用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 收到SC的信D媽咪入來傾吓
樓主: ccc_2baby
go

收到SC的信D媽咪入來傾吓

Thanks for your info, let me discuss and see tonite with my HB. :)

原帖由 sfplam 於 09-11-30 17:25 發表
Hi nozomu-kun and officecatcat,

There should be many places that teach abacus, my son starts to learn in K2 summer in YWCA in Shatin, as the teacher said he performed quite good, I thus let him con ...

睇完全部D POST, 經驗之談, 我大仔今年9月已經響st. cat畢左業, 佢讀英中班既, 英文st. cat真係教得好好, 尤其是phonics, 家陣阿仔讀小一, 佢見到唔識既英文生字, 都係自己試下併出來, 真係好好, 但中文同數學就差少少, 或者我太過放心 (或者唔想咁細個就谷佢), 結果佢上到小一 (佢入左一間傳統津校), 中文因為只得一星期上一堂普通話, 家陣阿仔中文用普通話故學, 識既字太小, 數學既概念都麻麻, 所以家陣要日日做exercise惡補.

到左今年阿女去考, 結果收到st. cat收左佢讀英普, 我一定會比阿女去讀, 如果英中的話我就會考慮其他學校囉...

希望上述意見幫到有疑問的家長...(只是個人意見)

Hello officecatcat
學之園....

原帖由 officecatcat 於 09-11-30 16:31 發表
hi 小豆豬,

多謝你既安慰同鼓勵呀!
其實星期六夜晚同老公都已經回復正常.  

正如你同 eggmama 所講, 我都信一定有人唔留位, 總會有希望; 我而家都係已收既幼稚園內簡緊邊間最好.

至於果下嬲嬲地, 係因為同事問起, ...

原帖由 sfplam 於 09-11-30 17:25 發表
Hi nozomu-kun and officecatcat,

There should be many places that teach abacus, my son starts to learn in K2 summer in YWCA in Shatin, as the teacher said he performed quite good, I thus let him con ...

thanks sfplam,
我都係沙田友呀

原帖由 Garfield 於 09-11-30 17:49 發表
睇完全部D POST, 經驗之談, 我大仔今年9月已經響st. cat畢左業, 佢讀英中班既, 英文st. cat真係教得好好, 尤其是phonics, 家陣阿仔讀小一, 佢見到唔識既英文生字, 都係自己試下併出來, 真係好好, 但中文同數學就差少 ...

Garfield,
我想問下你知唔知道英普班既中文會唔會好D呢?
一星期有幾多時間係學中文呢?
THANKS!!!!!

原帖由 nozomu-kun 於 09-11-30 14:53 發表

我個仔係大b, sc 已收左, 等緊kv的result, kv強中數,就好好多人講, 但sc就比較小人提, 好想問下你有關sc 的comment, 同埋佢地小一派位如何 ?  謝

預備咗一年,好好彩SC收咗.  而家等緊其它回覆...  個人都係从升小一為目標.   所从最希望都係一係龍...

does anyone know how many people applied for st cat and how many are accepted?

Hi cay12366,

According to the data provided by http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/, the number of K1 in SC 2008-2009 is 669 for both campus...  Someone said the number of applicant is around 4K, this number sounds resonable, as my son is K3 and when he apply the P1 say DBS, the applicant is around 2K, thus 4K sounds resonable.

原帖由 cay12366 於 09-11-30 21:55 發表
does anyone know how many people applied for st cat and how many are accepted?

NICHOLE123:

以我所知, 英普班既中文全部用普通話教學, 除左英文就係普通話, 所以先咁多人想入英普班, 如果我個女都係入英中, 我一定唔會讀ST. CAT囉, 因為阿仔已經試過, 知道佢既程度去到邊豎...希望可以幫到你.

仲有我面試個陣, 個MISS有問我, 如果英普班收左, 屋企有無人可以幫到阿女既普通話, 因為我本人唔識聽同講, 我都係用廣東話答佢, 但阿女家陣返緊既NURSERY都係英普班, 所以佢識得答問題, 我咪話比MISS聽, 會自己惡補下囉...

Garfield,
我想問下你知唔知道英普班既中文會唔會好D呢?
一星期有幾多時間係學中文呢?
THANKS!!!!! [/quote]

原帖由 Garfield 於 09-12-1 10:20 發表
NICHOLE123:

以我所知, 英普班既中文全部用普通話教學, 除左英文就係普通話, 所以先咁多人想入英普班, 如果我個女都係入英中, 我一定唔會讀ST. CAT囉, 因為阿仔已經試過, 知道佢既程度去到邊豎...希望可以幫到你.

...

garfield,

多謝你先. 其實我自己叫識聽同講普通話...不過真係好一般果隻囉
老師問我.我都係用普通話答佢,不過當日見其他媽咪,佢地真係大陸人士佢地既普通話真係唔同啦
如果唔掂我都會搵老師上門再教仔仔囉

諗番當日填FORM時我揀咗廣東話IN英普班都幾大胆...因為我自己一啲普通話都唔識,但INTERVIEW時,囡囡反而識聽普通話老師的指令,又肯跟老師講普通話.仲講得好正tim..之後個普通話老師問我囡囡平時有否機會接觸普通話,,我就用廣東話答佢話有,,因為佢返緊的NURSERY係英普班...最後都好好彩俾佢入到sc英普班...我收到信後二晚瞓唔着呢......

回覆 91# cutecutewing 的文章

恭喜!恭喜!
估唔到咁快我細女今年畢業(英普班)
3年過得真快,明年可以同家姐一齊返學.

me also live in Shatin
are you taking ST Cat school bus?

原帖由 nozomu-kun 於 09-11-30 18:41 發表

thanks sfplam,
我都係沙田友呀