用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC vs KV - English level
go

SC vs KV - English level [複製鏈接]

SC 的英文水平高, 好多人都知, 因為學校有雙班主任 (中+英班主任), 小朋友接觸英文機會多, 學校也會訓練小朋友睇英文故事書 & 學 phonics等

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文方面呢?  會否比 SC 淺好多...??

請家長分享一下.  萬分感謝!!
   0    0    0    0

原帖由 csl888 於 09-12-7 11:57 發表
SC 的英文水平高, 好多人都知, 因為學校有雙班主任 (中+英班主任), 小朋友接觸英文機會多, 學校也會訓練小朋友睇英文故事書 & 學 phonics等

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文 ...

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添

多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

原帖由 share123 於 09-12-7 12:19 發表

我覺得不是深淺的問題,是沒有NET的問題.沒有NET,pick up唔到d native speaker既accent,大個左好難學.好蝕底架. SC有不少老師都係純正英國人添

請問sc 是否 k1-k3都是有雙班主任 (中+英班主任)?..因有人同我講只有k1係..

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表
多謝你的分享, 所以你的意見是係 SC 可學到正統英國 accent, 而 KV 是無?

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.

原帖由 share123 於 09-12-7 12:19 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持要NET的"accent"就唔係你杯茶囉。但我覺得SC都幫唔到你,因為溝通最多的同學仔都係中國人。

橫掂很多SC學生都要再出去補英文,點解唔將KV,SC的學費差額攞去上英文班;中數就等KV搞掂呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 share123 於 09-12-7 13:35 發表

100% sure. 因為KV無NET.就算其他學校有,你都要了解清楚,KM好多賓賓.其他學校好多ABC反而都OK.

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 csl888 於 09-12-7 12:30 發表

我會咁睇: NET嘅added value, 係佢地嘅英文口語好! 而口語用法係要日常生活用到先會"到肉"
呢d唔係唔係native嘅人咁易教得到!
至於口音.. 我個人唔覺得係最重要嘅嘢, 我對任何一種口音無特別喜好, 因為.. 其實KG幾年嘅生活, 睇怕小朋友都已經要面對唔同國籍嘅老師~

原帖由 csl888 於 09-12-7 11:57 發表

想問吓有無家長知道 KV 的英文程度是怎樣? 我只知 KV 的中數很强, 那英文 ...

Don't know about SC, but KV English standard is very high.   Looking at works of P1 students posted on their school internet, I think my girl will be able to do the same by end of K3.  

Accents is just below NET's but above local level.  Simple to correct.

原帖由 小曳人 於 09-12-7 14:57 發表

其實唔係好明你點解成日話KM多賓賓.. 因為我見有ABC, 有印度人.. 但唔覺賓賓特別多 (可能1-2個)

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum

原帖由 share123 於 09-12-7 16:06 發表

舊年我知道最起碼有3個,今年唔知咩情況.舊年就有因為老師accent問題,好多家長提出質疑.仲有,收多左人又扮學校維修,拒已錄取既細B係門外,搞到人地臨時搵學校讀書.呢d都係真事,唔信自己查下舊年d forum ...

Oh my!!! really~~~~~~

totally agree, 就算個小朋友学到好嘅accent 又點,如果parents唔係native speaker都無用......
期實只要小朋友學到野,係唔係native speaker 唔重要.......
原帖由 jeremyphlam 於 09-12-7 14:07 發表

我諗都要好睇個細路,可能我唔好彩,身邊的SC學生(朋友和係出面英文班)的英文水平真的全不突出,梗加唔好講乜乜"accent"。

想提樓主一句,英文街外大把補習班,中數就.....

KV的讀和寫絕對不差,K3重要背英詩添。不過如果堅持 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chunyatmama 於 09-12-7 16:12 發表

Oh my!!! really~~~~~~

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣), 因為事件中受影響嘅只有一級某1-2班.. 2, 就算全校有一個老師你覺得佢口音唔好, 就係教你個小朋友嗰個就夠.. 唔駛講多定少

其實有人complain d口音唔好真係第一次聽, 問K3 d家長個個都無講過..

