用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自已撘校巴…你放心咩?
樓主: oct07-mama
go

自已撘校巴…你放心咩?

I think so!  
原帖由 KK07 於 2-12-2009 18:34 發表
不用太擔心, 很多小朋友都OK嘅. 校巴上有安全帶, EE會幫K1先扣安全帶坐定定才開車. 通常開課數天才開始搭校巴, 小朋友明白要搭校巴才能回校玩, 一般都不會怕. 當然有個別會哭, 通常過了第一個月後就大家開心心上學去 ...

幼稚園校車常見問題:
1. 司機側邊打直位有小朋友坐。
2. 太平門位有小朋友坐。(小朋友多手攪就好危險)
3. 未坐定就開車。
4. 超載。
5. 太迫,因法例規定1.3米高以下既小朋友, 可以三人兩座位,如果小朋友係肥豬仔但唔高, 咁三個人迫埋一齊都幾危險架。
6. 校車ee + 司機叔叔聽小朋友講話媽媽 / 爸爸會去接佢而唔上校車, 咁ee應該係呢個時候打去求証。但有d ee就咁聽小朋友講就放左佢架啦...
7. 法例規定, 第一個小朋友上車時, 必須要有保母係車照顧。無論保母住邊, 可能住第一個上車既小朋友後一個站, 佢都要同第一個小朋友上車, 否則已經犯法。
8. 用安全帶黎玩。因三人兩座位既關係, 個位只得兩條帶, 咁可能索性三個都唔用...但佢地就會多件玩具玩...

其實仲有好多....不過一時間醒唔起。再唸到時再分享。

醒目開學勳章

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 09:17 發表
幼稚園校車常見問題:
1. 司機側邊打直位有小朋友坐。
2. 太平門位有小朋友坐。(小朋友多手攪就好危險)
3. 未坐定就開車。
4. 超載。
5. 太迫,因法例規定1.3米高以下既小朋友, 可以三人兩座位,如果小朋友係肥豬仔但唔高 ...

我b出年k1,我自己都好擔心校車問題, 因為屋企距離學校都唔係好近 (雖則都係九龍), 又怕坐得太耐, 又怕小朋友怕, 所以都15 16 唔知好冇第一個月睇定d自己 or婆婆湊返學放學。

原帖由 牛精仔 於 09-12-3 11:57 發表

我b出年k1,我自己都好擔心校車問題, 因為屋企距離學校都唔係好近 (雖則都係九龍), 又怕坐得太耐, 又怕小朋友怕, 所以都15 16 唔知好冇第一個月睇定d自己 or婆婆湊返學放學。 ...

你不如比佢試下坐先, 唔得先麻煩老人家出馬。因為佢地plan行車路線都係睇開學時已報名既人去排。如果之後插入, 條線可能會冇咁好, 上車落車位都可能唔一樣。

你到時可以打去問校車ee, 小朋友上車有冇訓覺, 如果有就麻煩佢幫手睇多眼。

大家要分清校巴和保母車的分別. 校巴=受學校監管, 保母車=自行聘用交通工具. 當然校巴會受學校監管多一些, 但有些學校校車路線不多, 家長也沒選擇.

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 12:58 發表

你不如比佢試下坐先, 唔得先麻煩老人家出馬。因為佢地plan行車路線都係睇開學時已報名既人去排。如果之後插入, 條線可能會冇咁好, 上車落車位都可能唔一樣。

你到時可以打去問校車ee, 小朋友上車有冇訓覺, 如果有 ...

哎呀~咁搞法,我咪得個吉~ apply學校時,其中一個原因係校巴路線見到TT路線好Fit   我地係返學同放學都係廿分鐘車程...「正!(其實我未confirm入邊間,心大心細中  ) 死喇…容乜易出年轉路線架

一係…頭一兩個月叫姐姐帶佢返學,之後落旺角街市買餸,放學再回校接人... 洗死人咩
之後如果好彩既,捉幾個同區既小朋友夾都不失為一個good choice

唉~希望佢ok啦~ 我個女真係好怕人架! 大d會好d掛... I wish so

不過我諗,就算我俾佢撘校巴,我都要觀察下間巴士公司or問下d高年班家長先~ 始終,唔同區…唔同車長…唔同用家...

原帖由 oct07-mama 於 09-12-3 15:08 發表

哎呀~咁搞法,我咪得個吉~ 我apply學校時,其中一個原因係校巴路線,見到TT路線好Fit我   我地係返學同放學都係廿分鐘車程...「正!(其實我未confirm入邊間,心大心細中  ) 死喇…容乜易出年轉路線架 mouth:" /> ...

