用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!!

原帖由 Loklok2 於 09-12-12 13:35 發表

音小有好多樣樂器選擇,有吹、拉、彈、敲等比學生選擇一樣學習,係唔需要在外面找老師學,全部都是一對一學樂器的。
而上中文課時係有中普授課,到二年級就是全普。
數學在小一時已經用英文授課。
以上資料希望幫到你哋啦! ...

Thanks Loklok2

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-12 14:11 發表

雜費唔多,上學期八百幾,下學期五百幾左右(初小)

不過請留意音小上了小四開始學費會增加,大約係四千九元啦!
即是小一至小三係3900元
      小四至小六係4900元

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-13 23:06 發表

但亦要知道...小一至小三,一年係包32堂器樂課,而小四至小六係包64堂..所以學費多左亦正常...

ming2
你好!
我想問你有冇聽過音小口碑如何呢?
我有同事就話冇甚麼口碑,叫我揀崇真比我仔仔讀,但又怕仔仔在升中時又要煩多一次,所以我還是四出找各人對以上兩間小學的意見呢!
你又覺得意見如何???
大家傾傾!

原帖由 ming2 於 09-12-13 23:06 發表

但亦要知道...小一至小三,一年係包32堂器樂課,而小四至小六係包64堂..所以學費多左亦正常...

點解到高小要加至64堂呢? 係咪樂器學高級左就要學多d 時間呢?

原帖由 misu 於 09-12-12 04:09 發表
因為我囡囡一放學就不停講返學嘅事,所以會知得咁清楚。佢係完全自動波,呢樣嘢學校功勞好大。因為學校有導修堂,小朋友都會習慣自己做功課。而練樂器佢地會有本簿仔比家長每日mark底小朋友嘅練習態度比睇,簿仔入面有好清楚嘅指引教家長評分(有分X&√&心形)。如果個嗰星期有多心心而係面前又彈得好,會有獎勵同會讚佢,所以我個女每日都好比心機練樂器。

原來如此.

可以自動波, 有良好的學習態度真係最重要的.

唔該晒

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 09:32 發表

我相信係呢個原因啦....所以實際上黎講,佢地高小個學費都係冇加到...多左0既學費係器樂堂0既學費...就如你搵私人老師,升級都要加學費啦...right?! ...

你講得正確. 讚成.

簡樂器係咪完全由家長決定架? 學校會否給意見的呢? 好似話不同的樂器須要不同先天的條件才可以學得好, 唔知係唔係, 我都係聽人講, 我自已都不懂樂器的.

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 10:41 發表

係開學前,學校會叫你填選樂器(1st and 2nd choice),然後學校再出結果,睇下可唔可以盡量俾到1st choice俾你...而當中有d樂器係高小先有得揀,初小係冇得揀架...有需要時可以問學校0既老師,睇下小朋友係咪適合該樂器. ...

如果係咁, 咪學左2-3年後又轉第二樣樂器, 咁咪學到半桶水law...

其實學樂器既野係咪一里通, 百里明架呢? 係咪學左一樣可以幫助學第二樣架呢?

其實應該點樣去選樂器呢? 除左問小朋友的喜好外, 因為其實真係不是個個小朋友都識講又或者知道自已做緊乜, 仲有又有咁多樂器選擇, 有d 樂器跟本聽都未聽過, 好似巴松管咁, 好失禮我本人都係第一次聽.

各位唔好意思, 家下真系有小學只系學音樂嫁??

醒目開學勳章

唔係,據我所知只不過音小會硬性要求學生要學最少一種樂器,而且不是當課外活動,是正式的課程,其他中英數常識等也要照EBD課程大綱的Decide
而且學費已經包括了有關費用,所以,雖然音小學看起來費貴一些,但如果你是有打算讓小朋友學樂器的,將其他DSS/private school的學費加上外面學音樂的費用,可能音小還平一些

原帖由 jean2003 於 09-12-14 11:11 發表
各位唔好意思, 家下真系有小學只系學音樂嫁??

即是鋼琴可以學可以不學?
原帖由 Loklok2 於 09-12-12 13:35 發表

音小有好多樣樂器選擇,有吹、拉、彈、敲等比學生選擇一樣學習,係唔需要在外面找老師學,全部都是一對一學樂器的。
而上中文課時係有中普授課,到二年級就是全普。
數學在小一時已經用英文授課。
以上資料希望幫到你哋啦! ...

原帖由 Loklok2 於 09-12-13 09:18 發表

不過請留意音小上了小四開始學費會增加,大約係四千九元啦!
即是小一至小三係3900元
      小四至小六係4900元

thanks for your infor. as i cannot find the infor regarding the school fee for secondary school in edb's website, do u ve any idea the appro. level of school fee in secondary session?

million thx :)

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 11:56 發表

音小,音樂科比其他學校0既堂數多,範圍亦相對地全面少少,由小一開始已經會有音樂欣賞(即係學樂曲/作曲家0既背景..),音樂創作 (樂理知識),演奏堂 (教佢地演奏時0既manner),合唱 (即係平常學校個d音樂堂咁唱下歌),同 ...

我有D 問題, 其實音小的上課時間和其他學校都係差不多, 咁音小一星期有8堂音樂堂, 又有團契和聖經堂, 其他普通的學校可能一星期才有2堂或1堂音樂堂, 教會學校可能會有一堂聖經堂, 但總沒有音小咁多.

音小又一樣有功課堂和活動堂.

問題係咁音小有咩堂比其他學校小左呢?