用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點解今年咁激??
go

點解今年咁激?? [複製鏈接]

一年比一年激,家長選校選到投訴,駡戰!!!
回到寫申請表個時,係咪好想入讀而又search過detail先寄form咩??
乜報名費,回郵信封唔係一早知要比??
reject咗就唔合理??
身教,身教...將來係咩世界
   0    0    0    0

結果係.. 一場鬧劇...澄清左後... 呢場鬧劇應該都散場啦...

最好笑係教署批左都仲鬧報名費收得貴...真係甘拜下風
url=http://www.TickerFactory.com/]

鬼o羊!突然出咁多個麗妃娘娘同馬大將軍。
想唔變成宮心計都幾難喇!

其實個個都想自己仔女入到心目中理想既學校,這是人之常情~不過做家長的要抱住平常心去面對考不到的事實。
不要老是埋怨學校的不是,太主觀去睇一件事並非好事。
應多從不同的角度去看。自自然然會有開心的結果呢~

原帖由 靚太太 於 09-12-1 01:23 發表
無辨法今年入讀幼稚園人數勁多!
所以好多人會不惜手段入讀好的學校!

入到好的故然開心,入唔到又唔需要太激動中衰其他學校!

見有家長同佢小朋友報十幾二十間學校, 重好似好威咁, 就知會有大龍鳳啦...

冇計啦~ 今年豬仔BB多 (聽講出年老鼠仔仲勁 ) 正所謂僧多粥少,個個都為子女綢繆,我見playgroup度有個媽媽話apply左13間,但大部份都reject同waiting... 即係暫時未有一間收  佢又唔要村校,所以仍雖努力

原帖由 dollyyuki 於 09-12-1 10:22 發表
見有家長同佢小朋友報十幾二十間學校, 重好似好威咁, 就知會有大龍鳳啦...
????
i want to know.....

醒目開學勳章

原帖由 dollyyuki 於 09-12-1 10:22 發表

我都報左10幾間, 唔係覺得好威, 而係覺得好擔心, 因為自己個b係細b, 今年又多人爭, 報多d唔覺有咩問題wor, 總好過只報1兩間, 到時唔收就企左o係度。

我b total in 到6間, 第1間收當後備, 直到york收,係我1st/2nd priority, 我就冇in其他。

我都唔明喎你指咩喎
報多同少 係父母對自己子女有無信心or
想買多個保險

而網上既對罵.真係成日都見到.
無咁多心機同人嘈. 睇睇下成為罵戰我都懶得click入去睇
比d心機幫小朋友鋪路好過

原帖由 牛精仔 於 09-12-1 10:47 發表

我都報左10幾間, 唔係覺得好威, 而係覺得好擔心, 因為自己個b係細b, 今年又多人爭, 報多d唔覺有咩問題wor, 總好過只報1兩間, 到時唔收就企左o係度。

我b total in 到6間, 第1間收當後備, 直到york收,係我1st/2nd  ...

我開頭報左4間kln tong,諗5到咁鬼難,嚇鬼死,好擔心,好彩最後心水收左ja........如果早知,我都一定報起馬10間la....

我b total in 到6間, 第1間收當後備, 直到york收,係我1st/2nd  ...

報左10幾間, 唔係覺得好威, 而係覺得好擔心 <=
雖然冇經驗, 不過好同意呢個論點, 如果坐定粒6入想要個間, 洗鬼報咁多咩, 靜系睇大家問來問去, 度來度去, 撞期又要諗都知系.......(((煩))) 嫁啦..
假如 夫婦都系超級幼稚園畢業, 頂級中學, 雙博士, 爺爺系校董....
先唔講呢d叫唔叫"威"..但系真系..史鬼上離八來八去咩...

報得十幾間的,相信多數都會係我地呢 d 細 b 家長

想報九龍塘最 top 的好學校,又怕唔收細 b ,就報埋唔係最 top o個幾間,但又怕豬年多人出世唔夠大 b 爭,唯有報幾間自己住o個區的學校做後備。

幾間 + 幾間 + 幾間 = 十幾間......

報十幾間,絕對唔係威,係有苦自己知。我都想好似 d 大 b 家長咁,報三幾間,但被收的機會大過細 b 好多倍。

原帖由 B.B.BaBa 於 09-12-1 11:45 發表

想報九龍塘最 top 的好學校,又怕唔收細 b ,就報埋唔係最 top o個幾間,但又怕豬年多人出世唔夠大 b 爭,唯有報幾間自己住o個區的學校做後備。

幾間 + 幾間 + 幾間 = 十 ...

有d人靠人士,洗咩報咁多間呀
我要預個仔病in唔到
撞期又可能in唔到
有咩意外又in唔到
只可以講小心者

我其實都唔知大家發生乜事(新會員), 只係見到個題目望吓.我只報咗1間(現時為止), 但就waiting, 因為以為家姐會幫到個妹. 我都唔會怪啲人報咁多學校霸住啲位, 人人都係為細路前途啫, 不過in咁多kg真係好辛苦, 攞form已經難, interview時又驚撞期, 又要特訓個細路, 真係難為!! 不過我而家都煩架, 我諗住如果結果都冇心儀kg讀k1, k2會插班囉, 希望在人間嘅!!

醒目開學勳章

原帖由 NICOLE123 於 09-12-1 11:50 發表

有d人靠人士,洗咩報咁多間呀
我要預個仔病in唔到
撞期又可能in唔到
有咩意外又in唔到
只可以講小心者
如果做細b只報1間top kg, 重要唔靠人事關係, 果d就真係威嘞!

醒目開學勳章

原帖由 FaithHopeLove 於 09-12-1 11:59 發表
我其實都唔知大家發生乜事(新會員), 只係見到個題目望吓.我只報咗1間(現時為止), 但就waiting, 因為以為家姐會幫到個妹. 我都唔會怪啲人報咁多學校霸住啲位, 人人都係為細路前途啫, 不過in咁多kg真係好辛苦, 攞form ...
好多學校已過左收form 時間, 只報一間waiting, 不擔心嗎? 比我可能已經唔知點算好。

100% agreed - I did the same for my super small B as well, sigh.....

原帖由 B.B.BaBa 於 09-12-1 11:45 發表

幾間 + 幾間 + 幾間 = 十 ...

新會員 or 少出帖, 唔代表冇上呢個網. 我只係講o下我d讀後感o即 ... 我好明大家都係緊張自己仔女, 但太過緊張又另作別論... Anyway, 睇o黎我唔出聲會好d...

*補充一句, 我唔明白d人咁鍾意對號入座, 正如樓主感嘆: 身教, 身教!!

‹ 上一主題|下一主題