用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 急!有無人知邊度有中醫幫小朋友睇病架?? ...
go

急!有無人知邊度有中醫幫小朋友睇病架?? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

I believe it is better to find a Chinese doctor near your home since the process will require visiting the doctor very often.  So it will become very inconvenient to travel far to visit him everyday or two.

We use Chinese Medicine for this sort of problems too since Western doctor usually can help better on problems like fevers which we need quick fix.  My daughter is also willing to drink the medicine but the best of the Chinese doctor can do is to make it a bit sweeter.  Still bitter so don't expect every kids can accept that.

you can try 浸會中醫部. 我試過, 收費不貴.

咳o左o敢耐, 個肺清唔清同喉嚨有冇發炎呀??
你去有中藥賣的地方好多都有中醫o架.
如果你住長沙灣區我可以介紹比你. 但如果唔係都唔好特燈坐車去啦! 因為唔知同你個小朋友夾唔夾??

原帖由 baba987 於 09-12-7 00:33 發表
急!有無人知邊度有中醫幫小朋友睇病架??

我小朋友病左成個月,咳左好耐!睇左幾次西醫都係仲咳緊,好擔心驚佢變哮喘呀!!:cry:

之前曾經見過有BK媽咪話有中醫開d藥甜甜地唔苦,請問有無好心家長提供呀!! :adore ...

I also wanna know if any mammies live on HK Island East but have good Chinese doctor to recommend for my kids... thanks!

我睇開個中醫在上環,很有醫德不"dum"症,雖則我未帶過囝囝去睇,因為我冇信心佢肯飲苦茶,有時湯都唔肯飲,不過我大肚到而家都睇佢,真係幾好,約左時間唔駛等好耐,唔似得上環另一個x叔,等個幾鐘之餘仲要鬼咁串又dum症...anyway,如果上環近你,可pm我比資料你。

大圍東叔

Monchu BB, pls PM me, thanks very much!

有無油尖旺區好中醫介紹? 我仔又係成日反覆感冒, 食西藥仲敏感出紅癱...ai....

阿囝睇開個中醫係油麻地, 係浸大畢業, 我覺得她最好係唔會dum症, 阿囝在9月份睇左7次西醫, 最後因為發燒, 連西醫都話不如入醫院照下肺安全o的.  係醫院住左3日2夜都係未清o的咳..
在無辨法的情況下, 朋友介紹左個女中醫給我, 奇怪在她開的藥, 阿囝居然肯飲, 飲左幾次之後, 阿囝就無咳啦........
後尾再同個中醫傾, 她話未試過有小朋友會唔飲她的藥.. 因為她會就住小朋友, 儘量開o的唔苦的藥, 如果o的藥一定苦, 會叫家長加少少糖給小朋友飲.......
url=http://www.TickerFactory.com/]

我個女最近成日都咳,能否pm我這個中醫的資料?謝謝

原帖由 tammyhw 於 09-12-7 14:42 發表
阿囝睇開個中醫係油麻地, 係浸大畢業, 我覺得她最好係唔會dum症, 阿囝在9月份睇左7次西醫, 最後因為發燒, 連西醫都話不如入醫院照下肺安全o的.  係醫院住左3日2夜都係未清o的咳..
在無辨法的情況下, 朋友介紹左個女 ...

Kindly pm me the contact information of your chinese doctor.  Thanks a lot.
elbb

原帖由 tammyhw 於 09-12-7 14:42 發表

tammyhw, can you pm me the info too? thanks

Me too Thank you so much !!

原帖由 toreship 於 09-12-7 22:16 發表
tammyhw, can you pm me the info too? thanks

tammyhw,

請 pm 你個女中醫資料俾我可以嗎?  thx!

我個仔 2 歲, 斷斷續續都睇o左 2 個月醫生, 又係咳, 又出過疹......醫生仲話佢有 d 喘....前 2 日好 d, 今日又咳多o左, 我唔想佢再食西藥, 但佢應該唔肯飲苦茶.........

thx so much!!

另外有冇媽咪試過猴棗散?  係咪有用?

我個女最近成日都咳 ,能否pm我這個中醫的資料?謝謝

Pls PM me the info... thanks ~

基本上我咩都試過. 猴祖散, 我覺得如果初起, 可能有少少用.

阿囝自細身體唔好, 由出世到現在2yrs8m, 已經入過3次醫院,  但我一直都唔敢給中藥佢食.... 但今次真係無辦法, 因為他日日勁扭計, 成家人都心力交瘁.  估唔到又work 喎... 所以我覺得都可以一試....

原帖由 moominfloren 於 09-12-7 23:44 發表

tammyhw,

請 pm 你個女中醫資料俾我可以嗎?  thx!

我個仔 2 歲, 斷斷續續都睇o左 2 個月醫生, 又係咳, 又出過疹......醫生仲話佢有 d 喘....前 2 日好 d, 今日又咳多o左, 我唔想佢再食西藥, 但佢應該唔肯飲苦茶. ...
url=http://www.TickerFactory.com/]

Dear Tammyhw,

me too me too,

阿囝自細身體唔好, 由出世到現在2yrs8m, only 22 lbs,  但我一直都唔敢給中藥佢食(but tried already, little bitter and didn't want to drink, as he was so thin 很瘦弱, want to make him eat more).... me too, 成家人都心力交瘁.  
So that please pm me also.
And did you have any comments can make him eat more.  He always look like not hungry even eat 3-4 oz milk each time or no lunch.....  He never eat more than 6 oz milk since he bornt.

You know I cried for several times because he has so thin.

Many many thanks!

原帖由 tammyhw 於 09-12-8 00:47 發表
基本上我咩都試過. 猴祖散, 我覺得如果初起, 可能有少少用.

阿囝自細身體唔好, 由出世到現在2yrs8m, 已經入過3次醫院,  但我一直都唔敢給中藥佢食.... 但今次真係無辦法, 因為他日日勁扭計, 成家人都心力交瘁.  估 ...

‹ 上一主題|下一主題