用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 買鋼琴問題
go

買鋼琴問題 [複製鏈接]

想問鋼琴的價錢為何相差咁遠? 同一brand (e.g. Yamaha), 不同型号價錢可以相差好遠, 貴model貴在那裏?
女女初學, 一直以電子琴練習, 想買一座正式鋼琴給她, 但吾識揀 ….有冇經驗mama可指教一下?
   17    0    0    0

我都想請教各位YAMAHA U1定KAWAI K7 好啲?想買二手琴家長唔知有咩提議?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:11 發表

價錢就兩者都差唔多,不過K7就係大譜架型...論外型就當然係k7啦...而且K7比U1高多4cm...除非你對yamaha係情有獨鐘啦....否則客觀黎睇就K7吸引d lor..

多謝你寶貴意見!

醒目開學勳章

我想教一下,通x做特價,Yamaha YU116D/PE3 的質素如何,職員講好似唔適合彈到八級.因為價錢,係現金價19,900.都好似幾吸引.我個囡而家三級pass,未到四級,咁適合嗎?

另我都想知道, 柏x賣的kawai  k3 $29800是否一個好的琴, 可用到8級嗎? 因我女想買琴, 暫未決定2手定新琴.ming 2請看PM.
原帖由 sukkiu 於 09-12-17 16:27 發表
我想教一下,通x做特價,Yamaha YU116D/PE3 的質素如何,職員講好似唔適合彈到八級.因為價錢,係現金價19,900.都好似幾吸引.我個囡而家三級pass,未到四級,咁適合嗎? ...

我也想問柏?賣的kawai k3$29800抵嗎? 能用上8級嗎?我女兒初學, 還未決定2手定新琴, 請看pm.
原帖由 ming2 於 09-12-16 22:11 發表

價錢就兩者都差唔多,不過K7就係大譜架型...論外型就當然係k7啦...而且K7比U1高多4cm...除非你對yamaha係情有獨鐘啦....否則客觀黎睇就K7吸引d lor..

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

原帖由 ming2 於 09-12-17 23:47 發表

sukkiu

YU116係大陸矮身yamaha,手感同聲音都麻麻地架咋....買yamaha 要比較好少少就at least都要U1,...除非budget有限,而又真係好想買呢個品牌,咁就冇得好講...否則二萬蚊左右呢d budget都仲有其他好選擇...

你 ...

我都係自去睇先,未有時間同個囡睇.其實重有無其他牌子好呢?

簽名被屏蔽

Can you also give me some comments?
We have a YAMAHA digital piano at home, it cost around $20k ten years ago.  My son's piano teacher always urges us to buy a "real" piano and suggests me the brand "Schimmel" to me.  However, the cost of which is around $60k or more.  My son plans to take grade two exam next year, do you think it worths or whether it's necessary to buy one at $60k +?  It's really very expensive......

醒目開學勳章

請問Kawai CX-21D 好唔好? 可以彈到幾多級?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

之前個仔都想買個琴, d人話其實每個琴既音色都唔同, 例如話同樣係Yahama U1, 個個都可以唔一樣, 所以一定要搵個識彈琴既朋友同你去試琴.  通常教琴既老師都可以幫吓手.

Ming2,

如果以下幾款, 邊款好些?
Toyama TX-19
Kawai KU-S1
Yamaha YU116D/PE3
Hoffmann & Kuhne HG118MFPPE3

2 間琴行做近promotion.

原帖由 meowmeow 於 09-12-21 13:46 發表
之前個仔都想買個琴, d人話其實每個琴既音色都唔同, 例如話同樣係Yahama U1, 個個都可以唔一樣, 所以一定要搵個識彈琴既朋友同你去試琴.  通常教琴既老師都可以幫吓手. ...

我是位鋼琴老師,我找了個網頁,希望幫到您

"TOYAMA是柏斯琴行的自製琴,別的琴行都沒賣的,琴行的利潤也特別高,品質很一般" from http://liujuan87288160.blog.163. ... 632200941221823276/

雖然要睇住自己的預算,但這是項長遠的投資。如果買了個音色惡劣的,天天都要聽它的琴聲,不是很煩厭嗎?
‹ 上一主題|下一主題