用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

1    0    0    0

Is the secondary school in the same campus as primary school?

P6 got HKCEE 2A3B, must be "Chee Yau" kids?

原帖由 mcheung1 於 09-12-7 15:03 發表
音小都幾好呀!!!點解咁少人提, 大家可唔可以講下大家的意見, 是英文小學嗎????

以下轉載wingtsang的文章, 謝謝.

上星期五參加左音樂中學的簡介會, 對學校更加了解, 陳校長更談到今年中五的成績, 非常滿意, 所有科 ...

無諗過少少分享會有家長留意呢!

分享多少少, 陳校長一再強調佢地不只著重同學的成績, 而是整個生命的改變, 因此學校只會有「感恩見証集」而唔會出「學校成績或獎項」。另外, 學校又推行在主要科目每兩班分三組上課, 使老師能更有效兼顧唔同程度的學生。

而且學校不容許所有中小學生到校外吃午飯,可訂飯或帶飯。學校又好著重培養小朋友愛閱讀, 早上開課前, 小學有9成以上, 中學有8成以上學生同學都很自覺地在課室內看書。

唔知有無機會同你做同學呢?

原帖由 mcheung1 於 09-12-7 15:03 發表
音小都幾好呀!!!點解咁少人提, 大家可唔可以講下大家的意見, 是英文小學嗎????
睇完以下的文章我都好想囝囝讀音小, 因我好同意校長的講法.

以下轉載wingtsang的文章, 謝謝.

上星期五參加左音樂中學的簡介會, 對 ...

因為音小比人第一個感覺係要個小朋友對音樂有勁烈慶趣既先會考慮, 我仔仔完全冇天份, 所以直程唔洗諗.

簽名被屏蔽

原帖由 moonychan 於 09-12-7 16:36 發表
因為音小比人第一個感覺係要個小朋友對音樂有勁烈慶趣既先會考慮, 我仔仔完全冇天份, 所以直程唔洗諗.

我都好頭痛呀!
我個仔都比音小和祟真取錄了,我還在考慮當中,一時就想音小一時又想崇真,大家各有各好點算呀!!!
而家個仔咁細,如果真係選音小比個仔,我驚呿冇興趣, 因為漫漫長路,點讀完小及中學呢?

我本來都有你的擔心, 但係參加學校的音樂會同簡介會後, 就放心了! 因為校長說任何人唔會無端端對音樂失去興趣, 小朋友就大多數係因為無家人的支持欣賞鼓勵, 又或是強迫他們去練習才會抗拒學習樂器! 而正正音樂是主科, 就好像中英數一樣, 如果你孩子對中文認字有困難, 你不會考慮叫佢不要讀中文, 而是用不同方法去協助引導佢。學校就是要用鼓勵去使小朋友有信心並對自己負責任去學習, 不單只在音樂上!

原帖由 Loklok2 於 09-12-8 11:19 發表

我都好頭痛呀!
我個仔都比音小和祟真取錄了,我還在考慮當中,一時就想音小一時又想崇真,大家各有各好點算呀!!!
而家個仔咁細,如果真係選音小比個仔,我驚呿冇興趣, 因為漫漫長路,點讀完小及中學呢? ...

原帖由 wingtsang 於 09-12-8 15:33 發表
我本來都有你的擔心, 但係參加學校的音樂會同簡介會後, 就放心了! 因為校長說任何人唔會無端端對音樂失去興趣, 小朋友就大多數係因為無家人的支持欣賞鼓勵, 又或是強迫他們去練習才會抗拒學習樂器! 而正正音樂是主科 ...

我都係去完音中簡介會後對此校加了很多分.感到這是凡事以神行先的學校,令我想起"先求祂的國和祂的義,這些東西都要加給你."

音小的宗教味極膿, 不是信教或會不太頂得住!!

我也很喜歡音樂小學,學校既教育理念我十分認同,一個有責任既小孩,成績唔會差得去邊,最少,小孩對學習是認真和有努力!學習態度不是比成績還重要嗎?  入讀出名,成績好既小學,又是不是一定可以取得好成績? 如果讀得唔好, 追不上, 這又會否令到小孩有挫敗感,沒自信,對學習失去興趣? 最慘, 影響大人與小朋友之間既關係, 為功課, 為成績, 日日與小朋友對峙, 甘又何苦呢!!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 mya 於 09-12-9 08:55 發表
我也很喜歡音樂小學,學校既教育理念我十分認同,一個有責任既小孩,成績唔會差得去邊,最少,小孩對學習是認真和有努力!學習態度不是比成績還重要嗎?  入讀出名,成績好既小學,又是不是一定可以取得好成績? 如果讀得唔好, ...

我很認同你的講法,但香港的環境係要叻要最好,而且競爭大,個個家長都唔想仔女落後於人,咁咪攪到有咁多名校、直資……等等。
我都不知幾煩呀!讀音小的細路冇壓力,我怕呿哋會懶惰,學術性方面又怕冇人哋咁強,總之就費心啦!

簽名被屏蔽

Loklok2

所以我決定選音小. 讀名校, 讀得上就叻, 讀不上, 迫不了, 到時都唔知點算....

原帖由 mya 於 09-12-9 11:39 發表
Loklok2

所以我決定選音小. 讀名校, 讀得上就叻, 讀不上, 迫不了, 到時都唔知點算....

你選擇音小呀!係唔係出年讀小一呢?
但我怕個仔唔鐘意音樂喎,個仔話想留在崇真讀小學,所以咁先至煩囉!
你知啦!同揀老公一樣驚揀錯,咁個仔就慘啦!

係呀!明年讀小一呀!

唔洗擔心既,我個人認為音樂興趣係要培養.  希望我地既小朋友去到邊間小學都會喜歡學習啦...

醒目開學勳章

不過我老公睇到呢度有 d 擔心.

以下轉載maggie1003的文章, 謝謝.

我上星期六帶左仔仔去音小面試, 亦有就呢個問題問左其中一位老師. 佢的回應是: 今屆音中會考的人數有44人, 當中有一半以上的學生考到14分以上, 其中最高分有26分.  ...今年只是第一屆,其實已經很不差了!

因有另一間收了我女兒, 所以最後我們應該會放棄音小.  我們一家有去開放日和簡介會, 也有看感恩集.  很認同其辨學理念.  遇到的老師也十分有愛心.  校風又純樸.
但是, 音小收人$1000留位費, 收學生有大小通吃的感覺. 加上學校比較新, 很多東西也不清楚. 惟有放棄.
‹ 上一主題|下一主題