用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
樓主: Baoma
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

簽名被屏蔽

I want to buy a piano , budget around 70K.  What brand can I choose ?
I don't know how to play piano but want to buy one for my son.  He is now using electronic one.
Thank you very much.

回復 12810 的帖子

I just went to Parsons Music,  there are some brand like Schimmel, seiler, ronisch and Steinberg.  If my budget is around 70K, can I choose within these brands ?? which one will be better within this budget.
Thank you very much.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆:買鋼琴問題

請問大家對Yamaha YC131D 點睇?TomLee sales 話係made in china 系列中最專業的,U1 & U3 越來越貴,謝謝!

I want to buy Wilh Steinberg or Kawaii, which brand do you think is better ??
Wilh Steinberg is not so famous but made in Germany.  Kawaii is more famous, I think  ?
Any advice, thank you very much.  

簽名被屏蔽

各位, 想問一下, 我在大行買了新鋼琴, 約了調音師傅來調音.     
之前聽朋友說調音師傅會用一種調音器檢查音凖, 但我又沒見到他用,是否這樣的呢?
謝謝!!!

簽名被屏蔽

Kawai DS60 $22,000 合理嗎.吾包搬運及tune琴

blackmamba24  舊款黎, 成廿年琴, 你自己諗!  發表於 13-1-5 10:54

aeiou_drm 發表於 12-9-18 22:17
各位, 想問一下, 我在大行買了新鋼琴, 約了調音師傅來調音.     
之前聽朋友說調音師傅會用一種調音器檢查 ...

應該係調第一個音440用音叉調準,之後其他音用耳聽--調。我外行架,不過係見CF咁做。

我自己算係半個內行人,
其實有預二萬或以上的預算, 不訪試下D 國內較"大型"品牌, 買部"新琴"!
加上近年珠江及海崙都出名左(朗郎北京奧運彈果隻)
畢竟tomlee or 柏斯, 佢食差價, 可能你比二萬只買到一部5000元出廠的鋼琴
所以, 其實只用作練琴, 用開有感情用德國AND 日本是不錯, 但真係五萬或以上才可以見得人~~!!

哈哈
有興趣都可以PM 詳談~!

有冇人知Kawai  K2 新琴價錢?

珠江!.......真的相差太遠了。
不過還是期待一步一步的進步。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

回覆:bebebe12345 的帖子

強國現在仍然是有能力上太空,但未能造好鋼琴。

ilovethiscow,

我睇晒39版的內容, 主要都講緊鋼琴, 亦有人提過數碼鋼琴, 但似乎無咩回應, 因囡囡剛係柏C學琴, 就係唔知佢有冇興趣學, 我見到KAWAI 有隻model CL26II, 手感似鋼琴, 學生價76XX, 其實可唔可以考慮呢, 講緊係幾千同幾萬的分別, 老師話數碼鋼琴可以彈到2-3級, 係咪呢,  

你估問嘉惠會唔會平D

我咩都唔識, 賜教
‹ 上一主題|下一主題