用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有冇著重教技巧的畫畫班?
go

有冇著重教技巧的畫畫班?

有冇著重教技巧的畫畫班? 唔想只是玩玩下畫卡通平面畫,  如有,請介紹, thx

原帖由 pangpuiyee 於 09-12-2 03:47 發表
有冇著重教技巧的畫畫班? 唔想只是玩玩下畫卡通平面畫,  如有,請介紹, thx

有好多選擇,你要邊區?

any in TST/Mong kok/prince edward

其實學技巧即是學什麼?阿仔跟個老師4年,幼稚園時畫既叫兒童畫,之後畫素描,但畫左兩年素描,都好似無什進步。

我認為技巧係緊要, 但最重要係小朋友畫得開心, 令他們喜愛畫畫, 有了信心自然會多畫和鍾意用繪畫去表達情感, 慢慢技巧就會純熟.

我囡囡學咗幾個月畫畫, 愈畫愈鍾意, 老師會有不同的Topic, 等佢唔洗次次畫公主 & flowers. hehe

原帖由 bbsbbs 於 09-12-3 01:01 發表
any in TST/Mong kok/prince edward

www.artfarm.com.hk

TST可以睇下呢間 www.find-arts.com.hk
我囡囡小四以前0係第二度學左成年都係只係畫D平面卡通畫 ,0係呢度學左兩個幾月,而家畫出0黎D畫有晒前後層次,又有光陰,學校老師都話佢有進步

你可以上去睇吓,大師親自教繪畫,教法新穎。http://www.choikaiyan.com/cc/cw.html

簽名被屏蔽

Could you pm me the contact tel & fee for lesson in Saiwanho?  Thanks.

auksuk:
你小朋友係藝術文化邊班呀,西灣河定荃灣呀?我囝囝係西灣河上堂。
引用:
原帖由 lauksuk 於 09-12-2 07:34 發表
版 主 唔 好 話 我 講 得 太 多 野  

pangpuiyee, 睇下呢間畫室,佢地唔教畫卡通,唔教畫漫畫,佢地話自己係傳統式畫室,教傳統畫法,要見過新生先至話收唔收,幾奇怪,一個禮拜只係開幾日,靜係有畫班,冇其它好似手工藝、playgr ...

請問可否PM有關學費和電話俾我,Thanks...
原帖由 kirkma 於 09-12-22 09:29 發表
lauksuk, 佢好開心,不過,西灣河班靜係有星期三,你就好啦,有幾日俾你揀,cut左音樂? 好可惜渦!

同意, 其實每個小朋友都有自己既創意, 唔係比個d所謂既技巧限制而阻礙左小朋友既發揮。令他們喜愛畫畫真係好重要。我岩岩先報左名同小朋友一齊去畫畫, 親子油藝班, 一家四口一齊參加都係$50, 可以全家人一齊去玩, 小朋友自然會投入, 自然會鐘意, 有興趣大家都可以睇下

原帖由 jojo833 於 09-12-3 14:02 發表
我認為技巧係緊要, 但最重要係小朋友畫得開心, 令他們喜愛畫畫, 有了信心自然會多畫和鍾意用繪畫去表達情感, 慢慢技巧就會純熟.

我囡囡學咗幾個月畫畫, 愈畫愈鍾意, 老師會有不同的Topic, 等佢唔洗次次畫公主 & fl ...

何否pm我荃灣晝班的資料..thanks...

原帖由 kirkma 於 09-12-4 09:19 發表
lauksuk:
你小朋友係藝術文化邊班呀,西灣河定荃灣呀?我囝囝係西灣河上堂。