用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好為難!
go

好為難! [複製鏈接]

學校老師教個仔:長方形唔系平行四邊形的一種,我又唔可以是非不分唔糾正佢。
   0    0    0    0

你是對的,當然要教兒子正確的知識。我都經常遇到呢個情形。

原帖由 小伊 於 09-12-12 12:36 發表
學校老師教個仔:長方形唔系平行四邊形的一種,我又唔可以是非不分唔糾正佢。
wbmom

在網上找到以下資料 :
res.hkedcity.net/general/0001/43/08/quadrangle.ppt

HY412, 您有何建議呢?

根據定義,正方形及長方形通通屬于//形,對此我沒有半點懷疑。只是小學教課書錯漏百出,老師水平有麻麻地,作為家長真的很為難。

長方形唔系平行四邊形的一種, 吾通系k形....xd

算 la,機器式標準答案,係咁。

試過全份都係中文卷,答 千克 是錯,要答 kg ,吹漲!

Further to the characteristics of a parallelogram, a rectangle is a parallelogram.
- rectangle's opposite angles are the same
- rectangle's opposite sides are the same
- rectangle's opposite sides are parallel.

原帖由 starscream 於 09-12-12 23:25 發表
你可以將自己果一套講比佢知,
但係亦都要話佢知學校老師都無錯,
因為如果學校老師係咁樣教﹕
平行四邊形特性﹕(兩組對角分別相等)
                               兩種對邊相等
                               兩組對 ...

原帖由 starscream 於 09-12-12 23:26 發表
你可以將自己果一套講比佢知,
但係亦都要話佢知學校老師都無錯,
因為如果學校老師係咁樣教﹕
平行四邊形特性﹕(兩組對角分別相等)
                         兩組對邊相等
                               兩組對邊平行
...

因為長方形特性係無(兩組對角分別相等)
所以唔屬於平行四邊形

呢個我一定同校吵的!

原帖由 happyvalley 於 09-12-13 12:05 發表
算 la,機器式標準答案,係咁。

試過全份都係中文卷,答 千克 是錯,要答 kg ,吹漲!
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

Yovin,長方形都系平行四邊形黎架!

原帖由 小伊 於 09-12-14 18:36 發表
Yovin,長方形都系平行四邊形黎架!

四邊形其實都可以答晒好多圖形,但會當錯,所以學校應該將佢變為撰擇題。

長方形應不是平行四邊形來ka wor
因為平行四邊形係無直角

原帖由 happyvalley 於 09-12-14 18:53 發表

四邊形其實都可以答晒好多圖形,但會當錯,所以學校應該將佢變為撰擇題。

100%係平行四邊形, 問問老師長方形及正方形那一部分不乎合平行四邊形的條件。

其實差別係平恒四邊形既定義,如果定義係包括「無直角」,咁長方形真係唔係平恒四邊形。但問題係,邊個講法先係權威定義呢﹖ 響呢個point上,老師唔一定錯,只係佢取左同你唔同既定義。

但我同意,有時老師出卷都錯,或者句子不通...但諗深一層,老師都係人啫,又無話聖人先有資格做老師,錯都唔奇,我地返工都有做錯野既時候,包容下,減輕老師壓力,最終得福都係小朋友。

矩形(長方形)菱形,正方形是特殊的平行四边形。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%B3%E8%A1%8C%E5%9B%9B%E8%BE%B9%E5%BD%A2

可以反過來說, 那類四方形一定是平行四邊形, 答案得三個, 而且是很好的例子.

原帖由 happyvalley 於 09-12-16 16:41 發表
矩形(長方形),菱形,正方形是特殊的平行四边形。

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%B9%B3%E8%A1%8C%E5%9B%9B%E8%BE%B9%E5%BD%A2
‹ 上一主題|下一主題