用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生result
樓主: Freeb
go

民生result

同kv一樣都係waiting list
我個係大仔0701都係,個日表現出色. 咩都答對晒. 仲要係老師第一個問. 個張問卷我都好比心機搵資料. (自問)已經寫得唔錯. 本應我都覺得好大機會收. 點知...哈....
不過我覺得仔仔已經好叻. 表現好好. 係我心中佢已經Pass左. 學校收生準則我地唔會知. 所以唔收. 都無法.

原帖由 ctlmama 於 09-12-12 22:04 發表
請問你小朋友是大女嗎?

0704, 但有鬼用, 個仔咩都無答佢~ 連老師叫佢個名都唔識應 ~ .... (阿仔個名既普通話音同廣東話音一d都唔似...)

我自己個仔in ms其實一般
不過我自己覺得今次係本portfolio發揮左小小作用
至小多左一個機會同老師傾多2句.

其實你地點睇portfolio呢件事都好
去年我朋友都有整
佢女女都係間間都收

本PORTFOLIO有無比咗學校?? 還是會攞來架呢?? 內容係咩呢???未來我重有一間要IN呀 !! 唔該

原帖由 NICOLE123 於 09-12-12 23:05 發表

去年我朋友都有整
佢女女都係間間都收 ...

原帖由 NICOLE123 於 09-12-12 23:05 發表

去年我朋友都有整
佢女女都係間間都收 ...

我諗未必關事, 因為直情無諗過整Portfolio

原帖由 gigi812 於 09-12-12 23:10 發表
本PORTFOLIO有無比咗學校?? 還是會攞來架呢?? 內容係咩呢???未來我重有一間要IN呀 !! 唔該

老師收左.其實無咩特別 都係d 生活照者.
2歲人仔可以有咩呀
我又無同佢上咩playgroup果d

Hello Lasangles,

我同你命運一樣0701大女, 表現很好, 自己比個女九分, 自已亦好認真填問卷, 最後收到waiting list, 不過收到前幾次面試結果都係waiting list後, 明白小朋友表現好並不等於學校就會選你, 自己已諗通了, 沒有早前咁緊張, 明白這個遊戲規則, 大部份有名的幼稚園如九龍塘區或一條龍的學校, 差不多間間都是幾千人競爭幾百個位, 8至10個選1個, 機會好微, 有d好似提前參加P1幸運大抽獎, 尤其好似我d沒有其他優勢的家長例如冇兄弟姊妹就讀, 唔識有關係的人, 冇宗教等等, 普通的家庭背景, 單靠小朋友/家長的表演同運氣, 舉例我個女同另一小朋友表現同樣得十分, 學校10個選1, 最後選邊個, 梗係選有上述條件的小朋友啦, 所以唔收而感覺失望真是人知常情, 但重要係自己知道小朋友是表現好就ok啦, 相信明年中一定有好多位放出來, waiting list / rejected 家長加油吧!

原帖由 Lasangles 於 09-12-12 23:01 發表
同kv一樣都係waiting list
我個係大仔0701都係,個日表現出色. 咩都答對晒. 仲要係老師第一個問. 個張問卷我都好比心機搵資料. (自問)已經寫得唔錯. 本應我都覺得好大機會收. 點知...哈....
不過我覺得仔仔已經好叻. ...

其實真係好失望,初時覺得考得咁好都唔我,真係好會有d嬲,但睇返大家嘅post會發覺,有時根本唔到我地控制,考得好未必會收,去到唔出聲無反應,都未必一定唔收,簡單d黎講佢鍾意收就收,你簡學校報考之餘,人地都簡緊你
就算收左你,你唔去讀人地都唔會問點解,所以人地唔收你,你亦唔需要知點解

請問你地係咪21/11 interview架?點解我仲末收到信既?

如題......................................................................

AM OFFER!好意外!因interview時d老師5多重視我甘,問好小野,只係個老外d問題答晒,中文老師時我小朋友玩d玩具多過應佢,老師只問了我少少問題...但我份問卷,自問填得好... ,不過最初以為我唔係佢杯茶,所以問了我好少問題,,,相反,kv就表現得好好但waiting....
(1)我想知...ms,有無日日外籍老師上堂及有幾多普通話堂?

但見d post話60幾%收kg生,就有d擔 心.
(2)想問下係咪p1時,報入ms小學,就不能參加大抽獎呢???

我都末收到呀!好想知!
原帖由 roylau22 於 09-12-12 22:34 發表
我仲未..........

你是否補交出世紙的?我都未收到信。
原帖由 tobbywong 於 09-12-12 23:51 發表
如題......................................................................

其實我好同意,我個小朋友表現得差的kg全部收晒,如崇小-因之sick..所以無反應......,而且我係11月先in,都知無咩位,,但收pm班..其他小朋友表現真係好叻,可說當時最差是我個小朋友..
ms中文老師part掛住玩,無咩答問題....\am offer
kv,表現好,(自覺)..做晒要求連唱歌,waiting
甘我都唔明,interview係in 咩,都係要問番d老師...
但我屋企係公職人員,唔知同一條龍學校有無關??
你地有offer係咪都是一樣呢??

原帖由 yiuyiumom 於 09-12-12 23:45 發表
Hello Lasangles,

我同你命運一樣0701大女, 表現很好, 自己比個女九分, 自已亦好認真填問卷, 最後收到waiting list, 不過收到前幾次面試結果都係waiting list後, 明白小朋友表現好並不等於學校就會選你, 自己已諗通 ...

I got AM offer, 哥哥都係宜家民生k1, 但係d teacher said that this relationship is not priority consideration. Anyway, I am so happy for that. Actually, I had already paid the seat reserve fees for two kindergartens.....

收左

收到am offer!超開心!但唔知讀SC or MS好!

唔係架!咁唔知可否問下收到通知收左既mami,你地幾時要比留位費架?(唔收無辦法啦,但若收左而又寄失左miss左個時間就唔抵啦!)
多謝解答!

原帖由 BBG1 於 09-12-12 23:55 發表
你是否補交出世紙的?我都未收到信。

我都收到waiting list...希望有offer啦,因為民生係1st choice呀, 如果民生收就放棄崇小!~ 我仔仔係0709!

我個女係 07年12月細女, 有幸收到 am offer, 宜家煩緊揀 St Catherine am, 定係一條龍嘅民生, 我自問家境普通, 冇識人係裡面教, 冇整 portfolio, 份問卷都算有心機去寫, 好彩個女一向 interview 比較淡定, 中文老師 d 問題同要求做晒, 鬼佬走埋嚟同我傾計, 佢又同人哋傾兩句, 有問必答, 仲唱埋歌
拉凳, 講多謝, goodbye kiss 係指定動作, 我諗呢 d 都計分
唔知有冇 mami 可以比下意見, SC am 定 MS am 好呢?