用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 又想請教 :中文卷/英文卷考通識
go

又想請教 :中文卷/英文卷考通識 [複製鏈接]

最新中學欖覽出咗, 好多英中都揀咗 "中文卷" 考通識, 淨低得幾十間純英中會考 "英文卷" , 我想問下會有咩影響 :

~ 中 / 英文卷分開評分, 咁合格率/優良率係咪都分開評 ? 即刻會唔會限定只得 x% 學生可以係英文卷攞 5**, 但依家睇, 考得英文卷果d, 全部都係強校, 咁有咩後果.....

~ 起碼一半以上英中用 "中文卷"考, 佢地同全港中中一齊評, 又係咪會著數d....
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

~ 中 / 英文卷分開評分, 咁合格率/優良率係咪都分開評 ? 即刻會唔會限定只得 x% 學生可以係英文卷攞 5**, 但依家睇, 考得英文卷果d, 全部都係強校, 咁有咩後果.....

——————————————————
英文強未必係通識強,
之前有測試,
低分學生通識叻過高分生

~ 起碼一半以上英中用 "中文卷"考, 佢地同全港中中一齊評, 又係咪會著數d....

——————————————————
應該係中中有優勢

照以前會考的做法,評分準則是一致的,所以評卷後分數和先前定下的達標分數比較,(新考試不是用以前的方法分A-E等級) 如70/100以上可拿C級,etc。
如果考生對該科目的能力差不多,而又假設用中文應考的表達能力較好,則用中文應考通識便比用英文有優勢。

原帖由 kwlau 於 09-12-17 16:09 發表
照以前會考的做法,評分準則是一致的,所以評卷後分數和先前定下的達標分數比較,(新考試不是用以前的方法分A-E等級) 如70/100以上可拿C級,etc。
如果考生對該科目的能力差不多,而又假設用中文應考的表達能力較好,則用中文應 ...

新高中通識教育科考試用水平參照(1-5級),而非拉curve。
英文卷果d『強校』學生成績够勁的話,可以全部5**架!
<起碼一半以上英中用 "中文卷"考, 佢地同全港中中一齊評, 又係咪會著數d>---要視乎學校通識科的教學方法能否令學生成績達至考評要求。陶傑中文水平够好卦,但竟然肥佬!

原帖由 JP 於 09-12-17 17:02 發表

新高中通識教育科考試用水平參照(1-5級),而非拉curve。
---要視乎學校通識科的教學方法能否令學生成績達至考評要求。陶傑中文水平够好卦,但竟然肥佬! ...

我其實唔係幾明咩叫水平參照...
不過如果係學生成績夠勁就可以全部5**, 好過拉 curve好多嘅...

對通識呢個咁新嘅科目, 間間學校都係摸住石頭過河,
不過, 我唔係好信 band 2/3 嘅學校, 會考得好過 band 1學校囉 ~ 始終呢科係入大學必備嘅材料, band 1中學點可以唔緊張去操......

乜原來英文和中文分開評?咁學生可以自己揀中文答定英文答嗎?

考通識是可自行選擇答中文或英文 ??  或分閞中文試卷及英文試卷???

原帖由 JP 於 09-12-17 17:02 發表

---要視乎學校通識科的教學方法能否令學生成績達至考評要求。陶傑中文水平够好卦,但竟然肥佬! ...

原帖由 mak-jenny 於 09-12-18 11:41 發表
考通識是可自行選擇答中文或英文 ??  或分閞中文試卷及英文試卷???

係, 通識卷係分開 "中文卷" 同 "英文卷" !

係最新嘅升中概覽, 你會搵到學校嘅高中課程,
通識係用咩教學語言, 如果依家中四用緊中文教,
咁間學校就 "應該" 係選擇咗用中文答...

留意 : 係全間學校嘅學生都會用中文考,
唔會有得俾家長或學生再揀囉....

我一直諗英中會用英文考, 中中會用中文考,
但事實係好多英中都用中文教通識囉....

我其實好想知 : 考中文卷 同 考英文卷, 對入大學有無影響 ?!

會考成績表會唔會知用英文定中文答?好重要。
‹ 上一主題|下一主題