用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 請問可以o係邊度做資優test?
go

請問可以o係邊度做資優test? [複製鏈接]

醒目開學勳章

麻煩幫幫我, 邊度有得做test, 幾錢??謝謝
   0    0    0    0

好多私人機構都有, 不過好貴 (對我來說), full report 好似要 4-5k, 真係攞左我條命...

btw, 我二仔因為情緒問題 (懷疑佢有亞氏保加傾向), 而家排期等政府做評估, 好快, 十日八日左右就有得見醫生, 你可以試下打去政府d智能評估中心問問, 做評估都係 $100 大元~
§ 吾家三寶 §
Trevor※Marcus※Arianna

資優嘅TEST其實係指WESCHLER IQ TEST。好多私人機構都有,價錢間間都晤同,選擇嘅時候留意係邊個VERSION啦。我有個BLOG有講關於IQ TEST 嘅嘢,你可以睇吓。

原帖由 l_wingwing 於 09-11-28 13:41 發表
麻煩幫幫我, 邊度有得做test, 幾錢??謝謝

中大 $3xxx, 我囝囝係資優生 !

我知道仔仔係資優都係學校同佢check, 所以一個仙都唔洗出.
奇實不需要特別check, 做一個bright student 好過做一個gifted. 因為gifted 未知道佢係係方面,真係唔多唔少帶來好多痳煩.
尢其係傳統學校要佢地坐定定,真係坐唔到的.

原帖由 Gladys777 於 09-12-2 14:37 發表

中大 $3xxx, 我囝囝係資優生 !

係咪政府唔會做 專for test iq 既test 嫁. e.g. 懷疑保加利亞, 就會只做for 仔加利亞既test only???

原帖由 tsznok 於 09-11-28 16:21 發表
好多私人機構都有, 不過好貴 (對我來說), full report 好似要 4-5k, 真係攞左我條命...

btw, 我二仔因為情緒問題 (懷疑佢有亞氏保加傾向), 而家排期等政府做評估, 好快, 十日八日左右就有得見醫生, 你可以試下打去 ...

醒目開學勳章

原帖由 wawa 於 09-12-3 10:30 發表
我知道仔仔係資優都係學校同佢check, 所以一個仙都唔洗出.
奇實不需要特別check, 做一個bright student 好過做一個gifted. 因為gifted 未知道佢係係方面,真係唔多唔少帶來好多痳煩.
尢其係傳統學校要佢地坐定定,真係 ...

老實講, 我真係唔希望我個女同人唔同, 我希望佢係平常人一個,因為我知我未必有能力/心機去培養一個資優兒童, 二黎又好怕煩

但我個女真係好煩, 我驚我唔知點教佢, 同埋我多野我真係唔知/唔識點答佢

我有朋友個仔6歲, 一直有問題, 老師話佢專注力不足成日hyper-active, 佢又唔想返學, 結果幼稚園時要留班, 到小學老師都頂唔順, 去做評估, 先知佢原來係資優, 仲話如果早知道管教方法會唔同, 可能唔駛留班

我個女連playgroup都唔想返, 又話唔想/唔鍾意同其他小朋友玩, 佢的觀察力好強, 有d野大人都睇唔倒佢都睇倒, 仲問我點解..我唔知呢d究竟係咪算係資優的特徵之一

想得個”知”字, 如果唔係資優, 我反而唔擔心..如果係, 我真係想睇下會唔會有咩方法管教佢

醒目開學勳章

原帖由 tsznok 於 09-11-28 16:21 發表

btw, 我二仔因為情緒問題 (懷疑佢有亞氏保加傾向), 而家排期等政府做評估, 好快, 十日八日左右就有得見醫生, 你可以試下打去 ...

但係咪要醫生轉介先可以做??

我問過兒科, 要懷疑係有"問題"先會寫轉介信去政府, IF 只係想TEST 係咪IQ高, 就唔得了.

如果冇轉介信, 我估係要返健康院FOLLOW UP的.

For private, it's around $3-5k.
http://www.giftedcouncil.edu.hk/PDF_files/IQ_Test_Organization.pdf

For government, you need a doctor's referral and wait for at least 6 mths. http://www.dhcas.gov.hk/tc_chi/information_nr/information_nr.html

Hope this help!

thanks for share

Wing

其實有些資優兒, 都會夾雜著其實特殊情況, 例如: 過度活躍同亞氏保加,讀寫障礙等. 你個囡check 了係資優,但又坐不定, 可以check 下無其問題, 而不是再去check 資優, 但資優o個方面有無話佢係屬於那一項呢?

