用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 今日收到取錄信啦!
樓主: shirleyshek
go

今日收到取錄信啦!

貢獻勳章

一樣米養百樣人!

有人為左入KV而傷盡腦筋,當收到 waiting list 時亦好唔開心,希望有奇蹟出現;

亦有人收左,先至問 KV 好唔好,有話想轉上午校等等...

各位 waiting list 家長,作為一個過來人,小兒2005年亦係以 waiting list 身份入讀 KV ,如今已在同區一間"津貼小學"讀小二。只能講,KV 真係幫到我亞仔讀書寫字學做人,而我亦無後恢比亞仔入黎讀;我細仔現在亦係 KV 的學生,真係多得果D太多選擇的家長,唔係佢地放棄KV,我個仔都無得做KV 仔 !

Hi 浩恩ma,
我們是否 interview 當日見過面了?
2個妹妹下年會唔會做埋同學呢, ha ha  
原帖由 bc8006 於 09-12-5 10:28 發表
Hi Candy,

KV都收咗我家肥妹妹,佢哥哥喺妳仔仔嘅同學鄭浩恩,真巧啊!

原帖由 ichong 於 09-12-6 16:03 發表
我仔仔只係on Waiting List!! Unhappy.....   
Interview 果曰表現都ok, 問題會哈又會唱歌...都唔知點解 ,會唔會我話每天只有3小時倍仔仔玩呢???? 太少時間呢??? ...

我個仔都係表現好好都唔知點解要WAITING LIST......我都好心急想知~~

加油 ar, waiting 都真係仲有希望的,每年都有好多人在幾間 school 中選一間,有部份會放棄俾留位費的,所以好想入 KV 的家長,唔好放棄 ar
首批正取生要在 12 Dec 前交留位費,即係話,月底前應該有部份 waiting 的小朋友會收倒好消息的
原帖由 mui330 於 09-12-7 10:29 發表

我個仔都係表現好好都唔知點解要WAITING LIST......我都好心急想知~~

Totally agree ar!
原帖由 joemyt 於 09-12-6 22:28 發表
一樣米養百樣人!

有人為左入KV而傷盡腦筋,當收到 waiting list 時亦好唔開心,希望有奇蹟出現;

各位 waiting list 家長,作為一個過來人,小兒2005年亦係以 waitin ...

回覆 1# candypoon 的文章

大家好, 我家妹妹都入到.  家姐k3快要畢業了.
~easybring~

Hi, 我家哥哥就 K2 only, 下年哥哥妹妹可以一齊返學ar
原帖由 easybring 於 09-12-7 12:28 發表
大家好, 我家妹妹都入到.  家姐k3快要畢業了.

CANDYPOON,

Good news bor~恭喜你先~

原帖由 candypoon 於 09-12-7 13:50 發表
Hi, 我家哥哥就 K2 only, 下年哥哥妹妹可以一齊返學ar

我囡囡都收咗am班, 超開心!

我都係答每日陪佢3小時.  所以一定唔關你事.

原帖由 ichong 於 09-12-6 16:03 發表
我仔仔只係on Waiting List!! Unhappy.....   
Interview 果曰表現都ok, 問題會哈又會唱歌...都唔知點解 ,會唔會我話每天只有3小時倍仔仔玩呢???? 太少時間呢??? ...

回覆 8# candypoon 的文章

Hi Candy,

Interview 嗰日, 掛住同前前後後的媽咪傾計, 作為過來人, 提下一陣點in. 咁啱K2N班房做了 registration 班, 同妹妹在課室內搵哥哥張相。

各位媽咪,

當年也考慮 native English teacher 的一面, 但係囝囝讀了 KV, 了解咗 KV。KV 好活學, 囝囝愛學習, 乜都自動波, 功課, 讀書, assessment 完全唔駛家長操心, 真係完全同其他家長分享一樣, check下功課就得。都唔知KV點教, 囝囝真係好鍾意學習, 非常discipline。家長不用操心功課, 可以利用課餘時間, 心機同小朋友做下其他嘢。老師仲話唔駛同小朋友溫習咁多, 學校老師已經同佢哋溫晒。唔好以為小朋友辛苦, 佢哋課程中已加入了"十足"材料, 小朋友自自然然地吸收, 不係死讀。

學校溝通方面, 有家長日, 有事老師會打電話, 有寫紙仔。老師nice, 仲要好有方法, 真正的因才施教...

