用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 急:聖類斯被降為中中了!各家長點睇?
go

急:聖類斯被降為中中了!各家長點睇? [複製鏈接]

小兒明年將入讀聖類斯小學P1, 原本是希望升中時有直屬英中做Backup, 但現在中學被降呢為中中了, 
(1) 這對我小兒影響大嗎? 
(2) 小學部的英文水平會否受到影響?
(3) 中學部的Banding會否由現時Band2 頭下降? 

很心急想聽聽大家的意見.
   1    0    0    0

原帖由 fishman10hk 於 09-12-15 23:20 發表
小兒明年將入讀聖類斯小學P1, 原本是希望升中時有直屬英中做Backup, 但現在中學被降呢為中中了,
(1) 這對我小兒影響大嗎?
(2) 小學部的英文水平會否受到影響?
(3) 中學部的Banding會否由現時Band2 頭下降?

很 ...

請問你在那裡看到,資料來源確定嗎 ?

如果係,真係幾頭痛!!!

11英中不保聖類斯落車

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/00176_004.html

經過重新執位的全港英文中學名單出爐,只餘下三十六間純英中。部分在母語教學下的大輸家,經過多年努力求進,吐氣揚眉大翻身,十八間完全達標可開全英文中一班,與英中無異。元朗區戰績冠絕全港。不過,全港約一成、即十一間英文中學,「招牌不保」,因收生成績未達標,下學年首度開設中文班。其中沙田有三間,成為全港「落車重災區」。
有成功「上車」的中中計劃在自行收生階段,提升考核學生英文科所佔比重,校內英文科成績達優良者,將獲優先考慮。

根據新出版的《中學概覽》,現時全港一百零二間官、津英中,有十一間因過去兩年收生成績,未達每班八成半屬全港成績前列四成的要求,被迫「落車」,需開設中文班。其中三所「落車」英中來自沙田區,令以往英中林立的沙田區成為「落車重災區」。

「高考狀元」母校亦落難
「落車」英中,不乏地區名校如聖類斯中學、陳瑞祺(喇沙)書院、聖母無玷聖心書院,沙田區天主教郭得勝中學前年曾出產「高考狀元」。本報記者昨致電十一所「落車」英中,但各校在截稿前未有回應。

相反,約有十八所中中終獲「解封」,成功「上車」,有五所變身成為全英語教學的「純英中」。部分仍選擇按分班或分科訂定中一級教學語言,而未開足五班英文班。四所「上車」中中來自元朗區,人口密集的西貢區(包括將軍澳),亦打破只得一間英中的局面,有兩間新英中「加盟」。

將變身成「純英中」的保良局何蔭棠中學,八年前創校受教育當局母語教學政策所限,注定是中文中學,多年來調撥大量資源推出逾三十項措施,包括額外聘請來自多達八個國家的外籍老師,讓學生習慣聆聽不同國籍人士的英語口音;學校壁報改用英語表達、每科加插英語教材、錄製英語詞彙小冊子連光碟供學生溫習;老師更在每個課節完畢時,以英語為課堂作總結,學生亦需接受簡單的學科英語評估。

校長麥添亮對本報指,校方將在自行收生階段,加重參考學生英文科成績的比重,校內英文科成績達優良者,將獲優先考慮。

原帖由 fsforth 於 09-12-16 17:15 發表
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20091215/00176_004.html

經過重新執位的全港英文中學名單出爐,只餘下三十六間純英中。部分在母語教學下的大輸家,經過多年努力求進,吐氣揚眉大翻身,十八間完全達標可開全英文中一 ...

Thanks fsforth, thank you so much !!!

點算好呢,仲比唔比亞仔讀出年小一呢 ? 我都好心急想聽聽大家的意見, 謝謝 !!!

