用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 喇沙小學補習問題
樓主: tlomum
go

喇沙小學補習問題

是的。聽說有很多學生都有補習老師跟身或者父母要幫忙。否則一定跟得好辛苦/跟本跟唔上。 因為他們的小朋友在學校上堂時唔係太明白,回家時跟本沒能力完成功課。 有時學校未教,就要同學回家自行工作紙。我朋友兩公婆都要返工,如果阿仔每天都要等佢地放工返屋企先教的話,佢阿仔十一點都無得瞓。所以,一定要請補習老師,否則成績一落千丈。 

指學校功課補習.

同意! 我仔之前讀屋村學校都係果幾樣課外活動...冇補過習

我兩公婆者都有返工,  阿仔暫時都算跟得上所以冇打算補習, 但無可否應真係唔可以唔睇功課, 在職父母要準時到放工&可以放到大假同佢溫考試就應該唔會好大問題, PS:記得叫你個小朋友上堂真係要留心D

原帖由 dong00 於 11-1-14 18:57 發表
何謂補習? 學琴, 珠心算, 普通話, 唱歌, 奧數, 足球等, 這些算唔算補習呀? 這些費用都唔少架? 但係就算讀其它學校的學生都會學呢d嘢架la, 唔係只有ls學生才會學的. ...

回復 5# ngwong2 的帖子

我個囝囝有兩個貼身補習老師,不過唔駛比補習費24小時on call, 之就係佢爹D媽咪啦!

請問有無補英文好的補習社介紹,最好在學校附近或九龍區.

另:想找上門英文補習老師,有無好介紹.

snowbell姐姐,你囝囝是否F.4?

原帖由 snowbell 於 11-1-27 17:44 發表
我個囝囝有兩個貼身補習老師,不過唔駛比補習費24小時on call, 之就係佢爹D媽咪啦!

Odin,

你囝囝應是F.3, 緊張的一年, 努力, 預祝你囝囝分到理想中的科目.  

我覺得F.3的時間分配很重要,怎樣分在14科和其他活動?

唔好叫我姐姐la, 大家研究研究.

分享F.3 讀書樂趣       pm我.

原帖由 Odin 於 11-11-1 23:38 發表
snowbell姐姐,你囝囝是否F.4?

貢獻勳章

可以,但家長都要跟貼一點,而小朋友也要自己出點力。

delete

回復 snowbell 的帖子

Hi Hi,

回復 Makmavis 的帖子

我囝囝已經中學啦!  不過我不大贊成去補習社的功課班, P.1年紀太小, 坐定定最多半個鐘, 返全日的時候就差多要朝8晚6好辛苦, 另外會參加學校的活動, 起碼球類訓練班參加一個. 盡量自己跟他的功課和訓練他自律,  而且LSPS鼓勵家長親子, 有些功課是大家一起做。

開學後看情況再決定,或許請家庭教師上門都是選擇之一.

我聽過功課班是老師叫P.2學生同P.1默英文, 還有見到的.....敢恭維.mouth:" />

P.1 是一個開始, 小學6年的親子關係, 直接影響中學階段成長。
學業是持之而恆, 漫漫長路!

thanks a lot:)

貢獻勳章

回覆:Makmavis 的帖子

我姪仔在太子花墟那邊補中文!我見佢都進步了唔少!

我有個朋友係九龍塘補,成績有進步,所以我已經都報名了。暑假還參加了補習社的小一預備班。

回復 adelewun 的帖子

請問九龍塘哪一間補習社?

回復 KINGPS 的帖子

EAC翰林院