用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 華英同QE那一間好?
go

華英同QE那一間好? [複製鏈接]

請各位家長比點意見,thank!
   1    0    0    0

以會考成績計算兩校實力很接近的.........

原帖由 camry16618 於 09-12-5 10:41 發表
請各位家長比點意見,thank!

QE應比華英好一些.

唔係喎!  以我的認知, 華英好"谷"d學生, 周不時有quiz, 功課多到暈, 我個女無十二點幾都唔駛止意有得瞓, 每年2測2考. 但係QE較為鬆散, 以上學期1個F1生的家長告訴我, 他的仔仔只有在12月才考1次試, 而且運動又唔及"華英"好, 對學生來講應該會喜愛QE, 因為無壓力, 讀得好自在.  

如有錯請指正.

QE校風較自由,但學生應該好自律,平時放學後見好多學生係球塲,一到考試靜英英。

原帖由 maywei 於 09-12-7 12:35 發表
唔係喎!  以我的認知, 華英好"谷"d學生, 周不時有quiz, 功課多到暈, 我個女無十二點幾都唔駛止意有得瞓, 每年2測2考. 但係QE較為鬆散, 以上學期1個F1生的家長告訴我, 他的仔仔只有在12月才考1次試, 而且運動又唔及" ...

喺呀, 我個女在qe, 而家中二, 日日都話無功課

自行分配QE好難爭。

原帖由 stanleya 於 09-12-7 22:57 發表

喺呀, 我個女在qe, 而家中二, 日日都話無功課

其實都唔知好定唔好, 我阿女昨晚做功課加埋溫習(IS Quiz), 溫到2點, 雖然我都有份幫手做份math 密舖功課, 但係心都痛哂!

另外, 請問你覺得QE的公開試成績如何?  可否分享吓!

QE中6收生, 要收外生才填滿, 同港華一樣. 有bk 媽咪說QE有些途中去了外國, 但間間都有途中去外國既學生. 中一收160學生, 中6 收90, 大約一半人無14分? 傳統名校只是頭數十名成績好?只因他們有好父母....

而華英係好谷成績既一間中學. 有好多小學考得好好成績, 但入到去都有幾科追唔上.

不過QE收生要求高, 有些連 in 機會都無.

原帖由 Summer96 於 09-12-9 19:42 發表
睇用各位分享兩校的情況,終於明白點解近幾年QE的成績跌得這樣利害,輕鬆要付出代價。

原帖由 catcatmom 於 09-12-11 16:46 發表
QE中6收生, 要收外生才填滿, 同港華一樣. 有bk 媽咪說QE有些途中去了外國, 但間間都有途中去外國既學生. 中一收160學生, 中6 收90, 大約一半人無14分? 傳統名校只是頭數十名成績好?只因他們有好父母....

而華英係 ...

真的 QE 是比較多中產家庭, 我估係當年亞媽好想入, 但又入唔到, 所以就好想亞女入到...

又因為有個錢關係; 所以, 有好多中四/ 中五無會考已去了外國.*** 因我有2個舊同學都係此 case, 2個人之小公主分別去了外國,  不過總覺得此校好似女校, 但又唔係...

QES 既 annual school report 係 2008 hkcee A-C 成績係 中文 5x % ; 英文同數係 6x %, 但 2009 年網上搵唔到.  係邊搵到資料, 甘佢2009 成績好好喎!  

原帖由 kenfu 於 09-12-14 00:27 發表
Based on 2009 HKCEE % of Distinction & Credit in Chinese, English & Maths from their annual report "

Queen's :
Chinese 65.6% , English 86.1% & Maths 86.7%

Wah Ying :
Chinese about 55%, English abou ...

原帖由 catcatmom 於 09-12-14 11:42 發表
QES 既 annual school report 係 2008 hkcee A-C 成績係 中文 5x % ; 英文同數係 6x %, 但 2009 年網上搵唔到.  係邊搵到資料, 甘佢2009 成績好好喎!  

是皇仁而不是伊利沙伯

講緊兩間, 又走左個皇忍出來, 以為樓主打少左兩隻字.

原帖由 csk家長jj 於 09-12-14 12:08 發表

是皇仁而不是伊利沙伯

原帖由 catcatmom 於 09-12-14 14:07 發表
講緊兩間, 又走左個皇忍出來, 以為樓主打少左兩隻字.

係啊!我初初都以為講緊QE,睇真d先知係QC

QES=Queen Elizabeth School
QC=Queen's College

由於樓主以QE同華英比較,所以我相信樓主講的QE是指QES(即依利沙伯)

我係華英中二生 0.0
其實功課唔多, 係有一個月有幾日特別多,
平日都冇咩野做,好多時間可以做自己野

原帖由 布丁妹妹 於 09-12-15 23:54 發表
我係華英中二生 0.0
其實功課唔多, 係有一個月有幾日特別多,
平日都冇咩野做,好多時間可以做自己野

咁你讀邊班? 點解你可以咁得閒, 我阿囡真做到cc吓? 真唔明?  好似星期一陸運會, 星期二放假, 但係阿囡反映好多好多功課要做, 今天仲有2科quits!  昨晚佢又做到好夜啦!
‹ 上一主題|下一主題