用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) 德望 = 失望 !
樓主: cattylui
go

德望 = 失望 !

同意你講法,  每間學校都有支持者同反對者,  只要自己覺得開心, 舒服便可

前我在祟真的topic內亦提到" 吃不到的葡萄是酸的", 就比人插, 我諗人人都明白, 不過唔係人人都接受自己有呢個傾向, 在我而言, 讀唔到, 只嘆句同呢間學校無緣份囉, 米讀第間囉無所謂, 只要最終目的地係全港果幾間大學就得....呵呵, 想得太遠tim

原帖由 chocode 於 09-11-30 20:49 發表
每間學校都有支持者同反對者 ! 只要自己覺得開心,舒服便可 ! " 吃不到的葡萄是酸的" 相信每個家長都明白 !

baba987, 可能佢(唔知男女)係一間大既上市公司主席, 家住九龍塘萬幾呎house囉, 可能係呢個層次, 不過原來唔同層次都係上同一個網架哈哈哈哈

三層廁紙???

原帖由 baba987 於 09-12-1 01:33 發表
totally agree monmonnatalie!

fujitasze你當自己係咩層次呀!!!

睇黎, 呢度又蘊釀緊另一場舌戰

我咪就係問你咩層次囉, 你又唔答人
我寫d咩?  有咩問題呀

原帖由 luilui007 於 09-11-30 22:28 發表
間間學校都會有人話佢好同唔好啦,大家不須要介意啦 !
總之,我會俾我女女讀

good!!!態度正確!!!

家長eq最重要,反觀某間醜聞kg中某d家長的確太低eq!!!

原帖由 phoebe37 於 09-12-1 01:24 發表
同意你講法,  每間學校都有支持者同反對者,  只要自己覺得開心, 舒服便可

之前我在祟真的topic內亦提到" 吃不到的葡萄是酸的", 就比人插, 我諗人人都明白, 不過唔係人人都接受自己有呢個傾向, 在我而言, ...

又係e句

我稔吾係個個都係會恨食葡萄,而有負面意見,
就等如如果我吾鐘意lv,係咪代表我買吾起所以吾鐘意呢?我買得起hermes就更加吾關$事la....
各有所好,但如果係報左果間kg,但又同人講無稔過比小朋友讀果間kg,敢當然吾應該la!!!

我好唔明點解家長又要報又要閙,唔單止GH,其他名校幼稚園都有呢個問題,我女女都比GH收左讀下午班,我知有些家長和我自己朋友的小朋友考唔到但都很想入到GH讀,如果有些家長報了但又唔認同佢地辦學理念大可不理會GH,讓想讀的小朋友補上!

原帖由 fujitasze 於 09-12-1 01:48 發表
e]原帖由 monmonnatalie 於 09-12-1 01:23 發表
fujitasze, 咩叫唔同層次?  點分?  你自己咩層次?  大後備你又去報?  收左你唔去讀好威?  好醒?  其實豬頭炳?  ...

我始終相信你囡囡只是備取生,希望有些十五十六的家長快點兒放棄學位,所以你才對這所學校不斷彈劾........ 高層次????我唔識點分??????大家都係為小朋友讀一所好的幼稚園啫,無謂將自己抬得太高啊.......抬得自己越高,反而表示自己其實是更低層次

"又要報又要閙"都無所謂.  自己覺得學校好就去讀lor, 我唔會動搖架.

被rejected家長要發洩一下, 也可理解.  大家都係舒緩一下心情.  考學校是有壓力的.

算啦, 大家無謂為一句半句說話而嘈, 應該開心至真, 因為如果佢所講的屬實的話, 佢會放番gh個位出黎比各位有心讀gh的家長, 大家又有機會啦!

不過希望佢講過會算數!:;pppp:

原帖由 fujitasze 於 09-11-30 20:08 發表
算啦,我在第二個GH topic都講過GH在學術上根本未夠班,只係有D媽咪死都話好,她們只是看一條龍而其他什麼都不理,只要一個媽咪話好其他的就一呼百應,老實講GH都收了我個女但我肯定會選SC或者KV(SC已有offer),所以妳都不用太介 ...

多謝各位爸爸媽媽相勸!正如ceciliadaddy講,有邊間kg唔黑箱作業? 我都明白就算我寫信去打電話,德望都可以耍我,甚至唔理我(宜家就係!)!但作為媽媽,見到個女受到「不公平」對待,一定會據理力爭,盡力而為,係咪?

大家都係為小朋友著想,唔使立高衫袖 我認我係有standpoint,係咪吃不到的葡萄是酸的?我唔敢講話無。但我講全部都係事實,就算今日校監出來對質,我都講同一番話。

我想提出及針對係學校安排:;pppp: ,唔係教學質素。就算我個女入唔到,我都相信德望仍然係一間好學校。我朋友個女係度讀,真係又叻又純品。我只係好驚訝,佢地對我,對佢地不妥之處可以當無到

正如bk 另一個topic,真係難為現今父母,完全係貼錢買難受咁去撲學校

仲想講多句,BK係父母交流區,係俾大家互通資訊,交流意見,動口不動手,千祈唔好變做戰場,大家共勉

My girl was rejected by GH and I was feeling a bit disappointed.
However, I won’t blame the school even some successful mothers said their daughters’ performance was not good.
Parents never understand the assessment criteria of picking up the students by School. In my opinion, I will do something extra if I wish my daughter could be studied at GH but if not, just closed the file.

又係你呀, 你都幾得意喎, 對呢句 "吃不到的葡萄是酸的" 咁敏感, 呢個topic 唔係我第一個講呢句, 我只不過是回應大家討論下, 但係你係都要對號入座, 都無辦法!  之前在祟真topic扇風點火, 火上加油, 而家又過來呢度放繼續做同一樣野, 你都幾無恥

原帖由 深井DY 於 09-12-1 07:14 發表

又係e句

我稔吾係個個都係會恨食葡萄,而有負面意見,
就等如如果我吾鐘意lv,係咪代表我買吾起所以吾鐘意呢?我買得起hermes就更加吾關$事la....
各有所好,但如果係報左果間kg,但又同人講無稔過比小朋友讀果 ...

我好鍾意德望,好想小女入讀,我顛到o個朝六點幾去到排隊,排o左三個鐘,之後 interview 當日又排o左兩個鐘,小女表現算幾好,結果被 rejected。收到信後真係 down 左幾日。想深一層,或許係小女與德望無緣啦。暫時收到 8間學校回信,7間收o左 (當中包括大家熟悉的所謂名校),但偏偏首選的德望卻連 waiting list 都無份。但咁多間好學校都收佢,起碼我知道,小女係有食力的。

除o左覺得無緣之外,再阿Q 少少諗,塞翁失馬,焉知非福呢?個天幫我作o左無得讀德望的決定,未嘗不是好事。

講o左咁多,係想大家釋懷,少 d 怨氣......如果仲係氣頂的話,不如飲 d 雞精,有助降低皮質醇......