用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小都幾好!!!!
樓主: mcheung1
go

音小都幾好!!!! [複製鏈接]

原帖由 ming2 於 09-12-14 11:53 發表

係...你可以揀弦樂,管樂,中樂,敲擊樂學架....,

呢幾類樂器以難度呢計應該點排位呢?

原帖由 ming2 於 09-12-14 11:45 發表

唔係...以我所知係..如果你第一個樂器學得咁上下,上到高小就可以揀多一樣黎學,咁高小有d樂器係初小冇得揀0既...

"其實學樂器既野係咪一里通, 百里明架呢? 係咪學左一樣可以幫助學第二樣架呢?"...都可以咁講0既... ...

THANKS.

學兩種樂器應該係D 較有天份的小朋友才可以應付, 否則我估普通的小朋友會好有難度.  一種都已不易學得好, 更何況兩種呢

原帖由 ming2 於 09-12-14 11:56 發表

音小,音樂科比其他學校0既堂數多,範圍亦相對地全面少少,由小一開始已經會有音樂欣賞(即係學樂曲/作曲家0既背景..),音樂創作 (樂理知識),演奏堂 (教佢地演奏時0既manner),合唱 (即係平常學校個d音樂堂咁唱下歌),同 ...

哦..唔該曬.....

原帖由 bakusensei 於 09-12-14 11:33 發表

thanks for your infor. as i cannot find the infor regarding the school fee for secondary school in edb's website, do u ve any idea the appro. level of school
fee in secondary session?
million thx : ...

音小至音中學費如下:
1-3班——$3960
4-6班——$4570
7-9班——$4730
10-12班——$4980
以上就是學費資料。

原帖由 Loklok2 於 09-12-14 14:55 發表

音小至音中學費如下:
1-3班——$3960
4-6班——$4570
7-9班——$4730
10-12班——$4980
以上就是學費資料。

million thanks :)

原帖由 ming2 於 09-12-14 11:45 發表

唔係...以我所知係..如果你第一個樂器學得咁上下,上到高小就可以揀多一樣黎學,咁高小有d樂器係初小冇得揀0既...

"其實學樂器既野係咪一里通, 百里明架呢? 係咪學左一樣可以幫助學第二樣架呢?"...都可以咁講0既... ...

million thanks for your detailed infor.

請分享一下校內的宗教氣氛是否濃厚?
是否屬於比較傳統(e.g.反對自由敬拜)?

醒目開學勳章

Loklok2 ,

我上星期pm你,收吳到?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 17:20 發表

佢地宗教氣氛真係好濃,當然係唔主張拜"偶像"啦...不過99佢地都有拜先人,都有叫阿囡上香,阿囡又照上香有野講喎...所以我覺得又唔係真係有好大問題lor.. ...

Sorry, 自由敬拜是基督徒之間的術語”, 有些比較保守的教會不太接受這種方式.

聞說ICQM比較保守, 我們想了解學校的宗教情況. 因為這是我們最關注的.

Thanks a lot :)

原帖由 ming2 於 09-12-14 17:23 發表

如果你問我,我會話吹管樂係最難0既,其次係到弦樂..彈撥/敲擊相對地就比較容易少少..

學樂器是否樣樣都差不多呢?
如果小朋友很練習就叫唔難囉,但呿哋唔肯練咁就叫難。
係唔係應該咁講呢?

Anyone knows if ICQm Secondary school is in the same campus as primary school???

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 22:15 發表

he..he..sorry..唔係好明你"自由敬拜"0既意思係咩?!...不過唔緊要啦...總之就係...阿囡佢地都係屋企都冇話一定被迫要做咩敬拜0既動作...而佢地見到其他人拜神/祖先..亦唔會開口話人地唔應該咁樣做...總括黎講,我個 ...

thanks for your information :)

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-14 23:49 發表

學樂器是否樣樣都差不多呢?
....吹管樂同吹管樂比較就差唔多...但同拉弦樂又會有所不同...所以唔可以話件件樂器都差唔多lor...明唔明?!
如果小朋友很練習就叫唔難囉,但呿哋唔肯練咁就叫難。
係唔係應該咁講呢?
... ...

知道嗎?我最失敗就係冇比個仔去嘗試學琴,我應該放暑假時比呿試學,起碼都睇0下個仔有冇興趣呀!
平時我叫老公教呿《老公鋼琴5級》,點知個仔未學到個C在那裏就走人,真係激死!
我問個仔鐘唔鐘意係音小讀書啦?
個仔就答我:第一揀英華
                  第二揀崇真
                  最後才是音小
但我同個仔講有某某朋友仔跟你一齊讀音小喎!呿聽到後又話讀,所以呿有冇興趣我唔知???
我只留意到呿好鐘意唱歌囉,有時玩變形金剛時就哼背景音樂,你比羅文0果首《心裏心裏有個迷,難解……》呿聽,呿又學唱,你比米高積遜呿聽,聽完後呿又學唱。
你話我係唔係比個仔玩死!
‹ 上一主題|下一主題