用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 自已撘校巴…你放心咩?
go

自已撘校巴…你放心咩? [複製鏈接]

我有個疑問,如果一個k1仔自已撘校巴,你o地放心嗎?
我唔係好明校巴會有o的咩arrangement...照計,小朋友亦會怕陌生架?

K1,三歲咋播  (我啊女係細仔,二歲多咋~) ... 係咪多數會親自or叫姐姐接送呢?
   0    0    0    0

我囡囡依家返緊n班, 因為車程短, 都係由姐姐帶返學。到k1時都是上屋企附近的kg 但會考慮適應返學後就改搭校巴, 放不放心我覺得要視乎車程, 如果車程太長的話其實搭什麼都一樣辛苦同危險, 遠的話就自己送啦, 因為如果遠的校巴經常都會很早上車, 而且老實說我都懷疑校巴ee會不會照顧到咁多位小朋友。

我有位同事住青衣, 我見她是和幾個同學一起夾錢搭的士返石硤尾, 輪流由其中一位的姐姐/媽媽陪同搭的士返學(4個小朋友+一位成人), 聽她說搭的士的話不比校巴貴好多, 但勝在有自己人睇住和不用太早出門。

不用太擔心, 很多小朋友都OK嘅. 校巴上有安全帶, EE會幫K1先扣安全帶坐定定才開車. 通常開課數天才開始搭校巴, 小朋友明白要搭校巴才能回校玩, 一般都不會怕. 當然有個別會哭, 通常過了第一個月後就大家開心心上學去! 上了幼稚園後你會看到孩子其實比想象中更獨立敢!

如果說安全程度, 我就覺得搭一架大型校巴比乘的士安全. 而且校巴通常都在校門前下車, point to point, 比其他交通工具更安全. 校巴最不好的反而是因路線問題而車程長了, 這要睇個別公司和地區了.

原帖由 KK07 於 09-12-2 18:34 發表
不用太擔心, 很多小朋友都OK嘅. 校巴上有安全帶, EE會幫K1先扣安全帶坐定定才開車. 通常開課數天才開始搭校巴, 小朋友明白要搭校巴才能回校玩, 一般都不會怕. 當然有個別會哭, 通常過了第一個月後就大家開心心上學去 ...

法例冇規定校巴一定要有安全帶架!!!! 而且咁細個, 萬一有起事黎, 佢地未必識除(可能受驚影響)。

其實要睇返車程會否太長, 有心既校車ee會留意小朋友會唔會係車訓覺。如果會, 呢d小朋友通常會被安排坐佢隔離。

我兩個小朋友都係k1開始坐校車, 但車程唔遠, 所以都唔擔心佢地訓著。

其實搭校車都係一個幾好既校園以外生活, 比佢地同小朋友溝通下。你知啦, 上堂冇得傾下計架麻

我之前都有同樣嘅擔心, 但原來小朋友嘅適應能力好強.  我個仔返緊N班, 剛剛過了兩歲, 現在都好開心咁自己坐校車.  (可能佢係男仔, 又好喜歡汽車, 包括睇車和坐車).

所以 K1  應該可以更加放心.

我的大女明年k1,都會用校巴,因不想工人帶住細女一同乘小巴返學,可省時間同時對兩個小朋友都安全D.不過會密切監察校巴的情況,有問題會即時反映,有冇家長發現校巴有什麼問題出現?分享一下!

唔放心...
楂車...唔系你撞人, 就系人撞你...
幾好的校巴司機都難說....
所以我找學校一定近港鐵...

囡囡返緊N班,原打算搭校車,但最終都無。因為阿女好怕陌生,要佢一次過面對陌生校車、陌生EE、陌生學校、陌生老師、陌生同學係好太大挑戰。

好在學校唔係好遠,宜家照早爸爸車佢返學,放學就姐姐接。我想等佢習慣左校園生活,先決定第時係咪搭校車。

坐港鐵始終到要行一段路程, 遇著天氣唔好都哋幾擔心.  坐校巴由屋企去到學校門口, 我反而覺得更安全.

原帖由 Chris852 於 09-12-2 19:06 發表
唔放心...
楂車...唔系你撞人, 就系人撞你...
幾好的校巴司機都難說....
所以我找學校一定近港鐵...

