用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 會讀2010 K1報到區
樓主: lenny1130
go

會讀2010 K1報到區

原帖由 iy_99 於 10-1-9 09:57 發表
nana_yip,

謝謝你呀, 其實兩間都係好好的KG. 所以我先致會心大心細,
只係怕自己會後悔, eg, 揀間貴又怕佢原來都唔係真係好好, 揀間平又怕之後會想佢英文再好dd就好了, 其實全在自己心態上, 又怕呢又怕lu, 唔係兩間 ...

其實stafford比起york更貴, 但係兩間係姊妹學校, in咗一間收既話, 可以是但讀一間都得, 不過佢地真係出名係英文方面, , 因為我都諗過如果SC, 同YORK我會揀YORK, 因為佢地有劍橋試考, 但係呢家金巴倫收既話, 我都係會揀返金巴倫, 可能我參觀過佢地既OPEN DAY, 見D小朋友普通話都好叻, 學校質素唔差, 比較之下YORK太過商業, 下下咩都係錢, 我有個同事同我講佢個仔同老婆參加學校既活動本地一日遊(YORK) 要$500一個人, 我覺得學校食水真係太深, 所以決定放棄

我同你的想法都是一樣, 所以我連報stafford都冇報到, 我覺得好費太貴, 而且我仲有一個囡要讀~~

原帖由 nana_yip 於 10-1-8 06:07 發表

睇你揀要d咩, 如果你要英文好強勁同你比得起錢既話, 你可以揀stafford, 因為佢地會考劍橋試, 相反我寧願慳d錢揀相差唔係好遠, 又小班教學, d錢慳黎可以比小朋友學其他野 ...

原帖由 小笨豬 於 10-1-10 00:15 發表
我同你的想法都是一樣, 所以我連報stafford都冇報到, 我覺得好費太貴, 而且我仲有一個囡要讀~~

我計過如果比阿仔讀york就算唔比佢參加課外活動出年每個月都要成差不多$5000~

不如整個表丫~
name         birth            add       am/pm
------         -----            ----       -------
B/Herbert   02/11/07    順利        am
G/愷穎          06/11/07    TKO      am

不如整個表丫~
name         birth            add       am/pm
------         -----            ----       -------
B/Herbert   02/11/07    順利        am
G/愷穎          06/11/07    TKO      am
G/琳琳          28/09/07    沙田      pm

我BB在金巴倫有pm offer, 我都好鐘意這校, 亦準備放棄york這offer, 因為我唔打算俾仔仔考劍橋試, 覺得考小學臨場表現比考cert更重要, 而且york學費+雜費+車費起碼5k, 太貴了, 我寧願留番D錢學其他野.

但我仲未決定到, 因為仔仔最近在朗思(n班)開學了, 覺得老師和學校唔錯, 雖然遲D仲要interview, 未必收硬, 但我估是有機會的.  朗思超近我家, 唔駛搭校車, 英文很好但中文略差, 始終是國際學校, 如果你係我, 你會點揀呀?

york學費都貴, 所以金巴倫收左我個囝, 我york直頭冇去 in
原帖由 nana_yip 於 10-1-10 10:41 發表

我計過如果比阿仔讀york就算唔比佢參加課外活動出年每個月都要成差不多$5000~

nana,
我已經好似阿婆咁成日提愷穎去殊殊架啦...屋企都有唔著片...但係個衰豬死都唔肯主動講要去厠所...好難搞...希望返咗PN呢半年可以戒到成功啦~~

好似好多人都會比較揀york定係SN咁喎...個人認為...如果effort得到又唔介意貴...又想英文出色啲...咁揀york啦...但係金巴倫就平靚正囉...你慳番既錢都其實夠你去谷返好啲英文囉....而且仲有多餘錢去俾小朋友試唔同興趣班...真係好睇家長自己想點...

我想問大家小朋友而家有無返緊PN架....有..又唔知大家驚唔驚小朋友到時轉學校唔適應呢?

