用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 心目中的標準分數
go

心目中的標準分數 [複製鏈接]

80分.....
   0    0    0    0

原帖由 happyvalley 於 09-12-1 22:55 發表
80分.....

如果老師唔寫分數在卷面, 我唔介意幾多分. 因為我唔介意我女錯d唔小心野, 只要見佢大部份都識, 即係返學吸收倒知識就好滿意了. 最近派英文卷, 70分, 因為其中一版成版唔記得做! 不過其餘的全部 'arm'晒, 我都幾開心, 無鬧佢.

其實我唔想老師把分數寫在卷面, 有次我女95分佢同學話"我有100分, 叻過你", 我女好唔開心.

但見家長無85分會比老師鬧的, 我而家都有d驚...

85分或以上比較滿意

原帖由 longlongmum 於 09-12-2 08:46 發表
85分或以上比較滿意

me too!!

我的要求係平均分要有85分就ok!  

原帖由 黃巴士 於 09-12-2 16:35 發表

me too!!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

My standard is: 90 or above
(Chi, Eng, Maths, G.S. Bible)
except composition!

平均分90

呢個問題真係要視乎學校。
其實大家覺得係咪應該要學校公佈埋該科該級的平均分和中位數。

我以前的經驗:
一次中二歷史考試,見到考得65分,原來係全級第尾。
另一次中一social studies,考得70分,全級十名內(全級200人)
分數真的不能顯示些甚麼,有時覺得以前教育統籌局建議過分開不同範疇列出該範疇的分數(優良常可劣)比直接俾分數更易掌握。

(知道曾有名校的小三考試,半級人不合格,但最高分仍是100,但考獲8字頭好似得20個人左右;同校另一次考試就變成全級合格,100和99分都有二十幾個 - 兩次分數可以比較嗎?)
愛收集舊書包、背囊的傻人

There is no marks in my mind .  My concern is whether she understands the  topics learned and can apply in the test/exam!

原帖由 10101010 於 09-12-2 19:31 發表 平均分90

80-90

我想樓主問的是一般情況下,而不是特殊例子。
個仔自己溫8字頭,媽媽有同佢溫就最好9字頭。

我覺得要睇幾多年級, 越高年級, 分數自然越低, 我唔會要求一個六年級的同學科科9X, 但係會要求一個一年級的同學科科9X

Agreed!

原帖由 LoveChild 於 09-12-14 07:02 發表
我覺得要睇幾多年級, 越高年級, 分數自然越低, 我唔會要求一個六年級的同學科科9X, 但係會要求一個一年級的同學科科9X

小一: 95+
小二至小三: 90+
小四至小六: 85+

原帖由 happyvalley 於 09-12-1 22:55 發表
80分.....
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

以前, 我要求 80 以上 或 87 以上,
今年, 我對測考已沒有要求了. ..... 因為

這么多年以來,我都很緊張她的功課, 有否做齊, 有否漏帶, 每次在考試前一個月, 自制練習+補充練習.... 因她較心省, 較不上心, 今天教, 2-3 天後可以會全忘, 所以越接近考試, 駡得越多.

可能我給個囡壓力大了, 在今年學期初, 老師在手册上寫下個囡欠帶, 欠交功課等事項, 有時打電話給我, 直至最後一次, 老師來電, 話我知, 佢發現我個囡自已用塗改液塗掉了老師所有留言.
回家, 我翻查, 真的如此. 而且用了很多謊話去掩飾她的犯錯.
我問她, 為何這樣做, 她說怕我駡, 很担心, 很驚.??!!
太多功課, 又要去功課輔導補習班, 又要去單科補習, 又要做單課補習功課, 又要做學校電腦功課.... 等等理由

我知這些是她給自己的借口.

但相信這同時是事實, 她真的沒有時間去玩, 去看電視. 真的不停地做.

我跟她說 , 如是者, 那不要去補習了 . 但她又說不行, 她覺得補習對自己有助益

於是 , 我改變了自己的想法, 佢認為補習有幫助, 我給她繼續.
而我再不著重她的成績, 我現在著重於糾正她的行為.

在欠做欠帶方面 :  
我用了一些FILE 袋, 給她分開一科一科独立放入袋, 一個独立的功課袋, 打印了一份表,告知每一科共有多少本書, 那她一科一科入袋, 按表再核對一遍. 因為有時, 是她帶, 只是大頭蝦, 眼大睇吾到, 咁就跟老師說欠帶....

現在已沒被寫手册了

我再沒有給她額外的課外補習做了. 而考試前一個月, 我也只是幫佢主要温習常識及黙書. 中英數就靠她在補習社及學校時的吸收 只是在考識前的星期六, 日及前1 晚提出她的弱點, 叫她小心並注意及窂記.

今次成績, 跟之前我不停逼迫她的成績差不多. 或者可以說進步了少許.
但我感覺到, 在測考期間, 我同她輕鬆了很多. 開心了很多!!

我會保持這樣方法, 看下次測考情況如何.

80分.....

KUROMIMA:

多謝你的分享, 都給了我好多啓示

我有朋友同我說小朋友不能逼得太緊, 當他們懷着輕鬆的心情去考試時, 自然也就會少了好多CARELESS的錯

你是對的, 當發現囡囡的行為錯誤時, 都反省自己的做法是否恰當

小一時我很緊張, 也是不停地要求囝做這做那, 升到小二發現他已經有抗拒我給他的額外功課, 所以我都適當減少了這方面的壓力, 又睇睇他的成績會考成點

做媽媽的也是只能試, 試着摸索小朋友的性格, 脾氣而去決定對待他的方法,

加油~

原帖由 kuromima 於 09-12-14 15:45 發表

這么多年以來,我都很緊張她的功課, 有否做齊, 有否漏帶, 每次在考試前一個月, 自制練習+補充練習.... 因她較心省, 較不上心, 今天教, 2 ...
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

好有共鳴,簡直係同我囡一樣.

原帖由 kuromima 於 09-12-14 15:45 發表

這么多年以來,我都很緊張她的功課, 有否做齊, 有否漏帶, 每次在考試前一個月, 自制練習+補充練習.... 因她較心省, 較不上心, 今天教, 2 ...

老實答,希望9字頭,還要9字中,但又唔駛為囡囡担心,就算攞唔到,佢都會揾到"理由"同自己和媽咪解畫,唔會有物心理負担!呢幾年,有up有down,大家已經適應晒心理關口了!囡囡小五了!囡囡EQ不嬲都高過媽咪!

Hi Grace

是呀, 每一件事發生, 每一次考測, 我都要自我檢討
因小朋友所做, 故事發展 , 所有結果, 都是由大人去引導才會有此結果.
所以每次發生事情, 我是更傷心, 想得更多.

原帖由 grace_xian 於 09-12-15 09:44 發表
KUROMIMA:

多謝你的分享, 都給了我好多啓示

我有朋友同我說小朋友不能逼得太緊, 當他們懷着輕鬆的心情去考試時, 自然也就會少了好多CARELESS的錯

你是對的, 當發現囡囡的行為錯誤時, 都反省自己的做法是否恰當

...

原帖由 grace_xian 於 09-12-14 13:27 發表
小一: 95+
小二至小三: 90+
小四至小六: 85+

我相反, 小一,二只要求80分, 因是適應期.
到高小, 雖然嘢學多咗, 但都成長了, 腦仔容量大了. 很多事情, 他都可控制及有獨立思維, 我再要求他默書須不可低於9字頭, 因默書90%全是可以按課文熟讀的, 其他試卷按他能力88+. (但仍未做到)
‹ 上一主題|下一主題