用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如何提升理解能力?
go

如何提升理解能力? [複製鏈接]

有冇邊D方法或治療有效?
   0    0    0    0

理解能力同智能有緊密關係。一個人的智能,大概都係先天的,但當然可以boost up。

所以要提升言語理解,就要同時做多d學前導師訓練及言語訓練。

言語理解力係帶領言語表達的,要想小朋友說話好,一定要理解好,要理解好,就要提升智能囉。做多d呢類訓練。

原帖由 owl_2046 於 09-12-2 15:02 發表
有冇邊D方法或治療有效?

怒我蠢...麻煩你再講下係D咩野訓練

原帖由 iam 於 09-12-2 16:03 發表
理解能力同智能有緊密關係。一個人的智能,大概都係先天的,但當然可以boost up。

所以要提升言語理解,就要同時做多d學前導師訓練及言語訓練。

言語理解力係帶領言語表達的,要想小朋友說話好,一定要理解好,要理解好,就要提升 ...

在E/I/S/及私人centre主要有數類訓練:

1. 學前幼兒導師訓練(PST)
2. 言語治療(ST)
3. 職業治療 (OT)
4. 在E/S還有物理治療 (PT)

其中,智能訓練主要由1.做。

簡單來說,言語理解能力的提升同1及2有關。

一個小朋友的言語發展,智能係佔好緊要的位置架,所以要提升小朋友的理解力,就要做1及2囉。

原帖由 owl_2046 於 09-12-2 16:34 發表

我剛從你另一層樓阿Leung Sir 比的web site找到的(我同呢個機構無關啊::)

http://www.hktherapy.com/test_global.html

你可以看看智能/認知同言語表達係好息息相關的,所以要提升言語理解,不可不忽略智能同認知的提升。

原帖由 owl_2046 於 09-12-2 16:34 發表

方法就是: 多玩,多聽指領,多讚賞小朋友,多玩,多聽指領,多讚賞小朋友,....

秘訣就是: 要投入,用心玩,真心讚

這是最有效的不二法門

回覆 4# iam 的文章

我時時想問,pst同ot,有咩分別呢?
我2樣都排緊,小兒現在1.7歲,而假如佢可以返私人s 位,仲要呢d嗎?

咁細,返st有效嗎?定其實從平日or其他training 如ot,pt,都可以訓練到呢?當然我仔都有speech delay,但呢排多口左,突然可以叫 "ee",有一次叫左好唔正既 "kitty",但仍未叫媽媽?咁係咪真係要 1:1既 st呢?

PST (pre-school training by special pre-school teacher)
OT (occupational training by occupational therapist)
PT (Physiotherapy training Physiotherapist)

PST 由受過特殊訓練的幼師做,(即係幼稚園老師再修讀認可的特殊課程)佢地對小朋友的發展好熟,主力做智能、社交、行為等等,但佢地在E/I都會是班主任,佢地會好熟個仔要咩訓練,有時ST, OT, PT 都會教PST導師做訓練,簡單來說,佢地咩治療唔多唔少都識d

OT 同 PT就相近d啦,在中心的OT同PT的分工,主要OT做感統、小肌,PT做大肌,OT會注重小朋友日常生活的技能,PT則多注重肌肉、筋骨。但一般私人centre好少有PT,在政府centre,PT多數做些CP(腦麻)等case

如果小朋友細個,PST的訓練其實都夠,不過一些太專門的技能,如口肌,真係要ST做,仲要係受過特別訓練的ST先識做,有好多小朋友口肌唔得,係發唔到聲的,的確是個大問題,一定要ST幫手。如SI的問題,PST都唔會做的,一定要由OT做。OT成日講小朋友不專心同感統有關,如果OT做完評估後認為要做SI,咁就要由OT做啦,PST不可做的。

原帖由 nokia6300 於 09-12-2 18:08 發表
我時時想問,pst同ot,有咩分別呢?
我2樣都排緊,小兒現在1.7歲,而假如佢可以返私人s 位,仲要呢d嗎?

咁細,返st有效嗎?定其實從平日or其他training 如ot,pt,都可以訓練到呢?當然我仔都有speech delay,但呢排多口左,突然 ...

回覆 10# iam 的文章

tks iam and pipi1331,

iam 你真係好勁呀!
唔怪之得heep hong 個pt一直都係focus 阿仔既 big muscale而唔係好train small muscale啦!反而去左一次做 si assessement 就focus on small muscle,

如是這,我想我仔仔maybe 同時要 pst 加 ot,因好明顯佢係有 si 既問題,而概念,認知(如 大小,一樣...)仍比same age差,但呢排多左d home training,好像有d進步,而我仔係低機張,仲要pt...wor ><真係洗好多$$$$呀!!!!!

講問你地排pst /ot要幾耐呢?我排緊 heep hong 的,

iam:

唔該晒係既講解.
我個仔係協康返緊s位, 都想加強佢st及pst方面進展.
另外想請較埋用咩方法令小朋友認字呢?
總覺得亞仔可以再好D, 但又不知從何入手?
下下出去 train, $$$真係...........唉!

原帖由 iam 於 09-12-2 17:17 發表
在E/I/S/及私人centre主要有數類訓練:

1. 學前幼兒導師訓練(PST)
2. 言語治療(ST)
3. 職業治療 (OT)
4. 在E/S還有物理治療 (PT)

其中,智能訓練主要由1.做。

簡單來說,言語理解能力的提升同1及2有關。

一個小朋友的言 ...

