用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不再見名校宣言!
go

不再見名校宣言! [複製鏈接]

今天打開信箱, 又是Reject...三年前大B這樣, 三年後細B又是這樣! 不停reject, waiting...真的唔明到底還差些什麼? 努力? 精神? 還是運氣? 我受夠了! 

為了防止再有負面情緒帶回家, 本人現向全人類宣布: 不再見名校了...未去見的...不去了!  
   0    0    0    0

咁你怕唔怕個仔搵唔到學校呀?

我個女見左n咁多間, 多數都係waiting, 而家得一間金巴倫收, 我諗再無好d既就一定要入呢間喇...

Don't give up.....at least u tried!!

其實應該檢討再努力而唔係放棄
你都唔想你小朋友咁易放棄架
NEVER GIVE UP!

回覆 4# NICOLE123 的文章

有時唔係想放棄? 我大B就是事實證明, 今年見親P1都屢見屢敗! 

最激氣的是, 你根本唔知道自己仲差啲乜! 以為做咗好多準備工夫, 到頭來又係得個吉!

好似見某幼稚園, 費盡思良去填好份問卷, 個老師睇都唔睇就放埋一邊, 所謂面見, 也都祇是三五分鐘例行公事...

即然要靠運氣, 三年後我直接參加大抽奬算了! 費事搞到大家都唔高興.

Don't be upset!!  Actually many famous KG students will also go to Lucky Draw (大抽奬).  Which in the end will make no difference.....

醒目開學勳章 王國長老

我大女考幼稚園, 有收左, 但唔係心儀, 想讀果間就waitlist, 超級果間唔收(8月尾細女)
我有去waitlist果間叩門, 收左, 3年後考小學, 再waitlist, 再叩lor, 由10月叩到7月, 終於收左
細仔唔醒, 考幼稚園仲大鑊, 最終連主流幼稚園都無讀(雖然靠關係有offer), 去左讀秉收位, 今年考小一, 又係waitlist, 好彩唔駛攪好耐都入左
我都係waitlist王啦! 考學校就係咁, 除左"識人好過識字"呢個恆久不變既道理, 仲講天時地利人和, 有時衰左真係唔好問點解, 自己tried your best就算了 (try都唔try就去抽獎, 你放心嗎?)
衰左要唸下一步點走, 其實好多最醒既小朋友都會一人hold好多offer, 最後放出黎d位點分配, 就睇waitlist上既人有無誠意喇
每個人心中對"最好"都有唔同定義, 你最想入, 又未必係對方心水, 呢個魔術椅遊戲, 仲有排玩呀

原帖由 fishman10hk 於 09-12-14 09:26 PM 發表
有時唔係想放棄? 我大B就是事實證明, 今年見親P1都屢見屢敗!

最激氣的是, 你根本唔知道自己仲差啲乜! 以為做咗好多準備工夫, 到頭來又係得個吉!

好似見某幼稚園, 費盡思良去填好份問卷, 個老師睇都唔睇就放埋一 ...

醫生朋友個仔讀緊cckg, 今年同樣搵p1, cckg 喎!!!  掂喇!!!  唔係男拔都spce, 衰極都應該有st pual boy, 點知全軍覆沒.  依家唯有寄望大抽獎入LS, 唔係就要入國際小學

回覆 7# cyl299 的文章

其實金巴倫係一間好好嘅學校,佢冇其他咁大名氣,但低調,用心教學,以小朋友為本,將來考小學仲唔錯添

原帖由 joychu 於 09-12-14 23:24 發表
其實金巴倫係一間好好嘅學校,佢冇其他咁大名氣,但低調,用心教學,以小朋友為本,將來考小學仲唔錯添

我都覺得金巴倫派位幾好, 而且派位結果在網站很公開, 值得一讚, 不過這校比較低調, 唔係太多人討論.

我都同意 金巴倫 唔差架.
係我c6 覺得校舍舊左d . 其他好多都好好架. 又係小班, 有國語 有英文..
d 老師都好有耐性.

原帖由 shootingstar 於 09-12-14 23:39 發表

我都覺得金巴倫派位幾好, 而且派位結果在網站很公開, 值得一讚, 不過這校比較低調, 唔係太多人討論.
只因為係2-3線kg 當然討論機會較少。

唔好放棄!我個仔係07細仔!in了8間,只有一間waitinglist,即係7間唔收,整體來說係出年冇書讀嫁,我又唔知要點叩門先對!打開信箱, 封封都係Reject,真是好唔開心嫁,我都好自責我衰咩呢,都唔係一間都唔收...就算幾唔開心都要再去找過嫁啦!

原帖由 cyl299 於 09-12-14 20:45 發表
咁你怕唔怕個仔搵唔到學校呀?

我個女見左n咁多間, 多數都係waiting, 而家得一間金巴倫收, 我諗再無好d既就一定要入呢間喇...

不要太negative! 我朋友個b讀 金巴倫, 入左LS , 所以你個女應該不錯了~

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-12-14 23:06 發表
醫生朋友個仔讀緊cckg, 今年同樣搵p1, cckg 喎!!!  掂喇!!!  唔係男拔都spce, 衰極都應該有st pual boy, 點知全軍覆沒.  依家唯有寄望大抽獎入LS, 唔係就要入國際小學 ...

........... 咁慘 ? 不過係一個好例子証明屋企BACKGROUND幾好, 都不及小朋友既表現重要~

我果個係11/07細囡.....依家考咗8間出名的kg....only 1間收.....其他全部都係waiting list...我其實都有d down同壓力....不過大家要努力面對.....現在只係一個開始....慢慢長路....我唔可以give-up.....因為我都唔想囡囡做任何時咁容易放棄....我要做榜樣...其實我都有檢討過衰係邊........唔緊要啦...講完大家再努力啦....

其實都不關大細b問題, 我女是07年3月, 到目前為至in左6間都只是得一間收(而呢間仲要是in咁多間中最差的一間), 其餘不是reject 就是waiting

好似我個仔in聖馬加利大,我見佢in得好好架,真係100分架,未一樣係waiting list咋.... 我明呢個道理: "識人好過識字" !

醒目開學勳章

原帖由 仔仔錫錫你 於 09-12-14 23:06 發表
醫生朋友個仔讀緊cckg, 今年同樣搵p1, cckg 喎!!!  掂喇!!!  唔係男拔都spce, 衰極都應該有st pual boy, 點知全軍覆沒.  依家唯有寄望大抽獎入LS, 唔係就要入國際小學 ...

又好想知點解會衰曬呢 ? 小朋友in 得唔好 ?

醒目開學勳章 王國長老

而家好多小朋友都好醒, 校長俾面之餘, 都想揀d叻架........
我識一個人, 自己本身背景都唔差(both家底&學歷), 老公亦係書香世代, spcc舊生, 今日係成功人士, 大仔讀spcc, 品學秉優文武雙全, 細女讀寶山, 已經坐定粒六唸住入硬, 只考一間
點知second in前, spcc校長打俾寶山校長講小一申請學生(都話識人好過識字啦), 續個學生數數數, 數到事主個女, 話想將佢放入waitlist (即唔夠班啦)......
之後父母每日帶個女去見校長, 死ai爛ai, 最後至成功有offer
所以學生本身咩料, 都好大影響架
原帖由 monkey05 於 09-12-15 10:10 AM 發表
又好想知點解會衰曬呢 ? 小朋友in 得唔好 ?
‹ 上一主題|下一主題