試過一次係元朗高速公路, 有架40尺貨柜車突然系雙白線cut過來, 完全無理我架車, 心諗死硬....

如果即踏盡個brake, 一系就白鴿轉, 一系就比後面D車撞...

同時如果唔踏盡個brake, 隨時産入貨柜車底....

最後...好彩快拖2次brake, 停得切...

之後...都系做乘客好D...

醒目開學勳章 王國長老

係, 校巴唔一定有安全帶, 我亦聽過校巴負責人講, 政府annual檢查要除安全帶至合格tim(因為係後加既野)

亦唔好以為名校就一定對校既要求高, 我屋企隔離果間夠名啦, 可以容許d校巴, 司機位隔離搭塊板就坐幾個幼稚園細路, 無安全帶, 就咁fing (日日fing), 我見到都心寒, 慘得過警察唔理, 校巴公司唔理, 學校唔理家長唔理, 我亦無野講

所以, 校巴坐唔坐得過, 除左價錢時間, 真係要自己去實地觀察下, even同等校巴既家長傾下, 睇下值唔值得你將小朋友交到佢地手上

回覆 1# Charlotte_mom 的文章

睇到你的留言好驚呀!真係有D擔心.

醒目開學勳章

我係full time媽媽, 頭幾個月我會自己接送... 睇定d先決定坐唔坐校車 ..

我個囝都係細囝,佢K1時得兩歲8個月。不過佢坐校巴返學都從來冇喊過!之前我同佢講過幾次,開學前有一次試搭,陪左佢一次。
今年K3喇!坐左3年,識左好多唔同班既同學仔。
意外既野好難講既,唔擔心得咁多!校車既好處係萬一下大雨都冇咁狼狽~
但自己湊返湊放又可建立親子關係,但只有全識媽咪先可以。
工人帶我都唔放心,好多時見到有好多工人帶住小朋友衝紅燈過馬路,仲驚!但太太係唔知lo....

我覺得如沒有時間的話,坐校巴都唔太擔心既!

原帖由 LittleKiwi 於 09-12-2 17:53 發表
我囡囡依家返緊n班, 因為車程短, 都係由姐姐帶返學。到k1時都是上屋企附近的kg 但會考慮適應返學後就改搭校巴, 放不放心我覺得要視乎車程, 如果車程太長的話其實搭什麼都一樣辛苦同危險, 遠的話就自己送啦, 因為如果 ...
Hiring taxi is a good idea.  It takes shorter time to school. but i  wonder which is safer? school bus or taxi.

其實我一直都好擔心e 個問題 ... 所以 N1 我一定揀屋企附近嘅幼兒園讀。

至於K1 , 我會揀d 距離唔太遠嘅學校 ... 儘量自己接送, 始終佢仲係一個大BB , 萬一有咩事都有媽咪攬住嘛 ... 再大個d , 等佢知道咩係危險、咩係意外時, 都或者會放心佢搭校車嘅....

醒目開學勳章

我個囡上個月開始乘校巴, 佢2歲8個月, 佢喊咗2日, 跟住成日係街見到D校巴都係咁話School Bus, 好開心, 宜家都習慣咁, 我個囡由學校返屋企車程15分鐘內, 比佢試下搭, 不過老師會坐係佢附近照顧, 所以都幾放心, 如果由姐姐接放學反而擔心不知會否一路行番屋企一路講電話留意不到個囡, 所以搭校車好似安全D!

同意, 我認為大部份校車是很安全的, 而且唔駛過馬路, 仲安全添, 我覺得小朋友初初搭校車唔捨得阿媽唔出奇, 就讓他們適應下, 唔好事事太保護.
原帖由 jjbaby0307 於 09-12-2 18:53 發表
我之前都有同樣嘅擔心, 但原來小朋友嘅適應能力好強.  我個仔返緊N班, 剛剛過了兩歲, 現在都好開心咁自己坐校車.  (可能佢係男仔, 又好喜歡汽車, 包括睇車和坐車).

所以 K1  應該可以更加放心. ...

起初我都擔心
但知道學校的校巴有安全帶,而且我每天送返仔上校車,看見係坐定,校車ee扣好安全帶,c機才開車
加上校車到校後係直入校內先落車,一落車又有老師接手,相對比較放心d,如果我睇過情況係唔安全,我都會考慮唔搭校車

‹ 上一主題|下一主題