用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
樓主: csl888
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

原帖由 csl888 於 09-12-8 12:44 發表
St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

我覺得主要看3個因素:

1.外籍教師
2.功課量
3.學費

KV沒有外籍教師.如果1重要的話,你要選SC.
如果你喜歡小朋友做多d功課,KV會適合d
KV學費會平D

好多人都講,KV中數好,SC英文好.你著重邊方面多d?

原帖由 csl888 於 09-12-8 12:44 發表
St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

我自己覺得決定入邊間k 唔係只睇單一方面,
我會睇:
1. 中英數
2. 品德
3. 語文
4. 小朋友既性格
5. 小朋友既創意
6. 升小學之後會唔會好辛苦 (睇你想入咩類型既小學啦)
7. 收費

每個家長都會把上面 (or更多)方面自行擺放先後次序決定重要性

我決定左會交kv 既留位費了.

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持 ...

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真係另計. Accent重唔重要? 對我尼講十分重要, 口音正確人地易聽得明, 順耳 日後出國留學又好, 工作需要, 社交需要都好, 口音好一定著數d. 個人自信心都大D

口音, 作為土生土長香港人, 想教都有心無力. 但講到中數, 你唔會話你幼稚園中數都教唔掂掛

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持 ...

agree! 所以已決定咗!

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

你既小朋友讀KV, 就不停hard sell KV 踩SC, 見你好多posts都係咁, 真係好無聊, SC小朋友英文唔突出? 咁可以話你冇錯, 你真係好唔好彩, 好既你遇唔到

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

唔夠人講又話人地hard sell?又話人無聊,唔該有d水準啦。

大家文明人係講道理的,你絕對可以用理據回應。

你淨係識講口音,麻煩閣下思想吓,小朋友每日返三個小時學,NET一個面對一群小朋友,我俾你叻到會和老師對話半小時,其他的時間呢?用廣東話和其他老師和小朋友對話囉。如果要閣下對甚麼甚麼"accent"有要求,你應該送小朋友到英基等國際學校,唔係SC。

最後,你等小朋友成三歲先等SC幫你train"accent"我怕太遲了.....

我提議你由BB開始只和他講英文,只給他看英語節目,上國際學校的英文playgroup和幼兒班。我個仔都係咁,家下英文叫做見得吓人。不過講到閣下至愛的"accent"就始終和讀英基的朋友仔有段距離。但我覺得能否溝通是最重要,當年我地放棄國際學校揀local學校就預咗。

原帖由 ChingChingChoy 於 09-12-7 12:56 發表
請問sc 是否 k1-k3都是有雙班主任 (中+英班主任)?..因有人同我講只有k1係..

不是,K1個英文老師係同隔離班share架,有時2班一齊教,有時教其中一班.所以,每一大班分為AB兩班

原帖由 racoy 於 09-12-8 13:16 發表

Accent要細細個先易pick up, 大左就超難學. 你唔重視口音又真 ...

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好肯定敢講,如果無NET,一定唔會pick up到accent,因為沒有input,怎麼會有output?!

原帖由 share123 於 09-12-8 13:51 發表

看了BK好長時間,發現這間學校d家長最維護自己間學校,不足為奇.

大家去看看社會語言學既書,就知道accent只係得細個可以pick up到.我唔敢講,讀左有NET既學校一定學到好accent,這個要看孩子自己本身的天份,但可以好 ...

香港人就係太迷信NET而唔去諗一些英文叻的小朋友家長背後所付出的。

hi,我完全同意你的分析!
如果只考慮學科(中英數)的教學而選校,就太簡單,就不用煩惱! 最重要沒有遺憾!
可能有家長會認為自己會 hardsell間自己讀緊的學校,根本沒有必要! 因為好像我的囡囡已入了學, 一定會知道是否合適! 我的囡囡讀緊kv, 好開心! 我就是喜歡他們有悠遠歷史,老師富教學經驗, 不像以前讀的活動教學之 nursery, "ha 下 ha下"! 相信對讀小學有些幫助!

人人都有自己選擇的權利,不要太緊張他人的看法!
大家分享下,作為參考資料!

原帖由 NICOLE123 於 09-12-8 12:55 發表

我自己覺得決定入邊間k 唔係只睇單一方面,
我會睇:
1. 中英數
2. 品德
3. 語文
4. 小朋友既性格
5. 小朋友既創意
6. 升小學之後會唔會好辛苦 (睇你想入咩類型既小學啦)
7. 收費

每個家長都會把上面 (or更多)方面 ...

