用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 有無人知創價升小嘅資料??
go

有無人知創價升小嘅資料?? [複製鏈接]

有無人知創價升小嘅資料?

上學校個網頁,  看唔到升小嘅資料, 有無人知? 例如今年多數入乜嘢小學 ?

Thank You !!
   0    0    0    0

我的小朋友係創價畢業生,現就讀沙田培僑書院小一。

!!  咁啱嘅!!!!我小朋友今年
K3
出年都係讀培橋呀….. 你小朋友OK???讀得開唔開心呢

原帖由 捷爸 於 09-12-4 10:04 發表
我的小朋友係創價畢業生,現就讀沙田培僑書院小一。

回覆 1# MAYMAYNG 的文章

我囝囝讀得都幾好!好快適應培僑的生活,只是每天放學後比較疲倦一些。

我個女讀緊崇真小學小一

我女而家培橋讀小二,同年有五個同學入左培橋,有幾個去左馬頭涌官小,紅馬,九龍塘官小,宣道,個個都讀得好開心

回覆 4# MAYMAYNG 的文章

捷爸  &  MAYMAYNG,

請問培僑同創價有聯擊嗎?
係咪人地講嘅"半龍"?

梗係無啦,只是佢係一間"活動教學"嘅小學同"創價"教學模式好似所以我選佢咋
原帖由 CONNIEQ 於 09-12-5 23:35 發表
捷爸  &  MAYMAYNG,

請問培僑同創價有聯擊嗎?
係咪人地講嘅"半龍"?

回覆 1# MAYMAYNG 的文章

well,知道

原帖由 Roroma 於 09-12-5 19:16 發表
我女而家培橋讀小二,同年有五個同學入左培橋,有幾個去左馬頭涌官小,紅馬,九龍塘官小,宣道,個個都讀得好開心

其實讀創價的小朋友來自五湖四海, 區區都有, 通常小學都讀返自己區, 所以都幾分散, 但相對讀九龍城區小學多d, 阿囡個年都有幾個去馬頭涌官小,紅馬,九龍塘官小,宣道, 基華, 培橋等

咁請問有冇k3小朋友去保良局蔡繼有呢?

好羨慕妳地的子女入到培僑啊~!
我都好鍾意呢間學校, 唔知難唔難入呢?

原帖由 MAYMAYNG 於 09-12-4 14:42 發表
呀!!  咁啱嘅!!!!我小朋友今年
K3出年都係讀培橋呀….. 你小朋友OK嗎???讀得開唔開心呢

請問有沒有什麼心得, 如果是創價的畢業生考培僑? (我女女今年讀K2)

我知道面試時會用英文及普通話講故事, 然後要小朋友舉手作答, 那創價的小朋友的英文及普通話水平能應付嗎?

其實係第一輪面試時我個仔都唔肯講考咩 但我和另一個同學仔係waiting list 度無名時都好失望架 後來學校打電話 叫我哋second in 時就全家一齊見副校長, 但家長不需要講野, 全程以開心,輕鬆和小朋友對話 但就,中英普都有 之後就收了, 所以有得second in應該好過 waiting list

我當年揀創價時,同時已經將培僑為我既第一心儀小學,所以上星期去埋簡介會同參觀埋校舍之後,我同囡囡都十分鍾意,我問佢100分為滿分,佢有幾多分鍾意,佢立即答有1000分(小朋友有時真係好好笑),佢話學校好大、好靚,佢好鍾意喺佢o地個圖書館,仲話D老師又靚又nice喎。對於面試時要模擬上中、英文課,我覺得讀得創價既小朋友都唔係十分大問題,因為佢o地都係勇於表達既小朋友,唯獨是如果要佢o地用英、普發問同表達,我就有D擔心囉,因為佢O地上課用英、普時間真係比較少。未入創價前,囡囡係返全英語pre-school,但一返左創價唔夠一個月,佢就叫我唔好講英文,因為佢返創價係要講中文,而家過左一年,其實英文真係冇之前咁接受,所以我都有點擔心! 但培僑由此至終都係我既首選學校,因為我好想佢有一個同創價相近既學習環境!!!

我好同意你嘅講法 因為培橋上堂真係得英文和普通話, 開學時佢真係完全聽唔明架 但勝在老師話佢好肯學, 所以而家都OK....
原帖由 veron^.^bb 於 10-9-27 01:23 發表
我當年揀創價時,同時已經將培僑為我既第一心儀小學,所以上星期去埋簡介會同參觀埋校舍之後,我同囡囡都十分鍾意,我問佢100分為滿分,佢有幾多分鍾意,佢立即答有1000分(小朋友有時真係好好笑),佢話學校好大、好靚,佢好鍾意喺佢o ...

‹ 上一主題|下一主題