用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 mcheung1 於 09-12-15 01:21 發表
在這階段我決定放棄st paul boy, 維小, 聖類斯, 救恩, 入讀音小了!!!!

嘩!全部都係好學校喎!
我淨係揀音小和崇真都頭痛,你講0下你決定的原因??

ming2

唔該晒你咁詳細的解答

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-15 09:08 發表

十個有八個小朋友都係跟唔到自己父母學野架....因為唔洗俾錢0既野,好多時都會懶懶閒咁架...ha..ha..

你宜家要俾佢開始試學樂器都唔遲...同埋如果真係入左去音小度讀,學校0既環境氣份係會令佢地唔抗拒呢樣野架... ...

其實以你教過的學生, 有冇小朋友係沒有天份跟住學不成樂器的呢?

d 人說學樂器最重要是train 小朋友隻耳去聽音, 咁如果去到小學才train 是否趕得切呢?

如果小朋友只like 學敲擊樂, 係咪覺得好似好"炸" 咁呢?

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-15 09:30 發表

我未見過冇"天份"0既學生,只係見過"懶"0既學生...咩叫"天份"呢?! 我唔知...我只係知道,你幾有"天份"都好,如果你唔努力/用心去練習,一定係學唔成lor....

不過我試過有學生學到七級(一直都學得幾好架..),有一日忽然 ...

thanks... 你explain 好detail 呀....

咁我想問你如果到小學先去train 小朋友ear 聽音會否太遲呢?

原帖由 ming2 於 09-12-15 09:30 發表

我未見過冇"天份"0既學生,只係見過"懶"0既學生...咩叫"天份"呢?! 我唔知...我只係知道,你幾有"天份"都好,如果你唔努力/用心去練習,一定係學唔成lor....
不過我試過有學生學到七級(一直都學得幾好架..),有一日忽然 ...

不過,話時話呀!
音小老師是否很有愛心和會否關心學生在家庭、背景、生活而要呢?

我住的地方和親戚有小朋友,都在深水埗區某有名男校讀書,對該校都略有認識,發現學校係好程度係深,但0果啲
老師好多都係嘛嘛地,我親戚個小朋友讀書叻,但就成日比班同學玩,攪到老師成日以為呿不守規矩,老師又冇問同學始末咪信嗮啲風紀講0野囉,所以咪成日比老師罵囉,啲老師都冇關心啲學生問題,只想解決事件便算了。跟本老師就知道我親戚的小朋友係亞士保加症,成績好好但人際關係差,啲老師都冇特別處理呿啲問題,又冇作出特別需要。

所以我都很注重老師的質素,因為我知道我仔仔曰後有特別需要。
一切交托主啦!

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-15 11:34 發表

我個人覺得音小0既老師係會主動同家長溝通0既,無論係大囡定係細囡個班主任/其他科老師,當佢地發現小朋友係行為或者價值觀出現問題時,佢地都會即時作出適當0既處理手
法,亦會打電話同家長溝通....只要家長肯同老師講 ...

至於樂器方面學校可以租嗎???

我個人覺得音小0既老師係會主動同家長溝通0既,無論係大囡定係細囡個班主任/其他科老師,當佢地發現小朋友係行為或者價值觀出現問題時,佢地都會即時作出適當0既處理手

原帖由 ming2 於 09-12-15 11:30 發表

我覺得都唔會遲0既.....不過某程度上都有少少先天成份架...我有d學生學到八級,聽唔到就係聽唔到...你真係唔明點解佢會聽唔到架喎?!

我覺得都唔會遲0既.....不過某程度上都有少少先天成份架...我有d學生學到八級,聽唔到就係聽唔到...你真係唔明點解佢會聽唔到架喎?!

oic...

咁我再想請教下... train ear 其實係咪越早越好架呢? 即是如果同一天份的小朋友... 係咪3-4歲開始開始果個一定比6歲果個好架呢?

我個人覺得音小0既老師係會主動同家長溝通0既,無論係大囡定係細囡個班主任/其他科老師,當佢地發現小朋友係行為或者價值觀出現問題時,佢地都會即時作出適當0既處理手法,亦會打電話同家長溝通....只要家長肯同老師講 ...

原帖由 yklee 於 09-12-14 16:33 發表
Loklok2 ,

我上星期pm你,收吳到?

喂!等我晚上攪完個仔做功課、溫習後,大約晚九點半過後
call你!

各位覺唔覺得今曰BK好怪呀???
好似上唔到咁?
打完後又好似出唔到? ????
還是我部機壞壞哋???????

oic

咁我想問下... 如果同一天份的小朋友... 一個係3-4歲便train 聽音... 一個係6-7歲才train.. 係咪一定係3-4歲果個會好d 呢?

我個人覺得音小0既老師係會主動同家長溝通0既,無論係大囡定係細囡個班主任/其他科老師,當佢地發現小朋友係行為或者價值觀出現問題時,佢地都會即時作出適當0既處理手法,亦會打電話同家長溝通....只要家長肯同老師講 ...

咁我想問下你... 你覺得老師是否太young 冇咩經驗+方法去處理不聽話的小朋友呢? 或情緒須要協助的小朋友呢?

我知老師很有愛心... 但經驗和方法都係重要... 單單是愛心其實都未必一定夠..

原帖由 yklee 於 09-12-14 16:33 發表
Loklok2 ,

我上星期pm你,收吳到?

yklee!你好!
今晚我攪完亜仔功課、溫習後,我約九時半再電聯你。
‹ 上一主題|下一主題