你要比較兩間學校英文, 我相信SC會好過KV, 好簡單, SC小朋友日日有機接觸外籍老師, 口音唔洗講啦, 接觸文化層面都好唔同, SC 學生o既英文listening and oral 應付自如, 就係講Disnosaur, spaceman & agriology o既故事, 小朋友come back 番o黎, 你會覺得無交錯學費,值law. 考注重英文小學如TSL,CKY,SFA 無問題, 好易中.  

如果樓主要比併依類幼稚園英文, 我想HKPS (kln tong) 可睇齊, 我小朋友兩間都有讀, HKPS 真教得不錯(英文).

原帖由 小曳人 於 09-12-7 16:31 發表

係真~ 我知, 我舊年未報就知啦!
但係hkps都係admin大混亂, 夠一樣d人爭住讀!
今年就暫時唔覺有乜大問題..

錯~ 最緊要係肯改, 咁當然你可以唔搵自己個小朋友試, 好正常..

不過到頭來都係講緣 (運氣),  ...

平心而論,KM總括黎講都係一間好學校,我都好多謝佢,好多PN既小朋友都考到好好既K1.舊年大家遇到d甘既事,都算幾倒霉架,不過最後都係好happy甘讀完.

原帖由 adam2009 於 09-12-7 16:21 發表
totally agree, 就算個小朋友学到好嘅accent 又點,如果parents唔係native speaker都無用......
期實只要小朋友學到野,係唔係native speaker 唔重要.......

Yes, if your kids has good accent (and pronunciation) and you don't, please don't corrupt their accent with yours.   And, prevent them from getting the maids accent.    Let them watch English TV such as Disney or Cbeebies, this way they can absorb good pronunciation.   Even NET's and foreigners may not have perfect pronunciation and have strong accents.

I sent my girl to a English Nursery but teacher said girl wouldn't pick up much English if we don't speak at home - very true.   My girl attends KV and boy will attend KV next year, when they are old enough and with the money I saved (say from attending another KG) I will send them to UK or China during summer to super charge their language abilities.   For now solid foundation and good attitude to learning are key priorities.

多謝大家分享~:

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請問 KV 大多會派去那間小學呢?  大家知嗎?

原帖由 smartmatt 於 09-12-7 17:23 發表

Yes, if your kids has good accent (and pronunciation) and you don't, please don't corrupt their accent with yours.   And, prevent them from getting the maids accent.    Let them watch English TV suc ...

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />:" />

我們平常在家是跟他是講中文及英文, 另外也會給他收看很多英文碟如 Disney and 聽英文歌.  BB 現在也會聽及講少許英文.  

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Marynoll是津校,唔關事。

一間學校咁多學生,好肯定SC, KV, KM, HKPS都有機會會去女拔,多少個就相信冇人話到你聽,但唔覺SC有特別優勢。

傳說女拔收好多CCKG學生,CCKG又鍾意收SC的學生,雖然機會微D,你可考慮吓。

原帖由 csl888 於 09-12-8 11:13 發表
多謝大家分享~::" />

以我所知, St. Catherine 升小, 有機會會派去女拔 & Marynoll.  那請 ...

Maryknoll係派位,同讀邊間幼稚園無關.SC同KV各有600個學生,以比例來講,部分學生考到DGJS或其他名校並不奇怪.

另外,揀這些學校的家長應該都比較進取,會報考好多學校,加上課外活動資源既配合,先至有甘既效果.

所以,唔係揀左邊間幼稚園就容易入邊間小學甘簡單架

St. Catherine and 根德園都收我個囡讀 am 班, 2間都咁好, 唔知点揀好..  

原帖由 share123 於 09-12-8 11:56 發表
Maryknoll係派位,同讀邊間幼稚園無關.SC同KV各有600個學生,以比例來講,部分學生考到DGJS或其他名校並不奇怪.

另外,揀這些學校的家長應該都比較進取,會報考好多學校,加上課外活動資源既配合,先至有甘既效果.

所以 ...
‹ 上一主題|下一主題