唔知我有無錯, K2時, 英文堂係全英文授課, 係我意料之外。

我實在太愛KV了~

以前見其他家長分享, 也諗, 係你囝囡乖啫。其實學校, 老師, 課程, 真係會比到以上所提過的給你哋小朋友。

多謝分享, 咁KV應該唔係外界所講, 谷功課, 英文唔掂, 無活動.. 因為我都係想阿囡愉快學習, 同主動學習. KV收左阿囡AM班, 我原本仲擔心KV會唔會令小朋友做功課做到怕, 依家唔駛驚啦.

原帖由 bc8006 於 09-12-7 15:33 發表
Hi Candy,

Interview 嗰日, 掛住同前前後後的媽咪傾計, 作為過來人, 提下一陣點in. 咁啱K2N班房做了 registration 班, 同妹妹在課室內搵哥哥張相。

各位媽咪,

當年也考慮 native English teacher 的一面, 但係囝 ...

hi all,

我細囝都將會入讀k1, 大囝o係kv讀緊k2, 如果細囝成功申請到am class, 咁下年兩兄弟可以一齊番學放學就好了

大家多多指教

原帖由 jjhh 於 09-12-7 20:18 發表
hi all,

我細囝都將會入讀k1, 大囝o係kv讀緊k2, 如果細囝成功申請到am class, 咁下年兩兄弟可以一齊番學放學就好了

大家多多指教

Me too, boy got accepted for PM class, girl will be in P1 next year, so hope we change boy to AM class so that we can take them to school together, spend time together in the afternoons, etc.

好多謝你既分享! 我正是那種等待奇蹟的人, 無時無刻都希望KV會聯絡我們!

想知道當年你是幾月收到通知, 期間有寫信去學校嗎? Thanks!

原帖由 joemyt 於 09-12-6 22:28 發表
一樣米養百樣人!

各位 waiting list 家長,作為一個過來人,小兒2005年亦係以 waitin ...

我囡囡都會讀PM, 哥哥下年K3了。見幾個小朋友, 如果有兄姐在校內讀緊, 都係入了PM class。

K1課程輕鬆, 返下晝班都無乜所謂。不過哥哥同妹妹就無得一齊手拖手搭校車了。

原帖由 smartmatt 於 09-12-8 01:17 發表

Me too, boy got accepted for PM class, girl will be in P1 next year, so hope we change boy to AM class so that we can take them to school together, spend time together in the afternoons, etc.

當年收到waiting信就冇再理會, 以為冇緣, 但奇蹟去到八月尾出現喇, office打黎話am班有位, 第一日返學先去買校服咋。

原帖由 QEgg 於 09-12-8 10:14 發表
好多謝你既分享! 我正是那種等待奇蹟的人, 無時無刻都希望KV會聯絡我們!

想知道當年你是幾月收到通知, 期間有寫信去學校嗎? Thanks!

恭喜你等到奇蹟, 仲要係奇蹟主動咁降臨係你身上, 而到8月咁接近開學你仍接受! 因為好多人到8月已經交左第2間學校校費了! anyway...我希望會好似你咁幸運!

原帖由 siufo 於 09-12-8 14:47 發表
當年收到waiting信就冇再理會, 以為冇緣, 但奇蹟去到八月尾出現喇, office打黎話am班有位, 第一日返學先去買校服咋。

原帖由 kittynleo 於 2009-12-6 21:14 發表

冇, 我仔仔k1時讀kent road,
k2在dorest

其實佢地只係集中左k2,k3係dorset only
老師,嬸嬸都有機會今年係kent rd, 下年係dorset

Thx for the reply!

Got accepted into the am class, kent road campus