用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話 ...
go

我囡囡唔知點解學講英文重容易過廣東話

我教佢講英文,佢一學就識,但廣東話就學來學去都唔識~一係就講唔正~~咁我係唔係比佢讀國際學校好D呢?
想問你地個小朋友係唔係都係學英文會學得快過廣東話?

醒目開學勳章 貢獻勳章

學英文係易過學中文架!
而且教材又多d.. 所以我都係教小朋友學英文然後學中文, 不過好好彩, 佢兩樣都講得好清楚, 返N班一個月已經俾老師讚佢講嘢清楚, in K1 中英文都難唔到佢!

點教個小朋友係家長話事嘅, 如果你覺得中文緊要嘅, 就唔應該俾佢讀國際學校!
我地就因為英文較中文易學, 更加要搵中文好嘅學校! 你諗吓.. 出面多唔多補中文嘅地方呀? 但係英文嘅就大把喎!

仲有.. 我好怕見到d家長用廣東話同佢小朋友講嘢, 個小朋友用英文答爸媽.. 所以.. 國際學校唔係我杯茶

原帖由 chung222 於 09-12-22 10:45 發表
我教佢講英文,佢一學就識,但廣東話就學來學去都唔識~一係就講唔正~~咁我係唔係比佢讀國際學校好D呢?
想問你地個小朋友係唔係都係學英文會學得快過廣東話? ...

我仔一早未夠2歲已經識哂a-z
而家番左學3個月都只係學到"人口耳門爸媽手月" "日" 學極都唔識
中文自己好難教
英文好易.因為太多教英文既教材同dvd

我個小朋友就係我用廣東話問佢,佢用英文答我 ,教佢講廣東話佢又唔講

都唔知我係唔係要同佢講英文
原帖由 小曳人 於 09-12-22 10:54 發表
學英文係易過學中文架!
而且教材又多d.. 所以我都係教小朋友學英文然後學中文, 不過好好彩, 佢兩樣都講得好清楚, 返N班一個月已經俾老師讚佢講嘢清楚, in K1 中英文都難唔到佢!

點教個小朋友係家長話事嘅, 如果你覺 ...

學英文係易過學中文

學英文係易過學中文
english just a-z letters
chinese with many different letter and bb need to learn pattern

原帖由 chung222 於 09-12-22 11:25 發表
我個小朋友就係我用廣東話問佢,佢用英文答我 ,教佢講廣東話佢又唔講

都唔知我係唔係要同佢講英文

有因才有果。佢用英文答妳係果。
因係咩?梗係大部份時間接觸英文!
唔係妳就梗係屋企人。除非妳信語言能力來自前生!!!
咁查實妳現在係煩惱,想佢轉返中文台;定係認為佢有語言天份,再進一步栽培?

想同佢轉番中文台呀!轉來轉去都失敗,我用中文問佢,佢應該答中文,用英文問佢,就答英文羅,这才正確吖嘛!

原帖由 oooray 於 09-12-22 12:26 發表

有因才有果。佢用英文答妳係果。
因係咩?梗係大部份時間接觸英文!
唔係妳就梗係屋企人。除非妳信語言能力來自前生!!!
咁查實妳現在係煩惱,想佢轉返中文台;定係認為佢有語言天份,再進一步栽培? ...

原帖由 chung222 於 09-12-22 12:32 發表
想同佢轉番中文台呀!轉來轉去都失敗,我用中文問佢,佢應該答中文,用英文問佢,就答英文羅,这才正確吖嘛!

番學啦番學有幫助
至少每日多3小時有人同佢講中文
我仔番左學好左好多

原帖由 chung222 於 09-12-22 12:32 發表

個女幾大?
要講英文時搵老豆同佢講囉!
妳堅持同佢講100%中文,佢答英文後咪再用中文同佢翻譯一次,咁佢咪慢慢掌握到中文Grammar。
有時小朋友詞彙唔夠會o架!
番學後自然會俾老師/小朋友慢慢調番正。當然,妳讀IS除外。

我個囡係11/07細女,番了個半月N1,講嘢未見有大進步

可能英文易啲發音,亞仔in K1用英文表現係好啲

原帖由 chung222 於 09-12-22 13:11 發表
我個囡係11/07細女,番了個半月N1,講嘢未見有大進步

2歲喳?!番左個半月N1,除左學排隊學如廁,仲想點?
我d小朋友好似考K1時都唔係好鍾意講野(性格定能力???),人人進度唔同,唔好同人比較!(總係隔離飯香d?)
只要妳唔好俾壓力佢(e.g.唔准佢用英文講野),佢就會按妳想既方向行。小朋友只是白紙一張,要中得中,要英得英。睇妳點行法。
我想最重要既係:
妳自己先攪清楚妳想佢點行,否則妳一時左一時右,兩頭唔到岸仲大壓力。

佢學講野比較慢,IN K1時真係好蝕底,其實如兩歲前只係同佢講中文,係唔係會好D呢?等番學時才學英文?

