用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!!

原帖由 mya 於 09-12-11 09:08 發表
而家好多傳統既學校都已經開始轉為活動教學和小班教學.其實這係因為要配合家長和小朋友既需要.音小與出面既小學最大既分別係,老師能夠關愛小朋友多D,注重音樂既培養多D,這不代表不注重成績,成績係好定壞,就有誰人可 ...

其實還有其他因素要考慮,如果讀音小就要讀音中,基本上就係一條路上中學,如果小朋友讀書好的話,留在音小就冇幾會派位或考其他中學,這似乎又浪費了讀其他中學的機會
嗎?

要放棄名校學位, 真係好難得呢! 所以我唔敢同仔仔考咁多學校, 好驚考到時又唔讀!

我都問過音小的媽咪, 佢地都話一d都唔會淺, 相反音小比其他學校多左科目, 如生命教育, 音樂欣賞, 音樂歷史, 但是小朋友都應付得到, 而且讀得開心。

原帖由 misu 於 09-12-11 03:53 發表
上年我就係放棄咗德望而選擇音小的!當時個個都話我傻!因為我自己唔識音樂又唔係基督徙!但係無法子啦,我個女好鍾意呢間學校,而我又非常認同學校既理念。雖然未開學前真係有啲擔心學術會比較淺。但係而家返咗學己經3個幾月,我 ...

原帖由 wingtsang 於 09-12-11 09:28 發表
我問過幾位在音小的朋友, 他們都說不用外出補習, 課外時間只會幫小朋友報讀興趣班, 而校長亦在簡會上答家長時說不鼓勵學生在校外補習, 音小中的學生亦很少需要在外補習。

其實, 我覺得補習很多時是該間學校的風氣,  ...

十分同意你既講法....

唔洗補習即代表學校可以照顧到每個小朋友既需要,包括成績和品行, 小朋友得到多D關愛,自然有心機和投入讀書,返學就一定開心!!

知道好多有名既小學,佢地一班成40幾人, 試問老師又怎樣可以照顧得全面,家長只好找補習幫小朋友.

回覆 2# rabbitpiggy 的文章

其實音小同傳统學校嘅課程相約,只係音樂方面加強咗同無咁多功課。

原帖由 misu 於 09-12-11 09:44 發表
其實音小同傳统學校嘅課程相約,只係音樂方面加強咗同無咁多功課。

ic, 咁請問上堂小朋友係咪個個小坐定定係度聽書, 單向收音, 沒有discussion 和小朋友發表意見的机會架?

而功課都是很直接的問題, 不須要特別花心思+思考去回答的呢?

原帖由 wingtsang 於 09-12-11 09:28 發表
我問過幾位在音小的朋友, 他們都說不用外出補習, 課外時間只會幫小朋友報讀興趣班, 而校長亦在簡會上答家長時說不鼓勵學生在校外補習, 音小中的學生亦很少需要在外補習。

其實, 我覺得補習很多時是該間學校的風氣,  ...

thanks.  

好奇怪, bk出唔到補 習兩個字既??? 一定要分開寫先得

聽老師講嘢既時候絕對要安靜,但係老師又會經常發問架!功課方面唔會有無謂既抄寫,而大部份功課係要思考嘅。
原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-11 09:55 發表

ic, 咁請問上堂小朋友係咪個個小坐定定係度聽書, 單向收音, 沒有discussion 和小朋友發表意見的机會架?

而功課都是很直接的問題, 不須要特別花心思+思考去回答的呢? ...

原帖由 misu 於 09-12-11 10:06 發表
聽老師講嘢既時候絕對要安靜,但係老師又會經常發問架!功課方面唔會有無謂既抄寫,而大部份功課係要思考嘅。

咁都好好喎.

我想問下你點知得咁清楚架? 佢地有家長觀課架?

你小朋友是否會自動波做功課, 練樂器+revision 呢? 在返小 學 後在學習上的態度是否有進步呢?

原帖由 Loklok2 於 09-12-11 09:33 發表

其實還有其他因素要考慮,如果讀音小就要讀音中,基本上就係一條路上中學,如果小朋友讀書好的話,留在音慮學的機會
嗎? ...

讀得好又何雖要去考慮其他中學呢!我喜歡音小有一條龍也是其中一個因素!

