用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2010-2011 Primary one
樓主: Yanamami
go

2010-2011 Primary one [複製鏈接]

Hi 粉紅虎,

無喎....等我明早問問他.  我知道你囡囡是邊位啦.  佢真係好乖呀.  如無搞錯, 佢應該是坐門口第一行第一個位.  是嗎? 下星期上中文課了, 今個weekend是否不用做英文copy book呢?  thanks.  

仲有今日老師送左個文件夾給他,是否人人都有呢??

原帖由 粉紅虎 於 10-7-30 15:47 發表
Hi Fionyiu
我囡囡調左位lai...你仔仔有無調位呀!

My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi Fionyiu
囡囡啱啱調左位la...

下周開始帶中文書及習作, 囡囡話中文老師姓陳, 另外想問吓英文有無功課做, 囡囡寫手冊英文部份有些疑問,
"study TB, GP CH 1,3-5"  GP 這本書是留在學校做的, 今天才派回來, 我睇過第5頁無做, 是否要做, 問囡囡又話5記得, 老師無講, 疑問係3-4已改好比分, 所以真係5明” GP CH 1,3-5"

請第5組家長幫吓手

No need.  Just study (溫習) Chapter 1, 3-5.
原帖由 粉紅虎 於 10-7-31 23:42 發表
Hi Fionyiu
囡囡啱啱調左位la...

下周開始帶中文書及習作, 囡囡話中文老師姓陳, 另外想問吓英文有無功課做, 囡囡寫手冊英文部份有些疑問,
"study TB, GP CH 1,3-5"  GP 這本書是留在學校做的, 今天才派回來, 我睇 ...
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi Fionyiu
係呀! 唔該哂, 但GP 第5頁係無做的, 但又study

請問明天帶咩課本

Hi, 我個仔都係第2組,大家得閒交流下

原帖由 tracytang 於 10-7-29 00:37 發表
我仔仔都係識到2-3個同學仔jar.  不過唔緊要啦, 佢地大把時間可以互相認識

粉紅虎:

不是page 5呀, 是chapter 5 呀.

今日囝囝話班入面有兩個小朋友俾老師寫手冊, 一個轉堂時沒有伏在桌上, 另一個用個夾夾另一個小朋友.  我囝囝就話好彩我無naughty咋.... 仲有呀...有一個小朋友唔乖俾老師話左四次喎...haha.....你囡囡有無同你分享校園趣事呀??

原帖由 粉紅虎 於 10-8-2 00:00 發表
Hi Fionyiu
係呀! 唔該哂, 但GP 第5頁係無做的, 但又study

Hi Fionyiu
我真係大意, 成日諗住第5頁, 真的謝謝你點醒左

囡囡都有同我講有小朋友比老師罰, 仲話個老師好惡, 好攪笑.....

囡囡話普通話老師會問問題, 小朋友攑手回答, 每一行成為一組, 邊一行答得最多而又啱, 就有分, 囡囡話第3行好多分, 你仔又無同你講

Hi 粉紅虎:

我囝囝有講俾我聽, 佢好似就係第三組.  你囡囡第幾組架? 你囡囡之前有無學普通話?? 我囝囝話有小朋友唔明老師講野, 所以做唔到老師既要求.  經過這個星期既training,我囝囝既普通話都提升左好多.

原帖由 粉紅虎 於 10-8-5 17:51 發表
Hi Fionyiu
我真係大意, 成日諗住第5頁, 真的謝謝你點醒左

囡囡都有同我講有小朋友比老師罰, 仲話個老師好惡, 好攪笑.....

囡囡話普通話老師會問問題, 小朋友攑手回答, 每一行成為一組, 邊一行答得最多 ...

我囡囡第五組,今日老師送了個筆袋給她

是否每人都有禮物呢?  因我都見到囝囝有禮物.

原帖由 yan_mum 於 10-8-6 22:26 發表
我囡囡第五組,今日老師送了個筆袋給她

囡囡話乖先有, 有幾個無囡囡有學過普通話, 所以都ok lai...

囝囝今個week上數學堂, 佢好開心.  日日都有小禮物呀. 另外, 請問你地開始背乘數表未呀?

我個仔(Group 2)第一個week就上數學,係趙老師教,佢勁likeMiss Chui,因有禮物.
乘數表開始背喇!

原帖由 Fionyiu 於 10-8-11 10:49 發表
囝囝今個week上數學堂, 佢好開心.  日日都有小禮物呀. 另外, 請問你地開始背乘數表未呀?

在這個暑假已經開始背啦,二個星期左右ok

原帖由 Fionyiu 於 10-8-11 10:49 發表

我仔都是第二組,他很喜歡趙老師和陳老師,時間過得很快,一個月既預備班將要結束,仔仔喜歡返學,他說最喜歡小息時和同學仔去小食部買野食,和去池塘邊睇小蝌蚪!

休息兩星期後,就開學了!

原帖由 cnc 於 10-8-11 17:09 發表
我個仔(Group 2)第一個week就上數學,係趙老師教,佢勁likeMiss Chui,因有禮物.
乘數表開始背喇!

KTS既老師真有心思,知道小朋友最喜歡被別人讚賞,呀仔話,每組小朋友為了得獎,小朋友上堂要乖/答問題/做好功課!

相信學習氣氛都唔錯!

仔仔已背識乖數表了!

Cowboymami,

你囝囝真乖, 我囝囝仲未開始背乘數表. 我地要加油啦.
佢地d學習氣氛真係好好.

原帖由 Cowboymami 於 10-8-11 23:52 發表
KTS既老師真有心思,知道小朋友最喜歡被別人讚賞,呀仔話,每組小朋友為了得獎,小朋友上堂要乖/答問題/做好功課!

相信學習氣氛都唔錯!

仔仔已背識乖數表了!

...

急::
請問第五組既媽媽, 今日有咩功課呀?

Thanks,

Thanks Karina.

原帖由 Fionyiu 於 10-8-12 21:13 發表
急::
請問第五組既媽媽, 今日有咩功課呀?

Thanks,
‹ 上一主題|下一主題