用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1AM K2PM K3AM 對小朋友好嗎?
go

K1AM K2PM K3AM 對小朋友好嗎? [複製鏈接]

有一些幼稚園安排K1 AM/PM, K2 PM, K3 AM, 就上下午班時間安排, 他們的休息, 上學, 校外活動, 飲食, 親子時間都會有所不同.

我認為小朋友適應能力強, 但每年調節, 會對小朋友和家人是好嗎? 對學校又有什麼方便的地方? 有人說是這可節省資源, 但到底還不是一半上午一半下午嗎? 如果是說方便小朋友將來適應小學生活, 但小學很多都是全日制.
   0    0    0    0

我都覺得轉來轉去,唔係幾好咁,不過,邊個叫我選擇讀果間咩?!~~所以,冇辦法喇~~
另外,我都覺得小朋友既適應力強,佢地o.k.既!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我自己唔係太鍾意呢種安排, 生活嘅次序對小朋友嘅心理有一定嘅影響 (從而影響情緒/ 學習興趣..), 當然.. 適應期人人唔同, 有人話越大就越容易適應.. 有人話小朋友細好快適應..
除非有個好明磪嘅好處, 否則我自己就一定唔會想轉工/工作時間喇!

所以.. 我會考慮小朋友e+讀緊嘅學校同想轉嗰間分別有幾大, 好處係咪多到寧可打亂佢嘅生活.. 一次又一次再一次! (就好似你自己返工, 一年轉一次shift, 你願唔願意返呢份新工呢?)

但我喜歡的學校 - ST NIC, ST CAT, KV 都係咁安排....
喜歡真係無辦法, 但始終想不明大原因, 為什麼每年轉變上學時間.

原帖由 小曳人 於 09-12-10 09:48 發表
我自己唔係太鍾意呢種安排, 生活嘅次序對小朋友嘅心理有一定嘅影響 (從而影響情緒/ 學習興趣..), 當然.. 適應期人人唔同, 有人話越大就越容易適應.. 有人話小朋友細好快適應..
除非有個好明磪嘅好處, 否則我自己就一 ...

cherylyau, Agree~~  

原帖由 cherylyau_b 於 09-12-10 00:31 發表
我都覺得轉來轉去,唔係幾好咁,不過,邊個叫我選擇讀果間咩?!~~所以,冇辦法喇~~
另外,我都覺得小朋友既適應力強,佢地o.k.既!!

幼稚園k1k2k3 都唔同am/pm 其實係因為幼稚園新開時各級需求唔同所致. e.g. 新開的一年, k1 入 學人數多於k3, 咁大多數人都喜歡am, 咁上午既班房可能全部開晒做k1, k2, k3就安排在下午開班, 往後就一直沿用此分配方法! 或之後會作出適當改變, k1 由4班上午, 改為明年的2班am, 其餘兩個空出的課室就配給k2/k3 am, 由學校決定如何分配, 但大多數都係新開校才改變am/pm 安排, 如果唔係就會好亂, 明明讀開上午班但出年有d 可上午, 但有d 又要下午, 會不公平, 所以學校真係要對自己實力有信心, 即使咁轉變都唔怕學生流失至會作出安排!

原帖由 QEgg 於 09-12-10 10:19 發表
但我喜歡的學校 - ST NIC, ST CAT, KV 都係咁安排....
喜歡真係無辦法, 但始終想不明大原因, 為什麼每年轉變上學時間.

我都唔鍾意,如果想小朋友盡快適應小学生活都唔洗用3年o黎適應啫,無得nap,...no way
‹ 上一主題|下一主題