原帖由 fsforth 於 09-12-16 17:15 發表

經過重新執位的全港英文中學名單出爐,只餘下三十六間純英中。部分在母語教學下的大輸家,經過多年努力求進,吐氣揚眉大翻身,十八間完全達標可開全英文中一 ...

Thanks fsforth, thank you so much !!!

點算好呢,仲比唔比亞仔出年讀小一呢? 我都好心急想聽聽大家的意見, 謝謝 !!!

原帖由 mamacartier 於 09-12-17 09:37 發表

點算好呢,仲比唔比亞仔出年讀小一呢? 我都好心急想聽聽大家的意見, 謝謝 !!!

名校不變直資就易down grade..

當名校改為直資之後, 就有選學生的優先權, 應屆公開試成績好就可以attract 更好的學生入讀, 高主教是一個好例子, 轉直資, 收女生, 以前可能同SLS差不多, 現在已經不再是對手了!

津校收入唔到直資的學生, 不一定學生質素差, 但一定是良莠不齊, 一屆公開試成績差可能成為惡性循環, top 學生轉校, 差學生比重增加, 今日只是有1班用中文, 以後再差就可能全中中, 除非學校有重大策略上改革, 否則難有轉機

小學部教學上應不會有影響, 不過, 會有更多學生上中學時會另謀出路, 如果你無其他offer, 不如等大抽獎之後再決定

Thanks fsforth, thank you so much !!

我今早出了兩次都出唔到,睇番,原來已出左,唔好意思,即刻改番 ,唔該晒 !!!

原帖由 fsforth 於 09-12-17 11:29 發表

名校不變直資就易down grade..

當名校改為直資之後, 就有選學生的優先權, 應屆公開試成績好就可以attract 更好的學生入讀, 高主教是一個好例子, 轉直資, 收女生, 以前可能同SLS差不多, 現在已經不再是對手了!

津 ...

Thanks fsforth,

我無其他選擇喇,我唔洗等大抽獎,因我第一輪15分入到St Peter pm, 我本身喜歡 St Louis 是英文小學又有中學直上,但而家如意算盤打唔嚮,St Peter pm 我都係一般,但為保險計,唔敢博多人爭個d 學校,點知15分又入到,St Peter 兩年後會轉全日制,上下午班合併每級有六班,人數多左,競爭自然大左,好擔心會影響將來升中派位,所以都係 15/16, 而家St Louis 又攪成咁,唔知點算好 ?

原帖由 mamacartier 於 09-12-17 13:02 發表

Thanks fsforth,

我無其他選擇喇,我唔洗等大抽獎,因我第一輪15分入到St Peter pm, 我本身喜歡 St Louis 是英文小學又有中學直上,但而家如意算盤打唔嚮,St Peter pm 我都係一般,但為保險計,唔敢博多人爭個d 學校,點知15分 ...

St. Peter 已經算是程度較高, 變成全日班之後, end up 可能同SLS 差唔多, 不過, 讀St. Peter 是免費的

你說competition 大, 其實如果你不是考慮直屬中學, 讀什麼學校也要跟其他人競爭

如果無更好的offer, SLS 都可以讀, 不過, 5-6年之後又要煩考中學的問題

我覺得如果再差落去, 可能攪到好似蘇淅, 玫瑰崗一樣, 小學仲可以考慮讀, 中學就一定唔會考慮

原帖由 fsforth 於 09-12-17 14:56 發表

St. Peter 已經算是程度較高, 變成全日班之後, end up 可能同SLS 差唔多, 不過, 讀St. Peter 是免費的

你說competition 大, 其實如果你不是考慮直屬中學, 讀什麼學校也要跟其他人競爭

如果無更好的offer, SLS  ...

唔該晒呀 !!!

照咁睇黎,呢兩間讀是旦一間六年後都要再選擇過,如果係你,你會選 SLS 定 St Peter? 只想聽取多一些意見,Many thanks !!!

唔記得恭喜你,在其他討論看到你兒子有好幾間直資學校收,你仔仔一定好叻,恭喜晒 !!!