其他學校唔敢講會唔會CUT站頭, 但TT我知道而家網上果個就係固有站頭, 佢只可以加, 唔可以減。比如今年冇人係呢個站上車, 佢都要MARK係度比家長知。出年有人坐, 就先會停呢個站。

不過你而家朝早可以望下 TT保母車, 睇佢地服務成點。

我先頭都以為揸保母車的司機會好小心,但這幾個月揍亞b返學,我見到有好多保母車都好不小心駕駛,有d仲亂嚟得好緊要睇見都驚呀!! KK07 講得啱要分清校巴和保母車的分別..

原帖由 KK07 於 09-12-3 12:58 發表
大家要分清校巴和保母車的分別. 校巴=受學校監管, 保母車=自行聘用交通工具. 當然校巴會受學校監管多一些, 但有些學校校車路線不多, 家長也沒選擇.
開開心心過每一天 :-P

我有一個很難忘既經歷~話說我大仔返N班(全日)每天都乘校車返學。有天十時左右學校老師打俾我話仔仔無返學,當時我心裡一沉~唔係嘛!?明明送左佢上校車架?百思不得其解 於是我打去問校車司機,而佢亦都話唔清楚唔知道要問問老細。當時我地兩公婆真係嚇到三魂唔見七魄 之後個老細話番俾我知,原來仔仔係車度訓著左無人知道又無人睇到。佢重話佢同另外一架校巴岩岩泊好車,兩車司機跟車一齊行去飲茶時就收都我電話。於是即刻跑番去睇~
之後佢送番仔仔去學校同老師檢查過話無事先安樂番晒。

事後我當然嚴厲飭斥校方同校車老細。
而校車老細解釋話仔仔可能只搭左一個月多,跟車褓姆未太記得他又因我仔仔太細粒,座位遮掩住看不見他及當天落雨,令跟車褓姆手忙腳亂一時疏忽而遺留了我仔仔。
不過我沒有追究下去,看見仔仔安然無恙便算了。

其實我不是想嚇大家不要搭校巴,只想分享下我的經驗。N班太細如果可以的話都係自己家人或工人親自帶返學會安心一點。
上到K1之後要睇下孩子可否適應單獨乘車,不過多數會慢慢習慣。至於校車既質素,我認為都無問題的。我也會放心給孩子去搭校車~

醒目開學勳章 王國長老

我都聽過類似事件(小朋友太細粒俾人漏左o係車上都唔知)
所以咪話, 校巴雖然受監管, 都唔係100%可靠, 我自己有幫女女學校監察校巴, 一年收埋d投訴.......有d真係芝麻綠豆, 有d真係一次都嫌多(到站唔理有無大人接就放左個細路落車), 我地梗係即刻丙到校巴公司九彩啦! 幸好佢地態度都算合作, 之後無再發生
而一人一座位, 盡量安裝seatbelt, 買晒保險, 服務承諾(例如保母一定要開電話, 司機唔可以坐o係車上面食煙, 遲到壞車點安排等), 我地&學校都執得校巴公司好緊......話晒校巴公司係同學校簽約, only家長著緊而學校唔理, 校巴公司一樣唔會so家長架! 所以學校配合都好緊要
原帖由 木村一真 於 09-12-3 04:11 PM 發表
我有一個很難忘既經歷~話說我大仔返N班(全日)每天都乘校車返學。有天十時左右學校老師打俾我話仔仔無返學,當時我心裡一沉~唔係嘛!?明明送左佢上校車架?百思不得其解 於是我打去問校車司機,而佢亦都話唔清楚唔知 ...

原帖由 木村一真 於 09-12-3 16:11 發表
我有一個很難忘既經歷~話說我大仔返N班(全日)每天都乘校車返學。有天十時左右學校老師打俾我話仔仔無返學,當時我心裡一沉~唔係嘛!?明明送左佢上校車架?百思不得其解 於是我打去問校車司機,而佢亦都話唔清楚唔知 ...

嘩! 嚇死人咩  ... 不過叫做嚇親大人,小朋友大唔識驚je...否則,往後有排(乙水) ...

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 15:34 發表

其他學校唔敢講會唔會CUT站頭, 但TT我知道而家網上果個就係固有站頭, 佢只可以加, 唔可以減。比如今年冇人係呢個站上車, 佢都要MARK係度比家長知。出年有人坐, 就先會停呢個站。

不過你而家朝早可以望下 TT保母車 ...

