用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖瑪加利大幼稚園 2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區
樓主: happymum1
go

2010-2011 STMKG (Interview & Result) 討論區 [複製鏈接]

don't give up I would like to know how to choose between SPC and SMM, my son was born in Oct

聖瑪加利大interview

請問聖瑪加利大interview考什麼? Thanks.

醒目開學勳章

其實可以一試去面試,咪當見識下囉!
你咪可以大約知道佢地面試係點,對小朋友都有幫助!

今曰見完

呀仔表現100分.如果唔收只得一個原因.
就係細仔!

Wish you can also join the big family of SMCK.

原帖由 werbaba 於 09-12-5 10:43 發表
呀仔表現100分.如果唔收只得一個原因.
就係細仔!

我in得好奇,因為見枱枱老師都問好多問題,但到我個女,果位樣貎好嚴肅既miss連叫咩名同幾歲都無問,一坐低就單刀直入叫佢將鎖匙入落匙扣到,再在一啲膠支插入啲孔度,我女第一樣做得麻麻地,唔太識,但喺我既輔助下,都做到,第二樣就無問題,好順利,最後老師問屋企返學交通點安排,就完咗囉!!!我好擔心,只in咗三幾分鐘,喺咪都費事再問,我女條件差咁解呢?有無有經驗媽咪可以答到我呀,我囡係2月出世大b,亦係我大女,但我哋無宗教信仰,唔知成功機會高唔高?唔該有無媽咪可以解答我既疑難呢??麻煩晒,我真係好擔心!

有無有經驗媽咪可以解答到我關於interview既憂慮呀?唔該!

我in得好奇,因為見枱枱老師都問好多問題,但到我個女,果位樣貎好嚴肅既miss連叫咩名同幾歲都無問,一坐低就單刀直入叫佢將鎖匙入落匙扣到,再在一啲膠支插入啲孔度,我女第一樣做得麻麻地,唔太識,但喺我既輔助下,都做到,第二樣就無問題,好順利,最後老師問屋企返學交通點安排,就完咗囉!!!我好擔心,只in咗三幾分鐘,喺咪都費事再問,我女條件差咁解呢?有無有經驗媽咪可以答到我呀,我囡係2月出世大b,亦係我大女,但我哋無宗教信仰,唔知成功機會高唔高?唔該有無媽咪可以解答我既疑難呢??麻煩晒,我真係好擔心!

醒目開學勳章

今日叫我仔仔名去老師台時突然有好多大人"為"住仔仔佢,佢好驚喊了出黎。
行到老師台前,老師問咩事我同佢講原因,老師叫仔仔唔好喊,我亞仔又出奇聽話立即唔喊,老師都讚叻叻。

坐下後老師有:
指住仔仔張問係誰,仔仔冇答。
問今日邊個帶你黎呀?爸爸?媽媽?
再在一啲膠支插入啲孔度,仔仔做到。
指住膠支問咩色?
邊個主力照顧?
點解選這間學校? 我答因為我鐘意你地活動教學,同學校開心的氣氛。
如果上午滿,下午你會讀嗎? 會

其實全程我個仔冇答老師一句,但有同老師講早晨同BYE BYE。

其實我個仔係9月細B,我當今日係取經驗,雖然未必收,但我都好滿意仔仔的表現。

假如5收你小朋友都5好太5開心,因為今年有義工講都有千幾人報名,天父會有安排。

醒目開學勳章

今日叫我仔仔名去老師台時突然有好多大人"為"住仔仔佢,佢好驚喊了出黎。
行到老師台前,老師問咩事我同佢講原因,老師叫仔仔唔好喊,我亞仔又出奇聽話立即唔喊,老師都讚叻叻。

坐下後老師有:
問今日邊個帶你黎呀?爸爸?媽媽?
再在一啲膠支插入啲孔度,仔仔做到。
指住膠支問咩色?
邊個主力照顧?
點解選這間學校? 我答因為我鐘意你地活動教學,同學校開心的氣氛。
如果上午滿,下午你會讀嗎? 會

其實全程我個仔冇答老師一句,但有同老師講早晨同BYE BYE。

其實我個仔係9月細B,我當今日係取經驗,雖然未必收,但我都好滿意仔仔的表現。

今年有義工講都有千幾人報名,天父會有安排。

what time did u go for the interview? maybe it was too many ppl waiting for the interview, that's why the teacher didnt ask too many questions, dont worry too much, but the teacher did ask my son what's the picture inside a story book.

醒目開學勳章 王國長老

2010-11 STMKG Interview 討論區

各位,
為方便各人更容易找資料, 特意將各有關的討論合併作一個討論區, 請各位在此繼續討論,謝謝!

主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

醒目開學勳章 王國長老

在此祝願各位小朋友能有機會加入這個大家庭!
主愛我

有一千人考??? 好多呀!!!!
我好似聽校長講話要講個talk講到6點....係咪星期六見到6點??

原帖由 920pp 於 09-12-6 00:15 發表

坐下後老師有:
問 ...

6點?!
好辛苦bor...
原帖由 七點半 於 09-12-7 12:04 發表
我好似聽校長講話要講個talk講到6點....係咪星期六見到6點??

我地係第一批之中第一個見 (8:30 am), 今年interview得好快.  老師無問我個女叫咩名/幾歲, 我地對學校睇法, 又無問如果收我地會唔會選下午班等 (因張報名表經家姐係學校攞, 無地方比我地選am or pm class).

唔知係咪見到係細女(Nov), 所以interview得求其; 定係有家姐係度讀唔駛問咁多呢?  都打定輸數囉!  

醒目開學勳章 王國長老

七點半,
今年真係好多 application. 我幫手幫到6點幾至走. 剛好見校長係講完最後一場, 但仍有些家長在學校.

原帖由 七點半 於 09-12-7 12:04 發表
主愛我

比起我大女當年, 今年真係多左好多人考, 係咪好多金豬仔

jojo 我見到你響門口幫手, 好出力

醒目開學勳章 王國長老

dorchiu,
好開心見到你呀.  我同另一位家長講. 今年真係好多小朋友. 可能真係同金豬仔/女有關

原帖由 dorchiu 於 09-12-7 13:09 發表
比起我大女當年, 今年真係多左好多人考, 係咪好多金豬仔

jojo 我見到你響門口幫手, 好出力
主愛我

原帖由 ync_224 於 09-12-7 12:58 發表
...唔知係咪見到係細女(Nov), 所以interview得求其; 定係有家姐係度讀唔駛問咁多呢?...

SMM 好似無世襲, 我囡囡同學個弟弟都入唔到, 仲係大仔 tim...

無世襲?? 好驚wor.....我都好擔心阿仔唔知入唔入到....

老師同樣無問佢叫咩名....只係問我平日邊個照顧佢地....

問到顏色阿仔都唔識答...家姐仔就搶住答晒.....

原帖由 dorchiu 於 09-12-7 14:02 發表

SMM 好似無世襲, 我囡囡同學個弟弟都入唔到, 仲係大仔 tim...
‹ 上一主題|下一主題