用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心書院被迫「降呢」做中中
go

聖母無玷聖心書院被迫「降呢」做中中 [複製鏈接]

聖母無玷聖心書院被迫「降呢」做中中,怎辦?仲選唔選佢好?
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091215&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=13525760
   0    0    0    0

原帖由 coocoo106 於 09-12-15 10:29 發表
聖母無玷聖心書院被迫「降呢」做中中,怎辦?仲選唔選佢好?
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20091215&sec_id=4104&subsec_id=12731&art_id=13525760

簡直晴天霹靂, 亞仔而家讀緊聖心幼稚園, 諗住費事煩如順利就讀埋小學中學, 而家咁, 係咪連小學都唔應該諗?

真的嗎?? 個仔仲讀緊小學tim. 點算?

真的嗎?? 個仔仲讀緊小學tim. 點算?

我覺得呢間學校真係好唔得,因為有親戚係入面讀,由幼稚園讀到而家中學,番黎講既野全部都係好負面,不適教師同學生都唔係大家想既"名校"level

幼稚園: 死讀書,人地間間都有好多outing 俾小朋友吸收新事物,佢就讀足3年都係讀讀讀,識唔識都唔理你,評估出黎咩都得,點知原來咩都唔識

小學: 雖然多左校外活動,不過都係為左為學校爭成績,英文同普通話都好差,只理精英班,其他讀唔到就out,無得上中學

中學: 偷野成日有,學校唔查不特止,重同家長講:"幾咁名校都會有呢d事發生",最後完全無交代事件,個案有:偷電話,偷銀包,連鞋都偷

校風差到不得了,好多女仔都只係溝仔,講著衫,批評同學穿衣,有冇名牌....沒有向好的一面,入到都想轉校

親戚真係好後悔俾小朋友入左呢間讀,小朋友完全無自我想法,沒有外來知識,通識堂只係一星期一兩次,人地都已經係主科

所以質數差俾人降呢都係無錯,番學可以用bb cream,夾眼睫毛,摺裙頭,頭髮遮哂眼,咩修女學校都唔可以咁啦,訓導又唔惦,有咩唔好既野都蓋住哂,人地真係以為佢地係"名校"....

以上講既全是事實

Marsten:

你好呀...你果然係聖心忠實FANS...記得每次聖心有負面消息傳出,你一定挺身而出為大家解畫...不過亦多謝你嘅負面意見比我呢個認為聖心係一間好好好....學校嘅家長多一些反思....

其實你好多時用你親戚之名而諸多批評,點解你唔比意見你親戚,既然覺得幼稚園唔好,何解繼續上小學甚至上埋中學??

聖心一直都無話過佢地係名校,佢地由幼稚園到小學到中學都係好低調..只不過係因為小學成績係沙田區嚟講比較突出而較受歡迎,每年都好多家長以佢為首選才出現好似名校效應...呢點你個位親戚應該會認同...

我覺得既然你小朋友唔係係呢間比你講到一無是處嘅學校就讀,你應該請你親戚上嚟親自講出學校應該改善嘅地方,比我地呢啲仍然係小學讀緊嘅家長作為借鏡,亦可比準備上中學嘅家長作為參考,咁樣唔係會更有說服力嗎??

原帖由 MARSTEN 於 09-12-22 21:27 發表
我覺得呢間學校真係好唔得,因為有親戚係入面讀,由幼稚園讀到而家中學,番黎講既野全部都係好負面,不適教師同學生都唔係大家想既"名校"level

幼稚園: 死讀書,人地間間都有好多outing 俾小朋友吸收新事物,佢就讀足3年 ...

十分應同man-man媽咪所說的.

原帖由 man-man媽咪 於 09-12-29 20:57 發表
Marsten:

你好呀...你果然係聖心忠實FANS...記得每次聖心有負面消息傳出,你一定挺身而出為大家解畫...不過亦多謝你嘅負面意見比我呢個認為聖心係一間好好好....學校嘅家長多一些反思....

其實你好多時用你親戚之名 ...

man-man媽,

講得好!

原帖由 man-man媽咪 於 09-12-29 20:57 發表
Marsten:

其實你好多時用你親戚之名 ...

man-man媽,

很公正!

有一點奇怪就是她親戚說到中小幼都唔好,照計入得聖中的成績都唔差,咁點解唔轉校呢?

原帖由 chuchu2006 於 10-1-1 16:15 發表
man-man媽,

講得好!

唔同的人有唔同感覺...
我以前都係讀修女學校 (中學),
每級都有一批好反叛的同學, 睇學校、老師呢樣唔順, 果樣唔順...

佢地當中有兩種, 一係就真係好有自己的character, 知道自己喜歡什麼, 不喜歡什麼。這些人批評學校, 但會告訴你, 我性格是這樣, 所以不喜歡, 不代表你也要討厭這學校。會自己找學校轉走。

另一種係邊駡邊讀, 因為唔知自己想點, 亦無勇氣轉走。佢地都唔駛自己轉校, 一d form 3 被"西" 出 or form 5 被"西"出。果d 只係無乜料到的 "勞so皇" ~!! 有勇氣發勞so only...   佢地d comments, 聽下就算...

