用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點睇入到開晒全部英文班中中既機會率
go

點睇入到開晒全部英文班中中既機會率

陸陸續續聽到有中中將會開晒全英文班, 你會因此而揀/唔揀呢D中學嗎?
以前一般Band 1生揀呢類較好既中中, 入到既機會好大, 而Band 2生亦有一部份人能夠入到, 但依家間中中變相轉咗英中, 應如何分析各Banding入到呢類中學既機會率? 請指教

其實學校本身及家長已經對學校Banding有一定定位,學校會收Band幾學生...Band幾學生會選這間學校...大家心中有數,唔係一時三刻改變到.

如果一心想英中既家長.會更安心..多個choice. 如果去唔到傳統英中既時候,多個CHOICE.不過 BAND2  生想入既機會會細咗.......
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

兩位既睇法我都同意, 依家最令我頭痛既係, 本來我區band 1 生可以第一志願揀一間英中, 然後將呢類較好既中中放係第二位買個保險, 今次如果同樣咁做, 會唔會太冒險呢?

當老師多年來習慣中文教學, 宜家一下子轉英文教學, 教學質量會不會有所影響呢

其實話就話明年開始轉英中,但果O的中中系一早已經部署好,有曬準備。
你估真系話轉就轉咩?

原帖由 icequeen123 於 09-12-14 12:11 發表
其實話就話明年開始轉英中,但果O的中中系一早已經部署好,有曬準備。
你估真系話轉就轉咩?

啱,好似港島民生咁,一早都已經係中中教英中野,唔係第一組別想入都幾難,佢係全收第一組別架......果d升呢中中,唔係突然出黎架

香港家長頗多很現實,
這些開晒全英文班的前中中,
因為已經成功證明那學校的實力,
所以將會成為家長選校的新貴。

而那些「降呢」中學,雖然水準可能
未必這樣差,但看看那些10多年前不能上車成為英中的學校,例如: 聖安當、觀塘聖約瑟英文中學、
慈幼英文學校、荃灣聖方濟、
聖芳濟各書院、張明添中學、
玫瑰崗學校.......等。 Band 1 生大幅減少,其中部分學校更變成band3學校。

祝「降呢」中學好運。

醒目開學勳章

若band 1 生將呢d 新英中學校放第2位(大抽獎), 咁個機會係咪比以前低了呢?  or 直情係根本放第2都無根會入到呢??

原帖由 happypiano 於 09-12-16 15:48 發表
若band 1 生將呢d 新英中學校放第2位(大抽獎), 咁個機會係咪比以前低了呢?  or 直情係根本放第2都無根會入到呢??

以前民生唔係放第一,都無機會,而家我諗機會都一樣,其他升呢中中我諗都差唔多

醒目開學勳章

oh!!!

咁若以民生, 婦女會同筲官計, 點排學校成績/質素既高低呢?

原帖由 Sindy 於 09-12-16 15:57 發表

以前民生唔係放第一,都無機會,而家我諗機會都一樣,其他升呢中中我諗都差唔多