用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

Is it A - 5 pints, B- 4 points and etc?

How many subjects are for the 26 points obtained?

原帖由 mat媽 於 09-12-9 16:40 發表
不過我老公睇到呢度有 d 擔心.

以下轉載maggie1003的文章, 謝謝.

我上星期六帶左仔仔去音小面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32, 亦有就呢個 ...

原帖由 mcheung1 於 09-12-9 18:23 發表

大小通吃咁我又唔係好認同, 因今年我同6個家長一齊int,
其中只2人ok, 其中有一個係資優(交埋報告)都無收, 我諗說
話要有數據在手及唔好只用自己所見的, 因你所想所見未必一定係真的, 我不收的朋友中也有寫信去但 ...

原來真係有人唔收0架?我有朋友都考到,和我一樣在考慮中。我都以為好容易入0架,原來都有難度,你話有朋友叩門還未有回音,希望你的朋友成功啦!
而家音小已經有五班,其實比大前年多了一班,我想可能係多人報讀的原因。
音小上次會考有一半人有十四分以上,是唔錯的成績啦!不要忘記這些都是開校時收外來的學生,想睇音小教出來的真學生,就要等未來班小朋友上了高年級,咁就睇到音小有 冇料哪!

我都覺得現在既音中會考成績未可以全面反應音樂小學/中學既學術質素. 因為音中收既學生都係外來生,質素會有參差, 都要等由小學升上中學個班學生來看,先可以反應出來.

令外我都以為人人都收,後來先知道真係唔係架,我小朋友既幼稚園老師都話佢班有幾位家長既小朋友都落選左. 而我朋友個仔,舊年考唔到,寫了數封信都係無回音呀!而且報考人數都唔少,第一ROUND有過千人,點可以全部收哂呢? 而留位費就間間私校都差不多, 我估一千元係方便計數,或者希望D家長真係要諗清楚先留位吧!

原帖由 monkeydog 於 09-12-9 18:39 發表
Is it A - 5 pints, B- 4 points and etc?

How many subjects are for the 26 points obtained?

唔知係咪計5科,如果係,14分以上係咪即至少4個 C??

原帖由 mya 於 09-12-10 08:49 發表
我都覺得現在既音中會考成績未可以全面反應音樂小學/中學既學術質素. 因為音中收既學生都係外來生,質素會有參差, 都要等由小學升上中學個班學生來看,先可以反應出來.

令外我都以為人人都收,後來先知道真 ...

其實我都有問過朋友0架,朋友的仔女有些讀中和小學,呿哋都話音小唔差,雖然話間音小唔迫學生,班小朋友冇壓力,但音小給予學生《學術上》係夠的,只要家肉緊啲攪攪啲細路,我啲朋友話音小係好的。

還有呿哋話原來音小啲英文都深0架,其實都忙碌0架,但班小朋友係讀得開心。

至於,收生方面我都向朋談論過,呿哋都話唔知原來咁難
入,這可能音小都收我哋小朋友啦!所以覺得冇難度囉,而家真係唔敢再話易入哪!

當年音小都收咗我個仔,但他的兩個朋友都唔收, 所以唔可以話係人都收。

我當時真係好鍾意音小,亦交埋留位費,但最終都放棄了,學費係其中一個主要的factor,因唔係剩係小學要俾錢,中學都一樣,慢慢長路,條數真係好‘come'計。

原帖由 Loklok2 於 09-12-10 09:56 發表

其實我都有問過朋友0架,朋友的仔女有些讀中和小學,呿哋都話音小唔差,雖然話間音小唔迫學生,班小朋友冇壓力,但音小給予學生《學術上》係夠的,只要家肉緊啲攪攪啲細路,我啲朋友話音小係好的。

還有呿哋話原來音小啲英文都 ...
wbmom

原帖由 wbmom 於 09-12-10 10:46 發表
當年音小都收咗我個仔,但他的兩個朋友都唔收, 所以唔可以話係人都收。

我當時真係好鍾意音小,亦交埋留位費,但最終都放棄了,學費係其中一個主要的factor,因唔係剩係小學要俾錢,中
學都一樣,慢慢長路,條數真係好‘come'計。
...

你這個原因我都明白,但這個價錢係包括學費和學樂器,其實係超值0架!你知啦!讀出面啲學校自己學樂器都係一條數,所以音小絕對係物超所值的。^^
                                        。

原帖由 mat媽 於 09-12-9 16:40 發表
不過我老公睇到呢度有 d 擔心.

以下轉載maggie1003的文章, 謝謝.

我上星期六帶左仔仔去音小面試http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=37&bannerid=159&cb=11224492&n=a136fd32, 亦有就呢個 ...

有好多學校都係無自己小學,都係派位,但會考成績都好好,會唔會唔關小學事呢?

校長都係話要蝕架! 因為學音樂係會愈學愈貴, 仲要係1對1真係好抵架! 而且教音樂的老師好多都好高學歷。我有朋友女女學校每個月要額外比4 / 500蚊學樂器, 仲要係上課時間, 1對6添!

原帖由 Loklok2 於 09-12-10 11:09 發表

你這個原因我都明白,但這個價錢係包括學費和學樂器,其實係超值0架!你知啦!讀出面啲學校自己學樂器都係一條數,所以音小絕對係物超所值的。^^
                                        。 ...

