用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英同QE那一間好?
樓主: camry16618
go

華英同QE那一間好? [複製鏈接]

原帖由 maywei 於 09-12-16 14:38 發表

咁你讀邊班? 點解你可以咁得閒, 我阿囡真做到cc吓? 真唔明?  好似星期一陸運會, 星期二放假, 但係阿囡反映好多好多功課要做, 今天仲有2科quits!  昨晚佢又做到好夜啦! ...

我尋晚同阿女講返, 你話無muc嘢功課, 佢直情話無可能, 好似尋晚咁, 已經有2篇英文compositions, 1份聖經功課(畫4格漫畫, 仲要填色), 數學, etc, 單係份4格漫畫都做到佢喊!  上星期數學科要畫密舖, 分咗幾日做, 同樣都要做到好夜. 我阿女都係讀華英F2, 雖然阿女每日都要練水2粒鐘(尋晚因為知道功課多所以無去), 但係點解大家的"遭遇"咁唔同呢?  每晚無12:00後都唔駛止意有覺好瞓!

不如我地講番樓主所提啦, 咁冇人可以分享吓QES=Queen Elizabeth School=依利沙伯中學的校風如何, 會考成績又點, 學生讀得辛唔辛苦呀 ??

其實你覺得這麼多功課是健康嗎?

原帖由 maywei 於 09-12-17 09:25 發表

我尋晚同阿女講返, 你話無muc嘢功課, 佢直情話無可能, 好似尋晚咁, 已經有2篇英文compositions, 1份聖經功課(畫4格漫畫, 仲要填色), 數學, etc, 單係份4格漫畫都做到佢喊!  上星期數學科要畫密舖, 分咗幾日做, 同樣 ...

回覆 21# maywei 的文章

其實,會唔會係你個女d功課安排得唔好呀?因為佢地d功課唔係即時交,如果真係等到要交才做,就真係會做到喊。你個女係咪泳隊呀,要練水又會辛苦d架。

原帖由 tigerlo 於 09-12-17 12:57 發表
其實,會唔會係你個女d功課安排得唔好呀?因為佢地d功課唔係即時交,如果真係等到要交才做,就真係會做到喊。你個女係咪泳隊呀,要練水又會辛苦d架。 ...
算啦!  就講返正題吧!  其實我想講係華英讀書是辛苦的.

坦白講,無論在那一所Band 1中學就讀,如要成績好,讀得辛苦是無可避免的了。
除非科科僅僅合格都可接受則作別論!

應該是St. Mary 好D,華英講明係band 1都有得int,包括band1尾。

請問華英和QES也需要面試家長嗎?謝謝!

華英唔洗,QES我就唔知。

原帖由 csk家長jj 於 10-1-10 20:01 發表
請問華英和QES也需要面試家長嗎?謝謝!

我囡囡讀緊QES嘅S1, QES係唔會in 家長ge
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問)同學間相處得非常好.

原帖由 lauyy 於 10-1-11 22:59 發表
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問 ...

剛在12月13日參觀過開放日,印象非常之好。雖然不同校網,相信明年我也會幫仔仔放在自行一試。

咁請問當時面試係點樣形式ga ?? 謝謝 !!

原帖由 lauyy 於 10-1-11 22:59 發表
囡囡好喜歡呢間學校, 學校須然唔係好嚴, 但學生好自律, 真係讀書時讀書,遊戲時遊戲. 佢地ge師兄師姐(BBSS)計劃非常好(由一個師兄或師姊帶住兩至四個s1生, 有野唔知可向佢查問 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 vivi_chan 於 10-1-19 02:28 發表
我沒有參觀過開放日,請問當日會中說甚麼要求,可否告訴我,例如很多學校要全A至有得 interview。心急人!

當日只是周年慶典及開放日,可讓公眾人仕參觀而已,並沒有任何講座。QES在自行只有四十幾個位,必定競爭很大!至於interview的實際要求就不清楚喇,希望有QES家長幫助解答。

簽名被屏蔽

原帖由 vivi_chan 於 10-1-19 13:03 發表
多謝幫忙!

唔好意思, 最近少左上網, 現在才覆各位家長, 當日面試是幾個人一組由學校提供ge資料做一個簡短ge presentation(英語)跟着老師問每個同學一個問題(粵語), 問題無一定(有問新聞, 有問假期點過...等等,另外唔知係唔係有個同學表現唔留心老師問佢對剛才同學ge發表有mug意見 , 所以記得叫小朋友咪當唔關自己事人地答時也要留心), 最後就係英語小組討論   

希望對你們有幫助, 也祝你們的小朋友可以入到自己心儀ge中學  

功課多真係連自由自在思考時間都冇,谷出來的真是個個一樣,好似機器生產。
‹ 上一主題|下一主題