用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有麥可以學呢?
go

有麥可以學呢? [複製鏈接]

小朋友現2歲4個月. 現讀梗 N1. 星期日同佢返梗 PLAYGROUP 做 GYM. 想問各位仲有什麼可給小朋友學呢?
   0    0    0    0

我小朋友學storyland, putonghua, baby painting, handbells, orff music

其他可以學的有﹕montessori, JELIC, science, sports, etc.

原帖由 linglingng 於 09-12-23 16:15 發表
小朋友現2歲4個月. 現讀梗 N1. 星期日同佢返梗 PLAYGROUP 做 GYM. 想問各位仲有什麼可給小朋友學呢?

細嘅小朋友 應該學音樂 & 語言, 是黃金時期....
如果天生沒有音樂感, 7歲前是可以靠訓練 改善, 過咗7歲會難D, 或者已經改變唔到, 無用了...
小朋友  7歲前 是學語言的黃金時期, 可盡量嘗試...
有人講, 3歲前所學到的語言會畢生難忘??
我唔知是否真的??...
但我都有俾女兒 在幼稚園階段 另外學普通話 & 日文, 現在小學很忙 停了日文只保留普通話...對小學普通話科有很大幫助... 幼稚園時比較得閒, 可以盡量去學嘢, 小學很忙的, 想學都無時間..
仲可以去學Drawing & 一些運動, 你小朋友已有玩gym, 可以畫畫/做手工, 日後小學 視藝科 都會計分, 但由幼稚園至小學通常課堂上都不會教得太多, 如果想小朋友做得好D, 或是將來輕鬆D, 就早D俾佢地學吓D畫畫技巧 ...
中.英.數.常都有得補...  
視藝科... 好難去補習, 雖然不是主科, 但亦不能太差??

原帖由 linglingng 於 09-12-23 16:15 發表
‹ 上一主題|下一主題