原帖由 l_wingwing 於 09-12-5 11:47 發表

老實講, 我真係唔希望我個女同人唔同, 我希望佢係平常人一個,因為我知我未必有能力/心機去培養一個資優兒童, 二黎又好怕煩

但我個女真係好煩, 我驚我唔知點教佢, 同埋我多野我真係唔知/唔識點答佢

我有朋友個仔6歲,  ...

Wing

其實有些資優兒, 都會夾雜著其實特殊情況, 例如: 過度活躍同亞氏保加,讀寫障礙等. 你個囡check 了係資優,但又坐不定, 可以check 下無其問題, 而不是再去check 資優, 但資優o個方面有無話佢係屬於那一項呢?

原帖由 l_wingwing 於 09-12-5 11:47 發表

我有朋友個仔6歲,  ...

之前唔太得閒, 講d唔講d, sorry sorry~~~
冇錯太公o既評估只限有"問題"o既小朋友, 如果只為 check iq 係唔會serve你, 打去排期前亦要有醫生 referral letter.

容我係度 share 多少少... 講真我都就快發癲...
先講二仔, 即係可能有亞氏保加果個; 當佢仲好細時已感到佢有d "唔妥" (until now he's 4 years old), 佢:
1. 極迷巴士: 可以分到不同model, 又扮到像真極高o既巴士行走聲
2. 好大脾氣, not easy to accept any kinds of "change"
3. sensitive
4. 佢喜歡的事, 會好専心

(boss here... to be cont')

再說..

原本我對二仔既問題都不太為意, 只係以為佢遲講野表達力差, 加上佢好文靜, 某d事物佢識定唔識都唔會show俾我地睇, 我向來對佢都冇乜寄望, 仲諗住佢好似蠢蠢地咁, 學乜都遲過人咁, 點知, 當佢上年k1開學後, 老師又話佢跟得到上課程, 叫我唔使擔心咁多, 一直都似乎好地地, 佢又鍾意番學, 雖然見佢仲係好迷巴士, 又固執, 但都諗住睇定d先..
睇睇睇, 睇到而家 4 歲讀k2喇, 佢某d問題無疑係改善左, 但亦出現左好多新問題, 佢依然迷戀巴士, 依然唔識表達自己某部份行為及反應o既原因, 好易激動, 易大吵大鬧, 成日為著一d"改變"而激動, 默守成規, 完全唔識變通, 亦都好易敏感, 應該話佢直頭過敏, 成日為埋一d我地眼中冇原因o既事而發怒!!... 雖然佢情緒管理方面咁差, 但佢係學術上卻又跟得到課程需要, 學野時又會極專心, 亦好鍾意音樂, d歌聽一次就會記得, 有時仲會自己作歌仔唱, 記得上次做執筆寫字能力評估時, 仲話佢認讀能力高於同年小朋友... 所以, 綜合完以上種種, 我都唔敢講個仔係咩野事, 一直都有種感覺, feel 到佢係有d "kick 手o野", 但又講唔出係乜, 但亦知道就算有問題, 亦都唔算好嚴重...掛?!

直至早排, 老二個契媽 (佢曾經見識過我個仔發起醫四時係有幾扭) 提到佢有個做治療師o既朋友, 幫忙輕輕分析左呀仔o既情況, 而家懷疑佢有輕微 "亞氏保加症", 呢樣野係乜? 草草講句可以話係自閉o既一種, 不同之處可以話係亞氏保加o既小朋友智力正常, 甚至係資優, 契媽個朋友話最好都係同佢排一次評估, 有乜野都係見左醫生先再算... 又可能做完之後, 原來乜事都冇, 只係佢扭計d都唔定。

經朋友教路, 我先去普通私家醫生"買"封轉介信, 再book 左尤德做智能評估, 雖然係正苦野, 個期都好快, 11 月尾打去,  12月頭 (聽日) 就有得見醫生做評估!我... 唔可以話好擔心, 講真都預左有呢一日, 積極d睇, 如果真係有事, 盡早做輔導會更幫到個仔囉!

但每一日面對住佢d皮四, 真係令我好辛苦...

除左二仔, 個三女都每日俾緊壓力我...

