用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 2010年升小一生家長區 - 請進
樓主: amypekkle
go

2010年升小一生家長區 - 請進 [複製鏈接]

mamay
冇記錯好似$1,650十堂呀.

因為太多樂器班啦,有d響平日,有d響sat,要就埋個樂器老師既時間.如果係平日既,暫時會冇校車接.不過學校都研究緊呢個問題,第日有都唔出奇.

原帖由 mamay 於 09-12-21 16:06 發表

Hi Era,
How much does it cost for learning the instructment in YW?  When will the class take place ....Sat?
http://era-central.blogspot.com/

724mama,
The private light bus stop over at Beacon Hill and Cornwall Street.  Suit you or not?

大家好,
囝囝都有幸入到英華,
真係一份超好既新年禮物呀!
大家請多多指教呀!

Era

請問英華小學能提供足夠英文给學生嗎?(因有些人話英華小學不注重英文)

英文堂是外藉老師教嗎?

Our son is lucky to be one of a YW student next year.  Nice to chat with all parents.

Man04,
Phonics is teaching by NET.

原帖由 Man04 於 09-12-30 20:15 發表
Era

請問英華小學能提供足夠英文给學生嗎?(因有些人話英華小學不注重英文)

英文堂是外藉老師教嗎?

You would only worry that you could not catch up with the syllabus...

I don't know how the class going but both homework and exam really draw up some brain juice..

Smartcar,
你真係好鬼老實架 jek.  我驚嚇親 Man04.....我同意呀!  English... 只有驚追吾切架咋...

各位2010新年快樂!

2ling & Era,
想請敎英文書同中文書係用邊間出版社呢?
課外活動係咪每日放學後都有一樣?
最多可以揀幾樣?
林校長話一生一體藝,咁體方面係咪都係自己揀?
樂器係要學一樣定兩樣?
見網頁話校服有新舊版,咁新同學係咪全部都係著新版?
唔好意思呀咁多野問,
希望唔會煩到兩位,
日後請多多指教呀!

patBmom
唔好客氣,我地舊年呢個時候咪又係好興奮咁想知道更多囉.

==唔好意思,出版社唔係好記得,因為太多本啦.英文好係oxford,叫new magic,佢有task book同埋grammar book.仲有本comprehension,一本叫write one.加埋好多本reader同worksheets. ws會比書深好多.
中文係快樂學語文.

==唔係,要睇你揀既活動係星期幾有.如果係sat既,咁就要sat返去啦.

最多可以揀幾樣?
==好似冇講最多喎,不過有d個時間會撞既,同埋都仲要做功課溫書,一般都冇咁多時間玩好多樣啦.

==係,唔揀都得,唔會罰既.到時會有負責既老師同小朋友sell,咁佢地鐘意就揀囉.不過有d都會有老師建議佢參加邊樣既.

樂器係要學一樣定兩樣?
==學一樣夠啦,不過係管弦樂團入面有既樂器,所以好多小朋友會仍然keep番自己學開既piano.咁先會變左學兩樣啫.

見網頁話校服有新舊版,咁新同學係咪全部都係著新版?
==學校暫時都冇規定新定舊既,新既靚d,但係白色易dirty,所以有家長係特登去買件舊款既俾小一,費事著兩下就黑晒呀.不過囝囝來講,白色都算ok既,狂洗之下,都仍然keep到未黑得晒囉.

原帖由 patBmom 於 10-1-1 01:22 發表
各位2010新年快樂!

2ling & Era,
最多可以揀幾樣?
樂器係要學一樣定兩樣?
見網頁話校服有新 ...

http://era-central.blogspot.com/

原帖由 Era 於 10-1-4 11:42 發表
patBmom
唔好客氣,我地舊年呢個時候咪又係好興奮咁想知道更多囉.

==唔好意思,出版社唔係好記得,因為太多本啦.英文好係oxford,叫new magic,佢有task book同埋grammar ...

Dear Era,
真係唔該晒你咁詳細既回答呀!
學校有你咁好家長真係覺得好warm呀!
日後仲有好多野向你哋請教呢!
希望唔好覺得我煩就好喇!
Thanks!

patBmom
真係唔會煩喎,大家交流下啫.
舊年都有好多好好既家長來答我地呢班新手既野架,所以我都係繼承傳統啫.
原帖由 patBmom 於 10-1-4 14:58 發表

Dear Era,
真係唔該晒你咁詳細既回答呀!
學校有你咁好家長真係覺得好warm呀!
日後仲有好多野向你哋請教呢!
希望唔好覺得我煩就好喇!
Thanks!

2ling,

Could you let me have the nanny bus's information that stop over Beacon Hill?
Thank you.

724mama

原帖由 2ling 於 09-12-22 21:19 發表
724mama,
The private light bus stop over at Beacon Hill and Cornwall Street.  Suit you or not?

Dear all,

My son also has the luck to join YW in the coming Sep.

Amy,

Glad to see U here!  Now, we're thinking if we need to move house as the school bus will arrive at our place at 6:50am

Man04:
林校長是教英文出身的,怎有可能不重視英文!
不過小學階段應著重各個範疇的基礎,實在不應太偏重英文,學好中文,其實一點也不容易,家長也唔識點教,所以如果小朋友中文唔好,妳仲頭痛呀! (過來人經驗)

原帖由 Man04 於 09-12-30 20:15 發表
Era

英文堂是外藉老師教嗎?

724mama,
please check pm.

原帖由 FlorashleyTim 於 10-1-5 22:37 發表
Dear all,

My son also has the luck to join YW in the coming Sep.

Amy,

Glad to see U here!  Now, we're thinking if we need to move house as the school bus will arrive at our place at 6:50am ...

I live in HK island and is considering to move, too.......

請問妳地有没有收到2010年小一入學统一派位選校名單,我今天收到。之後立刻致電教育局,問他為何我已報了直資,仍收到2010年小一入學统一派位選校名單。他解釋我報的直資小學遲交小朋友名單,叫我如註册直資,就不需理會2010年小一入學统一派位

妳地有没有收到2010年小一入學统一派位選校名單?

man04,
我有收到小一派位選校名單呀, 咁係咪唔駛理, 唔需要通知教育局 ?
原帖由 Man04 於 10-1-13 19:47 發表
請問妳地有没有收到2010年小一入學统一派位選校名單,我今天收到。之後立刻致電教育局,問他為何我已報了直資,仍收到2010年小一入學统一派位選校名單。他解釋我報的直資小學http://das.baby-kingdom.com/www/delivery/avw ...
:wave:

因為我哋之前已註冊了另一間直資,
所以收唔到選校表,
不過就收到教統局職員打電話嚟,
通知我哋話之前註冊嗰個學校學位已被取消.
‹ 上一主題|下一主題