係呀!我就係鍾意佢透明度高,對全識媽咪黎講好有用...未必要下下睇通告,而且update得快 (見佢x'mas 活動都post晒上去已知喇 )

希望下年個route更加正喇 (幾自私 )

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-3 16:29 發表
所以咪話, 校巴雖然受監管, 都唔係100%可靠, 我自己有幫女女學校監察校巴, 一年收埋d投訴.......有d真係芝麻綠豆, 有d真係一次都嫌多(到站唔理有無大人接就放 ...

咪就係因為見到有d家長話even佢地同學校投訴都冇改善,我先驚囉

見有班BK媽咪不段complaint   (當然~係唔係都唔知 ) 而「好似」話,間KG仍然冇乜點理會,咁校巴就更加當你d家長冇到啦,敢先令我擔心嘛...好似局住要自已帶咁...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-3 16:29 發表
所以咪話, 校巴雖然受監管, 都唔係100%可靠, 我自己有幫女女學校監察校巴, 一年收埋d投訴.......有d真係芝麻綠豆, 有d真係一次都嫌多(到站唔理有無大人接就放 ...

SAME SAME....我地學校果個小學部總司機仲惡死到痺, 所以下次投標都唔想再係比佢呀! 上次仲講大話, 話校長同佢解決左, 當我地D家長死既。好彩我地問返校長, 校長即刻安排話要對質。

有D真係唔理家長呢...不過我地學校既家教會係有投票權決定邊間公司, 學校都係聽我地家長選。

原帖由 oct07-mama 於 09-12-3 17:00 發表

係呀!我就係鍾意佢透明度高,對全識媽咪黎講好有用...未必要下下睇通告,而且update得快 (見佢x'mas 活動都post晒上去已知喇 )

希望下年個route更加正喇 (幾自私 ) ...

哈哈, 都唔係架, 佢每個月既投訴都會有幾多架(特別學期初), 不過有時就好難解決到。比喻一個家長想架車向東行, 咁佢小朋友可以快點返到屋企,. 但另外一個家長想向西邊行, 原因一樣, 咁你話點解決呢

下年個ROUTE一定會加比新既學生, 佢地唔可以取消舊站, 但有比校車留位既家長一定優先處理及加站。如果開學後先話坐, 佢地係唔會為你加站架。

架車有seat belt都唔一定安全,因為有D保母車載完小朋友之後就用來載成年人,呢種車通常D seat belt都係大人size,小朋友扣seat belt都唔會識得較長度,所以都會鬆pou pou,有等於無.我地以前架保母車就係呢種.
Twins 媽咪

原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 17:40 發表

哈哈, 都唔係架, 佢每個月既投訴都會有幾多架(特別學期初), 不過有時就好難解決到。比喻一個家長想架車向東行, 咁佢小朋友可以快點返到屋企,. 但另外一個家長想向西邊行, 原因一樣, 咁你話點解決呢

下 ...

嗯~ 嗯~唔該晒蕭ee 明白晒

醒目開學勳章 王國長老

哈, 睇黎大家都係負責睇校巴
初初決定接呢個job都好驚, 因為預左吃力不討好, 哎, 學期頭叫人出黎幫手又無人啋你, 學期尾d家長就走晒出黎問點至可以參與決定, 用咩準則去揀供應商
多多交流喇, 蕭阿e
原帖由 silvia_ng 於 09-12-3 05:40 PM 發表

下 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-12-4 09:21 發表
哈, 睇黎大家都係負責睇校巴
初初決定接呢個job都好驚, 因為預左吃力不討好, 哎, 學期頭叫人出黎幫手又無人啋你, 學期尾d家長就走晒出黎問點至可以參與決定, 用咩準則去揀供應商
多多交流喇, 蕭阿e
...

睇左兩年校巴...尋晚最後一次開會 (今年唔睇啦, 做第二d)
我地有邀請家長跟車, 你地有冇攪呀? 出年都會投標。

醒目開學勳章

睇黎有家長教師會真係好好wor, 家長可以參與, 話哂同自己小朋友都好有設身關係, 唔知york有冇tim...得閒再問下人先。

校巴問題我一直好擔心, 因為見york d forum 都有mami 投訴校巴, 向學校反映又冇咩用, 我小朋友出年先返學, 不過真係要睇定d先決定。