§ 吾家三寶 §

除左個二仔, 個三女都俾左唔少難題我!

佢而家先剛滿2歲, 但, 由佢歲幾近歲半開始, 我同身邊d朋友都sense到佢布木"唔同", 只係唔敢講佢係聰明定係所謂 gifted, 好似..
1. 語言能力好高: 佢未夠一歲就開始講野, 初時係單字,好快就變成兩個字詞, 冇幾耐已經有短句, 半歲左右開始問問題, 一歲九個月左右就識得用"因為...所以..."/"可能..."/"不如..."呢類連接詞, "你"/"我"/"佢"呢d字亦都用得好成熟

2. 佢好似天生就鍾意書多過玩具, 有得揀的話, 佢會揀書而唔要玩具, 可能平時佢成日睇, 記性又好, 未夠一歲九個月就識讀晒 "我自己會讀" level 紅 o既書, 而家睇緊 level 橙, 每本書都可以自己讀, 有時一口氣教佢認10-15個中文字, 如 "學校","洗澡","餅乾"...講一次佢就記得晒, 隔多丶晚問番佢都仲記得呢

3. 觀察力好強, 成日都睇到d我地冇留意到o既野, 又鍾意問野, 問完又反問番我轉頭,簡單講幾件小事...
- 歲半 : 當時 suumer 成日落雨, 佢就問我 "點解會落雨?" 我答佢天上面有太多水, 咪跌落黎, 咁人出街就要用雨傘... 點知, 幾日後出太陽, 有d路人用雨傘擋太陽, 佢又問:"冇雨喎, 點解ee拎雨傘?"
- 未夠一歲九個月 : 平時我出街會提佢仕車時要坐好唔可以郁, 初時佢只會係見到大哥企起身時先會講一句 :"哥哥坐好!" 但有日佢見到巴士上有人企係度 (平時我地少坐巴士), 佢就問我 :"點解叔叔企係度?"
而家.. 佢見乜問乜, 有時仲會無那那問我點解 van仔上張椅背 (包左膠果d) 會反射到佢個影; 又好似上星期六同佢睇煙花, 佢又問我d煙花會唔會趺落佢隻鞋度... 我就快要去刨十萬個為什麼!

4. 記性好好 : 佢可以只係用3-4日就記熟晒 a-z 既 phonics 發音, 仲自己 blend 埋讀一d佢唔識既生字, 呢d都係23個月大時就識得...

5. 歲半多d就可以自己由1數到50, 家陣可以數到100, 呢d我當佢唸口旺, 但早前發現佢真係有數數量o既 concept, 佢可以幫我 count晒唔同色有幾多隻壽司碟; 另外果d長短高矮相同不相同等等, 幾個月前已識得分喇~

6. 音樂方面, 不論係日文歌仔, 國語, 英文定廣東話, 佢聽幾次就可以跟住唱, 刷牙歌, 小小宇宙 呢d, 全首唱晒都冇難度..

仲有好多好多我眼中既"怪行", 令我覺得佢發展唔止 2歲咁簡單, 可能大家會以為我日夜同佢死谷爛谷, 但真傢, 我又要番工, 又要湊三件, 邊有咁多時間去催谷小朋友丫, 連 playgroup 都冇安排佢番呢~! 有時我都好迷, 究竟係而家d小朋友個個都係咁醒? 係呀女"聰明" d? 定係佢係 gifted child?

幸好暫時佢都未有咩野大情緒問題, 只係佢比較固執, 乜都堅持要自己去解決問題, 好細個就要自己揀衫著... 當你一反對佢時, 佢就會幾激動地表示要堅持自己所做既事...

最近安排左佢插班讀 nursury, 番 4日, 佢一d都冇喊, 星期六日反而仲扭要番學, 今日佢老師先同我地講, 話留意到佢識好多野, 有d打算教佢又以為佢唔識既字, 一拎出黎又已經識晒, 數學係咁 (認數字), 英文又係咁,好似今日教letter "L" 佢就指晒大細楷仲送埋個 phonic 發音俾老師..

有人可能會以為我好開心, 有個醒目女, 但係, 我反而開始驚... 以後點算?!
§ 吾家三寶 §

囡仔學野比較快都唔出奇, 我個囡都係.佢而家仲細,當佢入幼稚園時就會知道佢同同學可否相處得好, 通常係屋企係無乜問題, 因為家長會知道子女的脾氣, 當一返學,如果無老師打電話來,即係無事, 有就開始煩啦.
倘若小朋友有過度活躍,都要係4-5 歲以後才開始發作.

