用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自已撘校巴…你放心咩?
樓主: oct07-mama
go

自已撘校巴…你放心咩? [複製鏈接]

家長做跟車,其實都work架,不過就一定唔可以跟自已個小朋友果架 (一定偏私 )

我知有d家長直頭俾多份$$做跟班添

家長可以參與監察,真好!不過…都要學校願意作出相關既協助,否則,真係形同虛設

醒目開學勳章 王國長老

係, 有d學校, 飯商又好校巴又好, 啋你都傻, 鐘意就俾錢唔鐘意都無得揀 , 總之過去10年同未來10年都係得1個選擇!

蕭e
有攪過跟車但覺得作用唔大. 1. 有d車真係full晒, 一個位都無, 無得跟 2. 跟車果日就梗係乖乖地 , 睇唔到平時情況

我地問題反而係家長太多要求, 校巴公司要應付, 有時家長嘈到返學校/pta, 我地咪知lor, 有時家長自己自己同校巴公司攪, 可能就到一個就犧牲左第2個(你明啦!), 而其他家長又唔知咩事, 仲有, 一但應承左想收返就煩......我今日都作緊文講呢樣野........
原帖由 oct07-mama 於 09-12-4 11:47 AM 發表
家長做跟車,其實都work架,不過就一定唔可以跟自已個小朋友果架 (一定偏私 )

家長可以參與監察,真好!不過…都要學校願意作出相關既協助,否則,真 ...

原帖由 牛精仔 於 09-12-4 10:03 發表
睇黎有家長教師會真係好好wor, 家長可以參與, 話哂同自己小朋友都好有設身關係, 唔知york有冇tim...得閒再問下人先。

校巴問題我一直好擔心, 因為見york d forum 都有mami 投訴校巴, 向學校反映又冇咩用, 我小朋友 ...

你唔洗咁擔心住, 因為每間學校既校巴都有人投訴架。唔會只得YORK先有。

其實睇下D家長投訴D咩, 會唔會係有關安全問題, 呢樣反而係比較重要。反之話時間呀, 上落點呀呢D, 就真係好MINOR架啦。

原帖由 oct07-mama 於 09-12-4 11:47 發表

家長可以參與監察,真好!不過…都要學校願意作出相關既協助,否則,真 ...

家長跟車, 都係睇下佢車上既安全設施是否齊全,上落車時間同向外發佈既有冇不同。小朋友百厭時, 校車EE會點處理等等。(因小朋友唔會理你呢班大人做緊既大龍鳳架麻)

我記得上年有一個家長跟車時, 有一個小朋友攪滅火器, 攪到噴到好多小朋友都有, 當時校車EE處理得唔太好。所以日後既滅火器擺放位置同埋突發事故都檢討埋。

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-4 11:59 發表
係, 有d學校, 飯商又好校巴又好, 啋你都傻, 鐘意就俾錢唔鐘意都無得揀 , 總之過去10年同未來10年都係得1個選擇!

蕭e
有攪過跟車但覺得作用唔大. 1. 有d車真係full晒, 一個位都無, 無得跟 2. 跟車果日就梗係乖乖地 , 睇唔到平時情況

我地問題反而係家長太多要求, 校巴公司要應付, 有時家長嘈到返學校/pta, 我地咪知lor, 有時家長自己自己同校巴公司攪, 可能就到一個就犧牲左第2個(你明啦!), 而其他家長又唔知咩事, 仲有, 一但應承左想收返就煩......我今日都作緊文講呢樣野........

我仔間小學咪咁囉....飯商又係冇得選(不過SO FAR都OK), 校車就你鐘意坐就坐, 唔坐就唔坐

尋日我係會上聽到一個CASE, 一個家長打電話黎投訴話校車司機打佢個仔隻手。我地一聽到話打小朋友咁大件事, 都即時問個總司機知唔知發生咩事。原來係個小朋友攪校車門, 攪到度門差唔多閂, 司機叔叔怕夾到佢隻手, 所以即時反應就伸手STOP佢。點知個小朋友比司機STOP完之後, 一巴打左落個司機塊面。司機都即時話返比總司機聽, 總司機就打比個家長, 點知個家長話"唔係你地D大人辣慶左我個仔, 佢點會咁做呀"
一查之下, 發覺呢個小朋友都有打小朋友既前科, 個個老師都攪佢唔掂, 原因係佢媽媽跟本都唔覺得佢個仔有錯

救命....而家仲要答返佢既投訴....現今老師真不易為....

醒目開學勳章 王國長老

只能講句--一樣米養百樣人, 有唔負責任既巴士公司, 亦有發爛家長..........
共勉之
原帖由 silvia_ng 於 09-12-4 02:06 PM 發表

我仔間小學咪咁囉....飯商又係冇得選(不過SO FAR都OK), 校車就你鐘意坐就坐, 唔坐就唔坐

尋日我係會上聽到一個CASE, 一個家長打電話黎投訴話校車司機打佢個仔隻手。我地一聽到話打小朋友咁大件事, 都即時 ...
‹ 上一主題|下一主題