我b有番pn, 佢番緊方方, 但我從來無諗佢唔習慣轉校, 因為佢係一個超級爛玩精, 去sn interview時佢都好like sn, 因為玩到唔捨得走, 我諗佢like sn掛~~~同埋sn我係in咁多間最好的一間, 唔求期, 老師都好nice~

我個囝都有返pn(私人機構), 我覺得小朋友應該適用到, 我個囝第一間 in 金巴倫, 又係玩到唔捨得走, 個老師都係 nice~~

其實我個囡IN SN都好LIKE間學校咁架...不過我驚個囡返而家PN返慣咗又開心...到時返SN話唔要...要返之前嗰間...到時好難搞

希望我地小朋友會好快適應~~
原帖由 lenny1130 於 10-1-12 23:22 發表
其實我個囡IN SN都好LIKE間學校咁架...不過我驚個囡返而家PN返慣咗又開心...到時返SN話唔要...要返之前嗰間...到時好難搞

點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障....

我聽人講民生好似係半條龍
原帖由 chloechanchan 於 10-1-13 09:17 發表
點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障.... ...

原帖由 chloechanchan 於 10-1-13 09:17 發表
點算好呢﹖我小朋友依家有SN, KV 同  民生 offer﹐ 您哋媽咪會點揀﹖真頭痕.....SN各方面都好似好平衡﹐KV中文+數學好+小朋友會自律, 民生有條龍有保障.... ...

咁比我揀又會揀kv喎, 因為又係平同質素好呢樣真係無得講, 中數又好, 英文都唔差

jaycee-mami,

your kid go to international section at THINK?
I'm struggling staying in THINK or SC ...

btw .. THINK's chin is average la...I guess ... i rmb last yr when my son got into her LN in the 2nd term .. he started to recognised chi words ... around 10 already ... this yr in K1 .. just the 1st term has around 20 words for them to recognise. So I guess it's average.

原帖由 jaycee_mami 於 10-1-10 18:31 發表
我BB在金巴倫有pm offer, 我都好鐘意這校, 亦準備放棄york這offer, 因為我唔打算俾仔仔考劍橋試, 覺得考小學臨場表現比考cert更重要, 而且york學費+雜費+車費起碼5k, 太貴了, 我寧願留番D錢學其他野.

但我仲未決定 ...

原帖由 twinsstar 於 10-1-14 00:03 發表
jaycee-mami,

your kid go to international section at THINK?
I'm struggling staying in THINK or SC ...

btw .. THINK's chin is average la...I guess ... i rmb last yr when my son got into her LN in th ...

我仔仔在美孚Think係粵英班, 我地想佢學好母語, 所以無揀國際班.  

如果係Think or SC, 我會揀SC, 雖然Think都唔錯, 但SC係好多人的target, 又難入, 放棄了有少少可惜.  咁你又覺得SN同Think, 點揀好?

Sorry ... I don't really know about SN. For nursery, I just applied schools which are near our home so he won't be so "sun fu" travelling. For K1, I just applied SC this year as I prepared to stay in THINK originally.

jaycee_mami 於 10-1-14 17:11 發表

我仔仔在美孚Think係粵英班, 我地想佢學好母語, 所以無揀國際班.  

如果係Think or SC, 我會揀SC, 雖然Think都唔錯, 但SC係好多人的target, 又難入, 放棄了有少少可惜.  咁你又覺得SN同Think, 點揀好? ... [/quote]

如果我揀...我又唔會考慮民生喎...因為得60%左右可以上小學...又有家長話佢地分精英班...唔係精英嗰啲會無咁理...雖然唔知係咪真有其事...但係聽完對民生大打折扣...始終KV同SN既好評比較多...

只要你唔介意KV英文略遜...我覺得KV幾好...豈碼小朋友train到有紀律啲..做功課溫習主動性高啲...呢啲講真對我地在職媽咪真係好good...靠自己喺屋企教佢自律性喎...難度真係幾高...難得學校呢方面教得好...英文豈碼可以再出去搵班去學...學習態度就要靠自己靠學校啦...

SN都好好...好平衡...所以睇下你驚唔驚你小朋友係活躍派...因為太活躍既小朋友可能入KV會辛苦唔鍾意架...下下都要好規距...