用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇家長怕小朋友由幼稚園升小一會跟唔上呢 ??? ...
go

有冇家長怕小朋友由幼稚園升小一會跟唔上呢 ??? [複製鏈接]

下年仔仔就係小一生啦, 佢宜家讀既幼稚園主張開心學習 (陸博士理念), 冇乜功課同學習壓力, 但到佢升小一時會唔會唔適應呢? 我幫佢報咗兩間直資, 一間收咗, 另一間等 result, 有時自己都好矛盾, 想佢有個好既學習環境, 但又怕到時佢讀得辛苦

0    0    0    0

希望可以同我隻佬白頭到老    做個永遠幸福快樂既小女人

我同你一樣,一間小班教學同另一間傳統名校收左囝囝,最終選左後者。小兒係12月細囝,真係好驚佢唔習慣同照顧唔到自己,唔知有冇其他有經驗既媽咪可以俾d心得,指點一下?有咩要注意?

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-1 13:44 發表

其實係咪細仔/女,並唔係咩大問題...我兩個囡囡都係班中0既"超"細女...因為佢兩個都係唔足齡入學,一個p2(03年1月出世), 一個p1(04年4月出世)..不過返左小學咁耐,都冇話有咩大問題,..個人認為,只要小朋友係返學返得 ...

ming2,

請問您兩個囡囡係咪讀國際學校嫁? 因為教育局應該唔會比未足 5歲8 個月既小朋友讀小學 wor

簽名被屏蔽

原帖由 ming2 於 09-12-1 14:03 發表

佢地係讀私校...(私校唔洗跟足教育局..)

咁點解咁早比佢哋讀書既 (純粹好奇)

原帖由 ming2 於 09-12-1 13:39 發表

如果你宜家俾佢讀0既幼稚園係比較活動教學式0既話,到揀小學時,最好都係朝呢個方向去幫佢揀學校,如果你揀d傳統比較吹谷0既學校,咁好多時都會讀得比較辛苦架啦...

揀學校時一定要清楚自己想俾d咩俾小朋友,同埋小朋 ...

我宜家幫佢報嗰間問過人都已經唔算好谷嫁啦 (St Paul Boys & DBS), 但始終擔心 lor

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題