原帖由 oooray 於 09-12-22 13:39 發表

2歲喳?!番左個半月N1,除左學排隊學如廁,仲想點?
我d小朋友好似考K1時都唔係好鍾意講野(性格定能力???),人人進度唔同,唔好同人比較!(總係隔離飯香d?)
只要妳唔好俾壓力佢(e.g.唔准佢用英文講野),佢就會按妳想既方向行。小 ...

原帖由 chung222 於 09-12-22 13:56 發表
佢學講野比較慢,IN K1時真係好蝕底,其實如兩歲前只係同佢講中文,係唔係會好D呢?等番學時才學英文?

個個小朋友唔同,即使妳今天刻意經營中文亦唔保證in K1時語文表現超卓。依家好多小朋友都中英一齊學,分別在於傾向邊一邊。
我個大b女in K1時多數都唔多出聲都仲有人收。K1 interview好似見工,鍾意就鍾意,唔鍾意就鍾意,唔到妳控制,隨緣。
兩文三語無論係香港local定IS都咁重要,如果妳覺得囡囡英文有點少聰明,又冇必要禁止佢講。反正妳自己找個平衡點,其他人(好似我)講咩唔重要,妳先至係最了解妳囡囡最需要d咩,行條咩路。

其實而家大部分小朋友英文都好過中文,或者因為父母緊張英文多d! 不過如果只重視英語教育,上到普通小學就死啦!因為小學既中文真係好深,而且成日默書, 一默就默大篇課文,做中文閱讀理解又要問埋d好深層既意思!反觀小學既英文好straightforward,而且默書都係好少字......而家中國在全球咁重要,唔學好中文真係追唔上社會既步伐呀!

醒目開學勳章

學英文一向都易過學中文, 但要小朋友pick up到native口音, 一定要堅持小朋友由最細時開始接觸native english speakers, 香港話哂都係大部分中文語言環境, 我唔太擔心pick up 中文問題。

我個仔情況都差唔多, 番咗幾個月學, 都只係識幾隻中文單字, 剩係個"月" 字, 都教咗幾十次, 教極都唔識, 英文呢, 只要講過一次就記得, 有次我教佢過山車及摩天輪的英文, 只係隨便教吓, 無諗過佢會記得, 點知一個星期後再問佢, 佢都仲講番到個英文出黎, 嚇c我.

原帖由 NICOLE123 於 09-12-22 11:23 發表

我仔一早未夠2歲已經識哂a-z
而家番左學3個月都只係學到"人口耳門爸媽手月" "日" 學極都唔識
中文自己好難教
英文好易.因為太多教英文既教材同dvd ...

學英文真係易好多......我記得自己讀幼稚園時好似只係識A-Z...可能時代唔同...

原帖由 Silverhawk 於 09-12-22 15:34 發表
我個仔情況都差唔多, 番咗幾個月學, 都只係識幾隻中文單字, 剩係個"月" 字, 都教咗幾十次, 教極都唔識, 英文呢, 只要講過一次就記得, 有次我教佢過山車及摩天輪的英文, 只係隨便教吓, 無諗過佢會記得, 點知一個星期 ...

原帖由 Silverhawk 於 09-12-22 15:34 發表
我個仔情況都差唔多, 番咗幾個月學, 都只係識幾隻中文單字, 剩係個"月" 字, 都教咗幾十次, 教極都唔識, 英文呢, 只要講過一次就記得, 有次我教佢過山車及摩天輪的英文, 只係隨便教吓, 無諗過佢會記得, 點知一個星期 ...

咁我仔好小小時佢係學校學完我地抽問佢.佢已經認到
不過我地都每日同佢溫習.
我地唔用學校既字咭因為有圖畫
我自己寫D咭比佢只有字.
我覺得咁先可以MAKE SURE佢係認到字唔係圖