本人只係發表自己以往經驗, 不喜勿插~! thank you!

我講既係事實,你地唔信都無辦法,佢而家都想同個女轉校,因為實在對呢間學校太失望,(佢唔自己上黎講係因為佢唔識電腦,唔識打字,所以叫我上黎講下佢遇到既不幸)你地唔信都可以入埋中學既,到時好唔好就自己知,唔係一面倒話我只講負面,我小朋友都係讀左兩 年幼稚園都要轉校,因為死讀書對某 d小朋友係完全起唔到作用,老師亦唔識用另一套去教有需要幫助既小朋友,不過當然都有好多die hard fans重要入去讀啦

讀得上中學都唔係個個叻架,因為佢先兩年係收番好多自己友,中等成績都照收,上年開始中等成績都唔收,只想吸外來成績好學生,所以讀聖心既小朋友唯有全部變精英班,如果唔係都唔使入番中學(親戚個細仔就係入唔到,但係成績重好過家姐,之後去左中中,讀得好開心,因為比較活動,比佢選佢都話死都唔讀聖心),一句講哂第日有機會你地行到呢一部入到就會感到後悔

原帖由 ctf1029 於 10-1-6 18:20 發表
man-man媽,

很公正!

有一點奇怪就是她親戚說到中小幼都唔好,照計入得聖中的成績都唔差,咁點解唔轉校呢?

原帖由 MARSTEN 於 10-1-12 20:13 發表
我講既係事實,你地唔信都無辦法,佢而家都想同個女轉校,因為實在對呢間學校太失望,(佢唔自己上黎講係因為佢唔識電腦,唔識打字,所以叫我上黎講下佢遇到既不幸)你地唔信都可以入埋中學既,到時好唔好就自己知,唔係一面倒 ...

聖心是傳統小學, 如果小朋友或其家長需要活動教學, 咁就唔好選佢. 對聖心失望,咁就真係唔知點解咁多年都唔殺校.唔好講話你對學校失望,要講就講你對學校付出過多少.家長們的眼睛是雪亮的.

死讀書已經唔合時宜啦,重唔改就會好似而家咁降哂呢...haha

最初派到聖小都好驚只會死讀書, 但讀落又唔係想像中咁"死"吖!雖然都有好多抄寫同考試, 但都有好多課外/內活動吖! 不過有d就要抽籤, 唔係個個都有得去....所以我女讀得好開心!!

原帖由 老馮 於 09-12-15 12:01 發表

簡直晴天霹靂, 亞仔而家讀緊聖心幼稚園, 諗住費事煩如順利就讀埋小學中學, 而家咁, 係咪連小學都唔應該諗?

不要這麼快便灰心. 就算妳囝囝入到聖小,都未必一定入到聖心書院.來日方長,到時睇定再算.況且聖心書院今年亦有人會考攞到8個A, 而4-5個A亦大有人在. 祇不過學生沒有報考10科,所以報章才沒有公佈.

我囡囡由幼稚園、小學、中學都係聖心,呢間學校對佢黎講好有歸屬感,佢亦以聖心為榮。。。

HI,MARSTEN,

又係我呢個聖心DIE HARD FANS呀!!

好多謝你係度對學校嘅批評,唔知係唔係學校有關人士都有睇你對學校嘅評價,學校聽日21號到28號整整一星期舉行"全方位學習週",可能真係驚降呢呀....HAHA....

仲有記住話埋比你親戚聽呀,其實學校每年都有攪呢個學習週,只不過你親戚唔為意咋......聖心唔係死讀書架..... HAHA.....

原帖由 MARSTEN 於 10-1-14 23:24 發表
死讀書已經唔合時宜啦,重唔改就會好似而家咁降哂呢...haha

我亞女同學的媽咪是聖心幼, 小學畢業的.
我 出奇問她為何不揀回自己母校 ?
她是女生, 也記得老師處罰同學的情景
故不想亞女讀回此校 .
她說聖心系一早有一班 FANS 的.

原因是他們細個時 ,  又或的仔女不嬲都坐定定 , 怕老師,  所以讀得 OK .

不過 , 學校此終要多聽外間意見 , 如不大改, 也要少改, 再慢慢改 , 不然就不進則退.

我係聖中既old grils, 你所說既以下情況...um..."好多女仔都只係溝仔,講著衫,批評同學穿衣,有冇名牌....",都會有既...以前總有d同學係咁,brand1學生唔代表係裏面所有都係聖人來的ma.

就算中五之後我轉左第二間到讀,裏面都會有好既同學同埋好似以上你地所說既學生存在啦...我自己就覺得係屋企點樣教育自己既小朋友既價值觀law.

緊有九龍區出面d名校學生熑棄屋企既車太舊要自己家長不要停在學校門口下車啦...

都係先檢討自己同自己點教育小朋友才是最緊要的啊....
‹ 上一主題|下一主題