回覆 9# fsforth 的文章

Dear fsforth, 多謝你的分析

我所擔心的是惡性循環問題, (降呢) 後中學吸引唔到band1生進入, 跌band祇是遲早之事, 今天的聖類斯中學頗有昔日觀塘名英中 - 聖若瑟英文中學 的影子, 轉為中中後已祇能掙扎於band3邊緣了?

至今, 亦見不到校方有任何計劃及回應, 莫非等著坐以待斃? 

原帖由 mamacartier 於 09-12-17 17:11 發表

唔該晒呀 !!!

照咁睇黎,呢兩間讀是旦一間六年後都要再選擇過,如果係你,你會選 SLS 定 St Peter? 只想聽取多一些意見,Many thanks !!!

唔記得恭喜你,在其他討論看到你兒子有好幾間直資學校收,你仔仔一定好叻,恭喜晒 !!!: ...

如果你100%唔想入SLS 中學部, 就不如入 St. Peter,
一來是免費的, 二來 St. Peter 算是西區名校, 成績都好好

以前St. Peter 畢業生派左入SLS中學, 應該可以考到全班十名內, 以後, 要入SLS 應該都不是難事, 不需要一早入小學部部署, 我會把它定位成校風OK既Band2中中.

原帖由 fsforth 於 09-12-17 22:37 發表

如果你100%唔想入SLS 中學部, 就不如入 St. Peter,
一來是免費的, 二來 St. Peter 算是西區名校, 成績都好好

以前St. Peter 畢業生派左入SLS中學, 應該可以考到全班十名內, 以後, 要入SLS 應該都不是難事, 不需 ...

謝謝意見,唔該晒 !!!

醒目開學勳章

聖類斯中學語言政策

為學生提供優良學習環境是聖類斯中學的辦學宗旨。

在二零一零至二零一一學年,本校中二至中七同學不受微調教學語言影響;至於中一級同學仍以英文學習及考試,只有一班同學需以較長時間適應英語學習環境,這一班同學將以中文學習歷史及地理,但他們仍以英文學習數學及綜合科學。為了提升同學的英語能力,該班同學的英語科將以小組形式上課,由兩位英文科老師任教;校方並在週末開設英語增潤課程,幫助他們建立中四核心科目——通識教育的學習基礎,以銜接中四本校以英語學習的通識教育科。

總括來說,聖類斯中學是一所傳統的英文中學,師資與學校配套俱能為學生提供一個優良的語言學習環境。

Source: http://www.stlouis.edu.hk/LanguagePolicy.pdf

原帖由 iantsang 於 09-12-19 00:01 發表
為學生提供優良學習環境是聖類斯中學的辦學宗旨。

在二零一零至二零一一學年,本校中二至中七同學不受微調教學語言影響;至於中一級同學仍以英文學習及考試,只有一班同學需以較長時間適應英語學習環境,這一班同學將以中文 ...

Thanks iantsang.

睇完後而家安心番 d 喇,Thank you !!

醒目開學勳章

More information to share, this is the leaflet distributed last Saturday during the information session.

http://www.stlouis.edu.hk/download.php?type=news&na_id=220&att=1

The hardcopies will be given to all pre-P1 parents either tomorrow or next Sat.

原帖由 mamacartier 於 09-12-19 10:05 發表

Thanks iantsang.

睇完後而家安心番 d 喇,Thank you !!

回覆 16# fishman10hk 的文章

要咁睇:
St. Louis 要微調的只是一、兩班,其餘仍是英語教學;
要知道在派位過程中,學校是被動,全港整體學生水平下降,水降船低;
升入之學生水準如何,並非首要,要看看畢業出來之學生成績才是重要;
何況,學校之校風並非以英文來判斷,想入St. Louis其實非單以英中為考慮,純樸校風才是重點!
‹ 上一主題|下一主題