簽名被屏蔽

Hi! ming2,

pls check pm!!

thx!

let me also express some of my feelings of this school.  My daughter also got an offer in this school in 2010 for P.1. I attended the talk in this June and attracts by the school environmnet.  I agree with the school mission and 道德教育is important.  I and my hb also like this school.  However, like most of the mums, i afraid this school 課程淺, 難上其他中學. Although my daughter has learning music now, i afraid she are not really like to learn and finally hate to learn.   Also, I have a son, if I let my daughter to study there, how about my son? the other things i also need to consider is the lcoation and school fee.  Coz i live in N.T. It need to take 1 hour to/from school everyday.  In addition, I know the school fee is about 4K for P1-3 only and >4k for P4-6.  I think it costs more in secondary.  I afraid I can't support if i let my 2 children to study here.

it too many things that need to consider, i don't know whether i'll let my daughter to study there.  but i think this is a good school actually.

有反思,有愛心既老師真係好難得!
我都覺得如果返學既路程太遠就唔好啦!小朋友長每日都長時間坐車會好辛苦家!

小女都是成功被音小取錄2010小一生, 而馬灣基慧及祟真都收了,正煩著應選擇那一間時,不免對其他比較起來...
1)不喜歡香港的教育制度,小朋友像那些白老鼠般,試 完又試...無論那些學校是怎樣好..怎樣名都好,只要是under教x局,就已經受很多限制,隨之而來就只有以成績為衡量學生的價值為標準.故已取消入讀其下之學校.

2) 祟真的而且確有很好的語言環境,但令我有點壓迫感.(只是個人感受,不明原因..)

3) 喜歡音小的價值觀,對小朋友的教導出於愛,音樂能陶冶性情,從小在音樂及聖經上培育成長,這個根基若打得好,起碼成長後都不會壞,亦不會因受無謂的考試壓力而自毀,.眼見不少在上位的人士,幾叻都好,品行亦不知所謂.只想祈望香港將來的他們,有心承擔,不是為名為利就好......

原帖由 阿mee 於 09-12-11 20:27 發表
小女都是成功被音小取錄2010小一生, 而馬灣基慧及祟真都收了,正煩著應選擇那一間時,不免對其他比較起來...
1)不喜歡香港的教育制度,小朋友像那些白老鼠般,試 完又試...無論那些學校是怎樣好..怎樣名都好,只要是under ...

絕對同意!  絕對同意!!
我同你的處境非常相似,簡直是感同身受。
我兒子同被音小和崇真取錄,亦為此事煩惱不已,選擇音小又怕仔仔對音樂冇興趣,又點渡過讀書生涯呀!而且音小都算是較新的學校,未能反映學校的質素,又擔心課程較其他學校遜色。但我又喜歡學校的德育比較好,學生的品格又ok喎,唔似早前我在深水埗區見到一名約三、四年級的小學生,用流利的粗囗與朋友在電話中交談,簡直驚訝!!原來係該區有名的男校學生,真是另眼相看,所以我更加注重品德。

崇真同樣給我的感覺是壓迫感,但的確語言環境好好,不過主流班不是雙班主任,外籍的老師又只教oral,所以考慮當中。

至於馬灣基慧亦考慮過,但今年就換了校長,而且我老公抗拒仔仔讀派位學校,覺得學生未被學校揀選個,怕學生比較雜,所以打消了這個念頭。

因為我囡囡一放學就不停講返學嘅事,所以會知得咁清楚。佢係完全自動波,呢樣嘢學校功勞好大。因為學校有導修堂,小朋友都會習慣自己做功課。而練樂器佢地會有本簿仔比家長每日mark底小朋友嘅練習態度比老師睇,簿仔入面有好清楚嘅指引教家長評分(有分X&√&心形)。如果個嗰星期有多心心而係老師面前又彈得好,老師會有獎勵同會讚佢,所以我個女每日都好比心機練樂器。
原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-11 10:27 發表

咁都好好喎.

我想問下你點知得咁清楚架? 佢地有家長觀課架?

你小朋友是否會自動波做功課, 練樂器+revision 呢? 在返小 學 後在學習上的態度是否有進步呢? ...

請問讀緊音小既小朋友既媽咪,中文堂是不是用普通話教學家?

請問讀音小, 要學幾多樣樂器? 鋼琴係唔係必修科, 學校教而唔需要在外面請老師學?

原帖由 Lovelybbs 於 09-12-12 12:43 發表
請問讀音小, 要學幾多樣樂器? 鋼琴係唔係必修科, 學校教而唔需要在外面請老師學?

音小有好多樣樂器選擇,有吹、拉、彈、敲等比學生選擇一樣學習,係唔需要在外面找老師學,全部都是一對一學樂器的。
而上中文課時係有中普授課,到二年級就是全普。
數學在小一時已經用英文授課。
以上資料希望幫到你哋啦!

那請問雜費多不多呢?? 除了學費,膳食和校車以外。