原帖由 tsznok 於 09-12-7 23:35 發表
除左個二仔, 個三女都俾左唔少難題我!

佢而家先剛滿2歲, 但, 由佢歲幾近歲半開始, 我同身邊d朋友都sense到佢布木"唔同", 只係唔敢講佢係聰明定係所謂 gifted, 好似..
1. 語言能力好高: 佢未夠一歲就開始講野, 初時 ...

二 仔 昨 天 做 完 評 估 ,
暫 時 說 他 該 是 亞 氏 保 加,
但 要 待 下 回 由 醫 生 斷 症...
我 發 覺 政 府 的 評 估 中 心 都 很 PRO 及細 心 的,
二 仔 看 病, 姑 娘 亦 會 問 及 大 仔 和 三 女 的 情 況,
我 跟 姑 娘 提 及 到 三 女 的 情 況 後, 他 建 議 可 替 三 女 排 期, 初 步 都 是 懷 疑 她 智 商 高, 提 我 要 注 意 她 的 情 緒 發 展...
聽 後 真 的 想 暈 低!
§ 吾家三寶 §

政府咁快有result, 你係咪去體智o個o的centre 呀?

原帖由 tsznok 於 09-12-9 13:57 發表
二 仔 昨 天 做 完 評 估 ,
暫 時 說 他 該 是 亞 氏 保 加,
但 要 待 下 回 由 醫 生 斷 症...
我 發 覺 政 府 的 評 估 中 心 都 很 PRO 及細 心 的,
二 仔 看 病, 姑 娘 亦 會 問 及 大 仔 和 三 女 的 情 況,
...

原帖由 wawa 於 09-12-9 16:42 發表
政府咁快有result, 你係咪去體智o個o的centre 呀?

我係去兒童體智能測試中心做傢...個期真係好快,我十一月尾打去, 約14日後左右就有得上去開file;
第一次上去時, 會先由姑娘做初步評估, 佢會觀察小朋友智能及體能等各方面嘅 level 去到邊, 又會陪小朋友玩吓, 同佢傾吓計咁, 之後就會同父母傾番平時見到個小朋友有咩野問題, then佢會 take 低 d  notes, 最後就會父母要填一份問卷...

姑娘話而家先收集一d資料, 之後會由各方面嘅醫生及治療師開會傾番個case, 要再等半年左右, 由醫生做多一次評估先可以斷症, 但姑娘就同我講, 話我個仔似係亞氏保加, 好多症狀都中左... 唉! 之後我地又好好彩, 即時插到個語言能力評估, 由語言治療師做左個full assesment (語言能力方面), 機本上都叫pass冇語障問題, 但當佢又再一次問完症後, 都係話呀仔行為上中晒亞氏保加, 佢亦都好好, 講解左好多幫助到呀仔o既建議俾我...

btw講番個三女, 姑娘問症時, 就連我大仔及三女o既情況都問得好 detail, 佢聽完之後話, 一個剛兩歲o既小朋友如果已經識得d乜乜物物, 都應該係智商高, 佢叫我順手幫個女排埋期做評估, 我有d r 頭問番佢...乜正苦唔係只處至有"問題" o既小朋友咩? 佢講得好妙, 話:"太過叻都可能係問題傢, 總之你排埋啦, 做埋個女啦!"

唉, 真係好煩心~!!
§ 吾家三寶 §

其實個test 會唔會出到佢是 阿氏保加 定 自閉 定 智力高 ?  定是只是你估佢亞氏保加, 佢 check 係唔係 ? 幾多歲可以做 ?

你個仔真係幾 typical , 我識幾個都係喜歡巴士及火車, 冇咩同人溝通, 你個女又真係幾資優, ,資優都是 SEN (有特殊學習需要的學生)..大人真係要學好多野先可以用好的方式去教哩d

原帖由 tsznok 於 09-12-9 23:45 發表

我係去兒童體智能測試中心做傢...個期真係好快,我十一月尾打去, 約14日後左右就有得上去開file;
第一次上去時, 會先由姑娘做初步評估, 佢會觀察小朋友智能及體能等各方面嘅 level 去到邊, 又會陪小朋友玩吓, 同佢 ...
‹ 上一主題|下一主題