用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 大埔羅定邦中學 交流區
樓主: helenso
go

大埔羅定邦中學 交流區   [複製鏈接]

我女暫時FORM 1又未暫有你地講既問題出現,
只係話數學堂較為沉悶, 可能佢小學老師教法生動啲啦,
但佢既班主任俾我感覺係好熱心喎, 好似我女有排唔開心, 佢會主動打電話俾我依個家長, 了解返小朋友近排係咪有咩事
又會whatsapp開group, 同班同學傾班上既野
暫時開左學4個月黎睇, 佢英文成績係有進步既, 其他科就未知
希望keep到落去啦

其實我又覺得,唔係家長講得咁差,可能我仔比較幸運,到今時今日都係遇到好多好老師!

由F1班主任同佢哋講,點編排時間讀書,F1就50%玩50%讀書,F2~30%玩70%讀書,F3~10%玩90%讀書,因為要㨂科,F4-6就100%要讀書,佢完全遵照老師話,開心讀到現在!

科學呢科,我仔初中時,全班成績都唔差,上年Final Exam 仲攞足100分,所以㨂科都偏向科學科,佢想讀全理,但學校無,只可以揀二科讀!
亞仔話呢3年唔會轉老師,暫時係陳伯比較差D,其他都無咩問題,maths同 chem係亞仔至愛,老師好有心教,亞仔係非常抗拒補習嘅人,成日麻煩以前數學老師,老師都好樂意同佢哋解題教做功課,中文老師多做人道理,我覺都幾好,英文同LS 亞仔話老師教得幾好!

我朋友個女今年有考, 佢地一家都希望取錄
所以多謝不同資料

Fanny_ma 發表於 17-12-17 19:43
係!朋友告訴我原來羅校收生成績一點也不差,PRE S1英文成績原來一直高過全港平均,一定有BAND2頭,但點解D ...

我選羅中就是認同學校愉快學習理念,從沒憧憬DSE 會有特出成績。我只是不想她像小學時忙忙碌碌,而我知道她也不是讀書料子。
中一時功課及測驗不多,她可繼續學她喜愛的樂器,跑步及加學鋼琴,又加入排球隊。這就是我希望她過的校園生活。
到中二現在,明顯地她突然在學業上投放多了時間
。到現在,我仍然認為我為她選擇了一所適合她的學校。

兒子現在讀中二,so far他讀得很開心,大部分科目他都很喜歡尤其是話劇,英文,數學等等,部分老師也很有心, 今年有部分身老師如科學數學教學比較悶/唔明,但願意和家長溝通改善, 我最欣賞學校願意給予學生機會去表現不同能力

Good caring to students. Learning environment is good to motivate students to learn. Happy school and not much homework. My friend's son is studying S1 there and he loves the school and learns much better than he was in primary school.  

My son got the offer and we decided to study here starting September  for S1.  Hope he will enjoy the school life and learn better

力奇大叔    發表於 18-2-6 18:18

阿仔話數學羊老師呢2日都無黎上堂,要學生在校園四圍尋找…
科學陳伯依然一上堂照書讀。
返學系好happy,不過其實好多學生返學只系當聯誼,放學至自己讀書同補習。

數學呢科,好似女老師有心D,我仔遇到兩位女老師都好好人

回覆樓主

今年讀緊中幾

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

簽名被屏蔽

在羅定邦讀書,參加課外活動是否要付費,聽聞有些活動要一萬幾千?

uselesscat 發表於 18-7-9 10:16
在羅定邦讀書,參加課外活動是否要付費,聽聞有些活動要一萬幾千?
如果出國參加交流團, , 好似西班牙果啲咁遠可能就貴啲, 但都好似唔駛過萬
平常課外活動收費係合理的
我女上年參加左2個課外活動
排球隊 $800半年 (一星期2堂),
合唱團就不用收費

uselesscat    發表於 18-7-11 16:57
‹ 上一主題|下一主題