醒目開學勳章

原帖由 wbmom 於 09-12-10 10:46 發表

我當時真係好鍾意音小,亦交埋留位費,但最終都放棄了,學費係其中一個主要的factor,因唔係剩係小學要俾錢,中學都一樣,慢慢長路,條數真係好‘come'計。

...

你都有道理啊!! 而且還有車費, 膳食費, 等等......

聽講有小朋友既父母入到德望都放棄,最後選擇左音小呀!所以我明白點解音小要IN家長,因為要認同佢地既教育理念係好重要.

我認為小朋友既品德和學習態度比什麼都還重要,所以我好開心我小朋友有幸可以入讀這間學校!!

我自己條數就係咁計:  唔洗出去學琴 -$1,000 + 唔洗去補習 - $2,000, 而且鑽石山我可以自己接送 - $500, 所以我就會覺得好抵

原帖由 mat媽 於 09-12-10 15:58 發表

你都有道理啊!! 而且還有車費, 膳食費, 等等......

係呀,其實音小既學費真係唔貴啦,起碼唔洗自己出$學樂器,因為去邊間讀書都要搵樣音樂俾小朋友學.出面學樂器點都要千多元一個月啦...條數咪一樣!

我個仔而家係唔使交學費的,我亦的確另外俾錢佢出去學樂器,亦真係好貴, 個point係,如果我經濟出了問題,我可以隨時cut咗佢的課外活動,但學費就唔俾唔得,我只是覺得家長需要考慮清楚自己的能力,當然其中一個option係轉校,但我個人認為,讀開音小的好難適應一般學校。

原帖由 mya 於 09-12-10 17:43 發表
係呀,其實音小既學費真係唔貴啦,起碼唔洗自己出$學樂器,因為去邊間讀書都要搵樣音樂俾小朋友學.出面學樂器點都要千多元一個月啦...條數咪一樣!
wbmom

回覆 1# wbmom 的文章

上年我就係放棄咗德望而選擇音小的!當時個個都話我傻!因為我自己唔識音樂又唔係基督徙!但係無法子啦,我個女好鍾意呢間學校,而我又非常認同學校既理念。雖然未開學前真係有啲擔心學術會比較淺。但係而家返咗學己經3個幾月,我覺得學術都唔淺,每日都有數樣工課,而每一至兩星期每科都會有評估(即小測),音小唔係活動教學既學校,只係工課上要抄寫嘅唔會太多。我覺得音小同傳统名校最大分別係對小朋既關心,呢方面音小真係一絕。所以讀音小既小朋友點解會咁開心,係因為學校充滿愛同鼓勵,而唔係學術唔夠深。

原帖由 wingtsang 於 09-12-10 16:56 發表
我自己條數就係咁計:  唔洗出去學琴 -$1,000 + 唔洗去補 習 - $2,000, 而且鑽石山我可以自己接送 - $500, 所以我就會覺得好抵

點解不用補 習 呢?

原帖由 misu 於 09-12-11 03:53 發表
上年我就係放棄咗德望而選擇音小的!當時個個都話我傻!因為我自己唔識音樂又唔係基督徙!但係無法子啦,我個女好鍾意呢間學校,而我又非常認同學校既理念。雖然未開學前真係有啲擔心學術會比較淺。但係而家返咗學己經3個幾月,我覺得學術都唔淺,每日都有數樣工課,而每一至兩星期每科都會有評估(即小測),音小唔係活動教學既學校,只係工課上要抄寫嘅唔會太多。我覺得音小同傳统名校最大分別係對小朋既關心,呢方面音小真係一絕。所以讀音小既小朋友點解會咁開心,係因為學校充滿愛同鼓勵,而唔係學術唔夠深。

唔係咩? 我一直以為佢係... 點解唔係呀??

而家好多傳統既學校都已經開始轉為活動教學和小班教學.其實這係因為要配合家長和小朋友既需要.音小與出面既小學最大既分別係,老師能夠關愛小朋友多D,注重音樂既培養多D,這不代表不注重成績,成績係好定壞,就有誰人可以定斷?

讀到名小學係好,但讀唔上,眼見好多家長又要週圍幫小朋友搵學校,搵補習,很可憐! 至於學樂器和音樂,而家好多學校都好注重家,因為校外有好多不同比賽,學校都希望奪得獎狀以增加知名道,眼見身邊既家長咪又係不計金錢和時間,陪小朋友去學.

我問過幾位在音小的朋友, 他們都說不用外出補習, 課外時間只會幫小朋友報讀興趣班, 而校長亦在簡會上答家長時說不鼓勵學生在校外補習, 音小中的學生亦很少需要在外補習。

其實, 我覺得補習很多時是該間學校的風氣, 因為大家為了成績名次, 家長不斷為小朋友打補針, 身邊家長個個都為小朋友進補的時候, 作為家長又如何可以置身事外, 只著眼小朋友的學習興趣和正確態度呢?

音小中因為沒有將成績比較, 只會不斷鼓勵小朋友超越自己, 要自己去進步, 正如校長說有兩個小朋友, 一個天資聰敏, 輕易取得100分, 另一個盡了最大努力只得到70分, 但是天父肯定會比較喜歡取得70分的小朋友。

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-11 08:36 發表

點解不用補 習 呢?
‹ 上一主題|下一主題