用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

今日上羅中網站,見宣傳2010高考10科合格率高於全港,有一個學生3A。

講3A, 今年劉梅軒也有一個學生3A

講合格率,孫方中也有10科高過全港

http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_id=1&tool_id=34528&channel=campus&tool_admin=0

圓玄更有14科

http://www.yy2.edu.hk/Sch_annoucement/schann_viewone.php?sa_id=1085

原帖由 O~O 於 10-6-9 13:19 發表

這只能解釋為何學校收唔足夠Band1學生而要收Band2-3學生, 但見公佈會考及高考成績他們都有不錯的表現, 如果能夠把Band2-3學生都可以教到這個成績, 這校應該不是幾好? ...

原帖由 tictactoe 於 10-7-10 23:49 發表
今日上羅中網站,見宣傳2010高考10科合格率高於全港,有一個學生3A。

講3A, 今年劉梅軒也有一個學生3A

講合格率,孫方中也有10科高過全港

http://sunfc.school.hk/system/tool/webpage/index.php?charset=big5&netroom_ ...

為什麼BAND2/3學校在高考會出現好成績,問題是在中六英中只得兩班或3班,就算會考成績好都不可原校升中六,
所以便流入其它有中六有學位學校,
因此家長要清楚這些學生是否原校中一所收學生或是
外來生.

回覆 13# wkymama 的文章

小女就讀羅中一年裡,覺得老師細心很用心教學,就算年輕一代的新老師亦對教學充滿熱誠,與學生不會有代溝障礙,特別之處像英科,全班36人會分成9組,上堂2名老師分別以遊戲式活動教學,令學生印象深刻,喜愛讀書.
小女小學時也是band1學生,家住沙田,因派位不理想而叩門羅中,一年前我都想過如果個女考得好,我會F2返沙田插班,成績表今天派了,名列前茅,但經過一年之久睇見D老師的關懷與付出,也因女兒的一句說話"我鍾意係羅定邦讀,我唔轉校"打消所有念頭,一間好的學校,一班好老師,是令學生發揮的源頭.

Support!Support!

我永遠都相信孩子找到一所適合自己而又能愉快學習的學校讀書,一定會獲得成就的!相反無論那所學校有幾top不適合就會一敗塗地,這又何苦呢?

囡囡今早考了分班試,不知幾時有結果?今年有幾多人報讀羅定邦?

回覆 1# pianomummy 的文章

每班36人,共5班,全級共180人.

回覆 2# pianomummy 的文章

應該係5/8上LTP既校網CHECK就有結果

各位升中一既媽咪:
學校咪叫我地d小朋友上網做中文功課,我個囝話於昨日上網都冇寫班別只係寫個1,今日上網做功課時見到寫左班別喎寫住1x,你地自己留意下,睇下有冇??

冇噃!都係得個1字!我個仔考果日朝早啱啱退燒,之前燒咗兩日,佢話考得麻麻地,睇佢造化!
原帖由 小琪 於 10-7-15 08:44 發表
各位升中一既媽咪:
學校咪叫我地d小朋友上網做中文功課,我個囝話於昨日上網都冇寫班別只係寫個1,今日上網做功課時見到寫左班別喎寫住1x,你地自己留意下,睇下有冇?? ...

小女都係今年考入羅定邦讀中一,想問:如果被選中讀西班牙文,咁使吾使另外付學費?
係分班試個日好似吾係好多家長,會吾會今年吾係好多學生入羅中呢?

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 14:43 發表
小女都係今年考入羅定邦讀中一,想問:如果被選中讀西班牙文,咁使吾使另外付學費?
係分班試個日好似吾係好多家長,會吾會今年吾係好多學生入羅中呢?

讀西班牙語唔駛比學費,不果會比英語好既同學讀,因為讀西班牙語會抽左一堂英文堂黎教,所以會比d英文底子較好的同學優先!聽聞得1-2班先有西班牙語讀..

我之前沒有去過簡介會,所以好多野都吾清楚,想問下學校有冇規定要著咩鞋,咩眼鏡........
因學校都無通知校服規格,我都吾知買咩鞋,買咩襪....

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 16:09 發表
我之前沒有去過簡介會,所以好多野都吾清楚,想問下學校有冇規定要著咩鞋,咩眼鏡........

我剩係知要黑色書包,其他都不太清楚!可以打去問,

邊兩班可以讀西班牙話?

原帖由 Tiger_bb媽媽 於 10-7-15 16:09 發表

眼鏡冇規定,乜都得!
書包一定要黑色backpack

原帖由 pianomummy 於 10-7-16 16:42 發表
邊兩班可以讀西班牙話?

成績最好果2班

原帖由 javybrian 於 10-7-16 17:29 發表

成績最好果2班

係咪1A 同1B?聽聞係呢2 班...

原帖由 小琪 於 10-7-16 22:59 發表

係咪1A 同1B?聽聞係呢2 班...

唔清楚今年係咪A班最叻!之前就係!
但未confirm 2or3班有得學喎!

原帖由 javybrian 於 10-7-16 23:05 發表

唔清楚今年係咪A班最叻!之前就係!
但未confirm 2or3班有得學喎!

唔該哂你喎!你小朋友讀中二?
學校多唔多雜費收?

原帖由 小琪 於 10-7-17 17:07 發表

唔該哂你喎!你小朋友讀中二?
學校多唔多雜費收?

我同你一樣小朋友係升中一呀!
雜費冇詳細研究喎!
不過聽聞都係D活動費用
其實間間學校都差不多
‹ 上一主題|下一主題