用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一學生睡眠時間
go

小一學生睡眠時間 [複製鏈接]

請問小一學生每天睡8小時夠嗎? 小兒最多只睡8小時, 如果長係咁, 我怕他身體會唔好!
   1    0    0    0

我個小朋友 (今年小一) 都係7-8小時,
其實應該係唔夠的.

只有星期六及日可以有9-10小時啊!

原帖由 wynma 於 09-12-9 14:58 發表
請問小一學生每天睡8小時夠嗎? 小兒最多只睡8小時, 如果長係咁, 我怕他身體會唔好!

原帖由 KWOKTT 於 09-12-9 15:29 發表
我個小朋友 (今年小一) 都係7-8小時,
其實應該係唔夠的.

只有星期六及日可以有9-10小時啊!

晚上九點睡後就會做細胞,六點半起牀應該幾好,不過我囡九點半睡。

根據一本一年級的常識書教,一年六歲的小朋友平均每日睡9小時。
中國教育局更有指引要求初小學生每天睡眠應有10小時。
愛收集舊書包、背囊的傻人

原帖由 jessc 於 09-12-9 18:59 發表
根據一本一年級的常識書教,一年六歲的小朋友平均每日睡9小時。
中國教育局更有指引要求初小學生每天睡眠應有10小時。

比小 d 功課,默小 d 書,都可以睡眠到10句鐘挂,九點到七點。

回覆 2# jessc 的文章

我個仔咪好幸福,佢每天睡眠時間有9-10個鐘

咁細個, 8小時勉強夠啦!盡量10pm前上床訓啦!
如果睡眠質素好,你見佢不會太奀太矮,有精神,健康Ok, 就不用擔心。我認為數據是理想化,爭d又不一定有問題。
不要太擔心!
原帖由 wynma 於 09-12-9 14:58 發表

回覆 1# wynma 的文章

I need 8-hour sleep, let alone the kids.  My son sleeps 9 hours, but I see he is rather tired on Friday.
‹ 上一主題|下一主題