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 13:40 發表

唔夠人講又話人地hard sell?又話人無聊,唔該有d水準啦。

大家文明人係講道理的,你絕對可以用理據回應。

你淨係識講口音,麻煩閣下思想吓,小朋友每日返三個小時學,NET一個面對一群小朋友,我俾你叻到會和老師對 ...

幾時唔夠你講? 之前有同你爭論過? 冇爭論何來唔夠你講? 你既logic都幾奇特.

閣下又有何有水平既理據? 講尼講去咪就係講出面英文好多補習班, 中數就好少, 所以結論就係讀SC好蝕底,因為中數冇辦法追得上. 而讀kv就頂瓜瓜啦, 因為出面好多英文補習班, 唔掂補到掂, 所以結論就係讀kv, 中英數都咁掂

照你咁講, d人讀中中咪好著數好叻囉. d英中咪冇人讀囉? 實情又係唔係咁呀? any comment?

學語言當然接觸愈多愈好, 尼d同話阿媽係女人冇分別吧, 有NET同冇NET, 會冇分別嗎? 唔通咁多家長都係傻既咩?
你話3個鐘唔夠, 所以結論係係sc讀英文唔會好, 咁你仔仔讀KV, 都係得3個鐘, 咁我可唔可以以你既logic apply落去, 話佢中數都唔會學得好? 好多野都係要係屋企加強, 屋企幫忙學習嫁啦, 英文係, 中數都係.

你個仔英文ok, 有幾ok我唔知, 因為你係以你既標準尼定. 不過, 肯定既係, 大家對英文既要求唔同, 我唔會否定你既標準, 如果你認為港式口音係acceptable既話,fine, 特首都係講英文都係港式發音, 但你都唔應該否定SC教出尼學生既英文水準, 就憑你所謂接觸過果幾位sc學生? 之前有人做過survey, 有時間去睇睇 http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=1237179

利益申報: 我女SC, KV 同 LH都收左, 仲要決定邊間

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:38 發表

....利益申報: 我女SC, KV 同 LH都收左, 仲要決定邊間
...
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 14:43 發表
講咁耐原來有報KV,我以為你睇"accent"真係睇得咁重添!

失覺晒,你啱、你啱!

有咩問題? 我從來冇講過半句KV壞話, 從來冇話KV唔好. 大家各有千秋, 睇你點取捨 唔需要踩人台自己

原帖由 share123 於 09-12-7 16:06 發表

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum ...

同意你講超額收生(KM), 因朋友重咗蕉. 要周圍搵學校. 為有搵自己屋村學校讀住先.  KM 仲應誠佢出年(即今年)優先比返一個學位佢小朋友讀. 不過佢話唔會再報呢間學校.

原帖由 jeremyphlam 於 09-12-8 14:43 發表

失覺晒,你啱、你啱!

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.

唉.. KV & SC 兩間都各有千秋. 如果兩間都收你小朋友咪兩間都讀囉. 到時咪可彌補不足囉.

原帖由 share123 於 09-12-8 14:52 發表

其實都無所謂,各個家長個側重點唔同,最緊要係arm你個想法同埋小朋友既能力, 無話邊間一定最好架.

Agree

原帖由 share123 於 09-12-8 14:52 發表

其實sc 同kv 都係好學校
2間選一間都唔會太差

原帖由 racoy 於 09-12-8 14:50 發表

有咩問題? 我從來冇講過半句KV壞話, 從來冇話KV唔好. 大家各有千秋, 睇你點取捨 唔需要踩人台自己

明白嘅,明白嘅!

閣下言重了,我冇踩SC喎,我只是將我所認識的SC學生表現講出來,希望大家唔好迷信NET啫。

之前誤會閣下那麼看重"accent"以為KV不是你杯茶添。不過啱嘅,回想返,如果KV唔收,我都會揀SC嘅。講咁耐,大家都係同道中人啫。

My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都係好學校..

原帖由 BigBoBo 於 09-12-8 15:44 發表
My son also got the offer from SC & KV...

15 16 左幾曰..終於决定揀SC..
因為收集各方意見..
讀SC 会開心D..
我個仔受軟唔受硬...
活動教學会啱佢多D..

雖然我自己喜歡KV..

其實Agreed Nicole123 所講, 点選都 ...

Agree,最緊要自己知道自己想要乜o野,唔好搵個細路仔o黎搞!
‹ 上一主題|下一主題