐每次鋼琴/小提琴課﹐當中會用5-15分鐘講解樂理 (有教本+練習題﹐由一級至五級﹐按部就班﹐內容全部覆蓋﹐全英語)﹐一起做2-3條題目﹐然後再給學生功課(著他們下堂交回 - 有需要的話就改正 - 然後又繼續教新的)。 ...

你那位學生跟我囝情況差不多,都是讀小三﹐用了半年時間﹐每星期一堂(45分鐘)﹐是否共24堂???每堂收費如何???thanks!

For one-on-one music theory tuitions, the rate is $250 / session (45 min). Initially, once a week; later on (about 4 weeks prior to exam), twice a week. The total no. of sessions required depends on the student's attitude and ability.

原帖由 sababy 於 09-12-26 04:50 發表

你那位學生跟我囝情況差不多,都是讀小三﹐用了半年時間﹐每星期一堂(45分鐘)﹐是否共24堂???每堂收費如何???thanks!

乜你個樂器老師唔教樂理咩?
通常都係加多一個鐘錢教埋樂理wor....
小四,咁大個教中文英文都無所謂啦,樂理d題目好直接,做多d就知道係一模一樣咁答,最緊要勤力肯花心機,小四用英文考80分以上大有人在。

其實有人同我講, 樂理求其及格就ok . 因為主要想pass 左. 就考5級以上琴.   攞唔攞到高分都唔係重要. d 人主要睇考琴既分數. 噤樣啱唔啱呢 ?

我只會教學生凡事盡力而為﹐絕不會教他們‘求其及格就ok’﹐也絕對不能夠讓他們及其家長有這種意識。這是情操和態度的問題。

況且﹐音樂理論的學習是全面音樂教育裡必修的一部份﹐把理論學好也是學生對音樂一種應有的尊重。

原帖由 satu 於 09-12-27 20:19 發表
其實有人同我講, 樂理求其及格就ok . 因為主要想pass 左. 就考5級以上琴.   攞唔攞到高分都唔係重要. d 人主要睇考琴既分數. 噤樣啱唔啱呢 ?

原帖由 satu 於 09-12-27 20:19 發表

我朋友都是這樣講,考琴的分數較為重要!

My son was in P4, he supposed to have theory exam on Oct, but teacher don't recommand.
And now I applied 2010 Feb Theory exam for him, hope he can PASS.
Normally my son took 1H lesson per week and start from January 2010, he will have twice lessons per week (1H per lesson).
His teacher charge HKD 400.00 per lesson.

My son took Theory course since March 2009. It seem difficult to him and he just hate it. Sometimes I feel bad to see he need to do many homeworks day and night also during Christmas holiday.

醒目開學勳章

English paper isn't that difficult if the candidates have prepared enough.

However, if the children don't have much confidence to express in English, Chinese version would be more suitable for them.

其實5級樂理只是入門過入門,好多學生都系做下passed paper就可以合格,我當年都系。當然,10歲以下就真系難D.
‹ 上一主題|下一主題