我只是把我識的告訴大家ge.

你問PST/OT要排多久?你係咪問NGO的私人服務,還是私人centre?

早數年的私人服務剛開始,仲易排d,但現在家長越來越叻,早早未排到政府服務就識得找私人centre幫補,所以好的私人centre及治療師好多要等好耐,唔係有錢就得。

但理論上,係依你申請時間,所book的訓練時間,地點、治療師空缺,同埋有無仔退學等因素囉。

但如果你問係政府service, 我記得你排E/S,總之你一有e服務,就會有一個PST, ST, OT, PT的評估,然後來分配訓練,S基本上個interview同E差不多,但同的最主要係分班。

我想講講,小朋友如果細,不妨做多點個別訓練來打好基礎,到小朋友大d,其實融入group learning先係最緊要,所以大少少就要多參加些小組,小組個根底,就是由個別訓練打好囉,在group / class的表現,一定不會是個別表現中的十成,一定會打折架,所以要在個別訓練打好基礎,再在小組做得好,日後在幼稚園及小學才會融合得好。

仲有,到小朋友大d,如果想參加小組,最大的困難是找到合拍的對手,對手在何方來呢?就是靠PST導師在個別訓練中找囉,所以找私人訓練時,最後找些開埋小組的centre,等小朋友大d可以參加小組時,讓導師幫你組合對手囉。唔好小看小組訓練,小組就是小朋友在課堂的反映。

原帖由 nokia6300 於 09-12-3 10:39 發表
tks iam and pipi1331,

iam 你真係好勁呀!
唔怪之得heep hong 個pt一直都係focus 阿仔既 big muscale而唔係好train small muscale啦!反而去左一次做 si assessement 就focus on small muscle,

如是這,我想我仔仔ma ...

用字咭囉,到小朋友明白圖畫及實物的關係時,下一步就是圖畫及文字的關係,再穩陣,就是單憑文字就知道意思。

你同PST,即在S centre的班主任談談啦,佢地係專家啊!

原帖由 owl_2046 於 09-12-3 10:51 發表
iam:

唔該晒係既講解.
我個仔係協康返緊s位, 都想加強佢st及pst方面進展.
另外想請較埋用咩方法令小朋友認字呢?
總覺得亞仔可以再好D, 但又不知從何入手?
下下出去 train, $$$真係...........唉!

...

回覆 13# iam 的文章

tks iam,

係呀,我排緊e+s,不過我想maybe要出年年中先有位了,到時未必入到e位了

所以而家排定d 1:1,同埋報左d playgroup,希望同時訓練可以效果大一些!

anyway,好謝你好advice,tks a lot so much ^^

係喎, 星期六亞仔學校家長日, 可以同老師及主任傾下.

原帖由 iam 於 09-12-3 11:44 發表
用字咭囉,到小朋友明白圖畫及實物的關係時,下一步就是圖畫及文字的關係,再穩陣,就是單憑文字就知道意思。

你同PST,即在S centre的班主任談談啦,佢地係專家啊!

...

再想問多句, 字咭係咪一般係書局有圖+文字果種?
因種類很多, 應該由邊方面著手先好?
實景好定卡通好? 中文好定英文好定數字好?
其實以前都買過, 但個仔冇心機睇, 望一兩眼就唔望遊雲兼亨歌, 攪到我好鬼氣餒

原帖由 iam 於 09-12-3 11:44 發表

...

一般書局都會有字咭,其實都可以用,不過我個人覺得有兩個問題:

1. 好多都係台灣出版,那些詞語的叫法同香港有點不同
2. 另都是名詞多,但理解能力差的小朋友,連一些動作呀,地方呀等等範圍都要用圖咭附助,所以不夠用囉。

我知協康有發音的圖咭出版,係真實圖片的,不過以發音為目標,你問問centre協康有無係在日常程序用的圖咭可供家長買。

耀能那一套圖咭就好齊,但供家長用的那套我就覺得細囉。

小朋友的發展,應該可理解(依次序)

1.實物
2.彩色實物圖片
3.彩色卡通圖片
4.黑白卡通圖片
5.線條圖片
6.影子
7.文字

你大概都知道你的小朋友可理解到那一個程度,小朋友在S centre 的程序表,是以以上哪一種來表達?

你在家長日時問問班主任的意見囉。

原帖由 owl_2046 於 09-12-3 12:12 發表
再想問多句, 字咭係咪一般係書局有圖+文字果種?
因種類很多, 應該由邊方面著手先好?
實景好定卡通好? 中文好定英文好定數字好?
其實以前都買過, 但個仔冇心機睇, 望一兩眼就唔望遊雲兼亨歌, 攪到我好鬼氣餒

...

嘩!你真係好pro
問完你又即刻答, 等我呢個係公司"蛇王"時可以即刻睇到.
thanks

原帖由 iam 於 09-12-3 12:22 發表
一般書局都會有字咭,其實都可以用,不過我個人覺得有兩個問題:

1. 好多都係台灣出版,那些詞語的叫法同香港有點不同
2. 另都是名詞多,但理解能力差的小朋友,連一些動作呀,地方呀等等範圍都要用圖咭附助,所以不夠用囉。

我知 ...

‹ 上一主題|下一主題