用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖安德肋幼稚園 -2010 K1 請進
go

天主教聖安德肋幼稚園 -2010 K1 請進 [複製鏈接]

希望做一個統計, 有多少2010BB的家長決定讀這所學校!

Morgan          K1           AM
   0    0    0    0

課程太淺, 怕害左bb?????crazy

據我所認識的家長話, 很想小朋友讀這間學校, 但連下午班都可接受, 都只是pm waiting list only.

如不好的話, 為什麼有這麼多家長失望呢?

我估你認為課程淺的話, 這番話係冇問題, 但你之後說 "怕害左bb", 會令其他想報或已報的mama 有 hard feeling 囉.

原帖由 happyday5hk 於 09-12-3 12:27 發表
希望我毋誤會左,你地指的是tko的那間?呢間學校其實好靚,係我in過咁多間之中最靚既! 小朋友一去到係禮堂玩到唔捨得走,要隔硬拉佢去interview! 我深信小朋友係呢間讀一定會好開心! 不過每個家長的要求同看法都唔同,'我並不 ...

我絕對同意你嘅講法,在硬件上學校得確好靚,但內容上卻欠奉,他們沒有外籍老師,只靠老師自己教英文,沒有功課,普通話自己老師鍾意教乜就教乜,完咗會俾返啲自己製嘅書仔俾家長,係得確好開心就可以完成三年幼稚園嘅生活,但係升小學絕對跟唔上,就算升上天主教聖安德肋小學都跟唔上,小朋友開心咗三年,之後就辛苦都不得了。因為真係跟唔上架!
其實仲有其他學校小朋友返得好開心,又跟都小學,又何必著意學校外觀呢?^^

原帖由 happyday5hk 於 09-12-3 12:27 發表
希望我毋誤會左,你地指的是tko的那間?呢間學校其實好靚,係我in過咁多間之中最靚既! 小朋友一去到係禮堂玩到唔捨得走,要隔硬拉佢去interview! 我深信小朋友係呢間讀一定會好開心! 不過每個家長的要求同看法都唔同,'我並不 ...

天主教聖安德肋幼稚園 -2010 K1 請進

this school just no Exam.
but have homework in K1 ga ( just 1 paper each day).
In K2 , they have 2 books for homework
(writing each day)

原帖由 tinghinmama 於 09-12-3 13:38 發表
this school just no Exam.
but have homework in K1 ga ( just 1 paper each day).
In K2 , they have 2 books for homework
(writing each day)

If your kid is studing in this school?  If so, if it's ok for linking up with P1....I am very worry about it.

原帖由 ctlmama 於 09-12-3 13:34 發表
我絕對同意你嘅講法,在硬件上學校得確好靚,但內容上卻欠奉,他們沒有外籍老師,只靠老師自己教英文,沒有功課,普通話自己老師鍾意教乜就教乜,完咗會俾返啲自己製嘅書仔俾家長,係得確好開心就可以完成三年幼稚園嘅生活,但係升小學 ...

Just want to know if your kid  had studied at St. Andrew Kds and now at their Primary school...it's very hard for your kid once get into P1 stage....I am worry about it.

sorry, i just point to 課程太淺, 怕害左bb,i am not a mom of this school, but they just Kids, why need to push so hard?
P.S. mine is in Abacus

‹ 上一主題|下一主題