用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!!

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:33 發表

入所謂0既"名校"係咪真係對小朋友就係好呢??某程度上我覺得只係某d家長0既虛榮心多過佢地諗過間學校真係0岩小朋友讀lor..(純為個人感覺,不喜勿插)...再者,好多"名校"0既
學生成績好,大多都係因為家長係校外補小朋友 ...

我親戚係自己放工後教小朋友讀書,冇係出面補小朋友架。
而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係…… ,
好嬲呀! 我哋同事聽完都0令0令頭,都覺得@#*#*%-…
算啦!再問0下音小0先,讀名校倒不如讀間老師和學校都
有愛心的學校還好。

簽名被屏蔽

請問有無人知...依家2010將讀音小一年級,學校幾時會有家長會?家長/小朋友又有咩要準備?
又或者如搭校車,收費要多少?
幾時要做校服?
開學前又有無預備班比小朋友適應下...?
好多??是否可以致電音小查詢?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-17 00:34 發表

I see...真係諗唔到咁難插班喎?!..

我問過哪! 學校話冇嗮位!
可能要等到二月中哋人放棄註冊再問過。

想起我自己教會裏面都有一個小朋友讀音小,呿哋鋼琴好勁,我知道個小朋友由教授指定自受鋼琴0架,如果係真!而個細路又叻,咁哋學費就真係超值。

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:34 發表

我有聽校長講過,不過係咪2A3B就唔多清楚啦...

係真係2A3B... 那位學生好似只係中一... 係資優生呢既... 係今年會考生年紀最細的一個

原帖由 ming2 於 09-12-16 22:34 發表

我有聽校長講過,不過係咪2A3B就唔多清楚啦...

係2A3B... 是上年年紀最細的會考生.. 他是資優.. 好似上年才讀緊中一

原帖由 Loklok2 於 09-12-16 23:06 發表

呿個大仔上年小五時考全級第五,而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係……  ...

其實我都覺得呢位人人愛戴既校長好假,好表面O家...我覺得佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己和學校,但係真係既愛心呢就...仲有D假!仲有你都唔洗叫你個親友返去叩門或寫信,我相信佢一定唔會彩你,佢要學校出名,一定係選佢認為叻既學生O家! 多口問一句,你位親友既大仔,係咪呢位校長親自選O家?如果唔係,我估係發生咩事了.

你試問O下祟真仲有無位啦!

其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你親友都唔洗打電話或寫信叩門啦...佢要選佢認為叻既小朋友, 唔會睇你有無誠意呢D野O家....

不如試O下問祟真或者啟思啦...加油....

其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你親友都唔洗打電話或寫信叩門啦...佢要選佢認為叻既小朋友, 唔會睇你有無誠意呢D野O家....

原帖由 Loklok2 於 09-12-16 23:06 發表

呿個大仔上年小五時考全級第五,而上次細仔面試時《今年》,校長啲説話和口吻係收細佬0架!但點知結果出來係唔收囉!親戚和我知道結果後都感到驚訝,0果個校長真係……  ...

甘就等O下二月,再打電話去,問O下有無人放棄學位可以俾你親友個小朋友補上啦!  GOOD LUCK。。。

原帖由 ming2 於 09-12-17 00:34 發表

I see...真係諗唔到咁難插班喎?!..

係呀!D家長以為名校先可以培育好學生,以為音小一定收,好易考,多數都以音小作後備。其實唔係家,我知有幾位小朋友都唔收呀!佢係要選D有心讀佢學校既小朋友和家長呀!

原帖由 mya 於 09-12-17 09:36 發表

其實我都覺得呢位人人愛戴既校長好假,好表面O家...我覺得佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己和學校,但係真係既愛心呢就...仲有D假!仲有你都唔洗叫你個親友返去叩門或寫信,我相信佢一定唔會彩你,佢要學校出名,一定 ...

唔知方不方面講下是那間學校呢?

原帖由 rabbitpiggy 於 09-12-17 11:06 發表

唔知方不方面講下是那間學校呢?

你問那位讀邊個呢?想知那間學校??

原帖由 Loklok2 於 09-12-17 11:30 發表

你問那位讀邊個呢?想知那間學校??

我係想問你親戚大仔讀邊間, 校長原本說會收埋細仔... 但現在又不收...

不知是否方便講呢?

原帖由 mya 於 09-12-17 10:16 發表
其實我覺得呢位校長唔係太好啫...佢係好叻PRESENTATION,好叻表現自己同學校,但係講愛心呢....就....而且仲有D假同表面!多口問句,你親友既大仔,係米呢位校長親自選佢讀呢間學校O家?如果唔係,我估計到發生咩事. 所以你 ...

亞哥當年係派位0架!
呿細佬今年考小一,已經見完第二次面試啦!
校長講到好似收硬咁……,唔好講!好嬲!
總之就睇到……啦! 唔方便講太多,而家都係試0下音小啦!

原帖由 Loklok2 於 09-12-17 11:54 發表

亞哥當年係派位0架!而家讀小六。
呿細佬今年考小一,已經見完第二次面試啦!
校長講到好似收硬咁……,唔好講!好嬲!
總之就睇到……啦! 唔方便講太多,而家都係試0下音小啦! ...

oic... 剛剛轉左做dss 兩三年的... 呢一兩日放左榜的那間...校長是女性....