用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 ...
樓主: chung222
go

我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 [複製鏈接]

我以前也覺得教女女英文生字易過中文生字, 後來買了一套幼稚園認字卡(新雅文化), 只有字, 沒有圖, 它有155個單字, 是按教署幼稚園指引編制, 是基本幼稚園兩年內應學的詞彙, 我每天跟女女認5 張, 第二天舊五張加新五張, 一個暑假就學會百多個字, 我發現愈配合小朋友經驗的詞彙愈易記, 醫生/老師/同學/爸媽等等, 相反田日筆劃少, 但他們沒有這些概念, 要較長時間去記, 現在她三歲了, 我買了青田教育出版的我自己會讀叢書(我朋友的女兒讀根德園, 她也是用這套作為教科書), 以彩虹七色去升級, 現在女女讀黃色(第三級), 有十二本小書, 很淺白易明, 她拿起書可自行讀出故事(約80%準確), 我覺得這些教材對學中文很有用, 希望對大家有幫助

原帖由 abinayams 於 09-12-22 22:31 發表
我以前也覺得教女女英文生字易過中文生字, 後來買了一套幼稚園認字卡(新雅文化), 只有字, 沒有圖, 它有155個單字, 是按教署幼稚園指引編制, 是基本幼稚園兩年內應學的詞彙, 我每天跟女女認5 張, 第二天舊五張加新五 ...

想問下幼稚園認字卡(新雅文化)<-係邊度可以買?

THANKS

係真唔係呀?
你點會唔知點解的?
原因一) 小朋友白paper一張, 你比乜佢學乜~!! 100%是同環境有關~!!  
原因二) 而中文本身係真係好難學的!

唔駛worry, 我聽過很多小朋友都係咁, 所以我自細就同佢講中文, 叫家裡個印唔好賣弄佢的核突英文, 而家個女中文(廣東話)很好, 英文進步中。

你小朋友而家學中文係無問題的, 一定可以追反晒, 佢仲細, 而且香港係中文環境!

你地有無睇正識第一, 我好驚, 因為中文真係好深好深, 即使日常見慣的字大人都會錯, 唔通要睇晒本說文解字至得? 我女又係中文一般, 現正努力中, 因為心儀的小學, 中英都好好, 到時真係入到, 即係叫我等 c. 反而英文小學, 我覺得仲易應付, 大把工具書幫到家長同學生.

幼稚園階段, 最重要係培養到閱讀文的興趣, 初時女兒好抗拒睇中文字, 努力左一年, 由盲字唔識一個到而家都算唔錯又肯睇, 我無用過字卡, 全部睇圖書, 仲要揀佢有興趣的話題慢慢吸引, 配合埋老師教過的內容等佢有自信, 覺得自己攪得掂中文, 當中家長心血少 d 都唔得.

我仲有奢望架, 希望佢好似某 bk 家長個仔咁, 3 年級睇金庸, 哈哈, 難就難左 d, 立定目標我相信辛苦 d 總會有得著. 我從無數過佢認到幾多字, 總之, 見到佢睇中文書睇到有自信笑容, 我就最開心. 所以不求睇得深, 但求睇得開心, 幼稚園有時間可以咁花, 唔好迫.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-22 22:48 發表

想問下幼稚園認字卡(新雅文化)

新雅我見過三聯有. 學中文我鍾意青田 d 教材多 d.

所以我教學左中文為主,小學先開始教英文,用中文為思考模式,引令思索、分析,跟住英文字寫返出來,如果要配合英文式的英文文章寫作,就要教懂佢自己多看外國人寫的英文書。

可以兩者一齊學好嗎?

我囝小二,英文閱讀能力比中文好, 我覺得好悶只看了2頁的"A MIDSUMMER'S NIGHT DREAM",他可以好快看完,看得明而且講番比我聽結局。

因:從幼稚園他愛聽故事那天開始,我只有講英文書,之後他學會自己看。有得選擇,他要看ENG的卡通/新聞。(我很後悔沒有幫助他加強中文能力)

升上小一,就大事,他見到中文字就逃避,常讀錯,寫錯字。中文科要求又高,默書筆劃要準確,做閱讀理解要明白大量新字的字義。我倆已經付出不少心血在中文上,幸好他太愛閱讀,現亦看中文書,只是不是"最愛"。中文書合適又有趣的讀物,其實不及英文書多,英文書多。

到了我細囡現K3,我正在雙線而行,未來幾年她的英文閱讀能力未必及上哥哥,但中文認字及理解已經可以應付小一。

那應該是更好的。

原帖由 happyvalley 於 09-12-23 12:29 發表
所以我教學左中文為主,小學先開始教英文,用中文為思考模式,引令思索、分析,跟住英文字寫返出來,如果要配合英文式的英文文章寫作,就要教懂佢自己多看外國人寫的英文書。 ...

‹ 上一主題|下一主題