用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

轉校長? [複製鏈接]

係另外的討論區有人話會轉校長....是否真有其事?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2172057&extra=page%3D1
   0    0    0    0

Really??
原帖由 ahnew 於 09-11-28 01:12 發表
係另外的討論區有人話會轉校長....是否真有其事?

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2172057&extra=page%3D1

醒目開學勳章 王國長老

咦... 係未真的?

我只知每年都有人說校長會走.

今年仲講到會轉埋邊間幼稚園咁勁... 呢個消息係邊度黎呢?

原帖由 iadalovebb 於 09-11-28 17:37 發表
Really??
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

It is a shock to all parents. If it is true, it is a sad news.....

我親自問過校長,有傳聞話你會離開呢間學校去德望度做校長,係咪真架?
校長話:你都識講傳聞啦,梗係唔啱啦。
我話:咁你係咪會繼續做落去?
校長話:「到咗退休年齡,走都好正常」。
我問:咁幾時係退休年齡?係咪今年?
校長話:一切都要由個會決定(我唔記得咗佢話個咩會,因我唔係天主教人士,所以對啲名唔太敏感)無正面回答有關佢離職既嘢。校長係咪走,幾時走,唯有靠大家自己理解。
其實我好鐘意呢位校長,估唔到亦都睇唔出佢年屆退休,因為當佢介紹間學校時,仲講得好有衝勁同熱誠,我原本對呢間學校了解僅限於佢派位派得好,但聽完佢講後,我真係好想阿女可以入到呢間度讀,我好鐘意佢哋安排咁多活動教學俾小朋友,呢類亦係我一直希望搵俾阿女讀既學校。
可惜!若呢位校長唔係度,我會有啲憂慮同擔心,畢境我囡囡會入去一讀就係三年。

醒目開學勳章 王國長老

enahau,
你所講是校董會, 一切交由校董會決定.

原帖由 enahau 於 09-12-6 15:40 發表
我親自問過校長,有傳聞話你會離開呢間學校去德望度做校長,係咪真架?
校長話:你都識講傳聞啦,梗係唔啱啦。
我話:咁你係咪會繼續做落去?
校長話:「到咗退休年齡,走都好正常」。
我問:咁幾時係退休年齡?係咪今年?
校長話:一切都 ...
主愛我

我聽完校長簡介會都對聖大再加分....希望唔會轉校長&會收我個B啦!!

醒目開學勳章 王國長老

我明白家長既憂慮, 始終校長係帶領學校嘛.

但我相信校董會如真的有安排的話, 一定能安排一位有經驗的人來管理. 始終學校踏入25周年. 一切也上了軌道,  天主會好好的安排及替學校準備的!

原帖由 enahau 於 09-12-6 15:40 發表
可惜!若呢位校長唔係度,我會有啲憂慮同擔心,畢境我囡囡會入去一讀就係三年。
主愛我

噢~吳校長係stmm既靈魂,佢真係一個百份百投入既好校長,我從來未見過一個校長會咁出心出力,事事親力親為,我雖然唔係成日跟返學,但每次返到學校,我都會見到吳校長,甚至乎happy bee既例會活動,佢都會出席幫手,如果佢真係退休相信大家一定會好唔捨得佢~

希望唔會轉校長...
原帖由 OnlyOne 於 09-12-7 11:36 發表
噢~吳校長係stmm既靈魂,佢真係一個百份百投入既好校長,我從來未見過一個校長會咁出心出力,事事親力親為,我雖然唔係成日跟返學,但每次返到學校,我都會見到吳校長,甚至乎happy bee既例會活動,佢都會出席幫手,如果佢真 ...

吳校長係我見咁多個校長之中對教育最有熱忱既校長, 我係在職媽咪, 唔可以成日返學校幫手, 但我每次返去, 校長都會好主動同我傾計, 等我了解囝囝在學校情況, 令我好放心將囝囝交比學校.  我同囝囝真係好唔捨得吳校長退休.....

It is true that Principal Ng will go to Good Hope Kindergarten as she introduced herself at Good Hope interview.

But I am not sure whether she will bring some "fit horse" teacher to the new school. If so, i feel it is unfair to the St Margreat!!

what a sad news before CNY!

原帖由 anthony010103 於 10-2-11 23:49 發表
what a sad news before CNY!

咁得意,都未完結個學年,吳校長又會同時踏2間,仲話會帶d老師走,會厚此薄彼wor!!

咁會係幾時走呀

原帖由 Little_cy 於 10-2-13 00:34 發表
咁會係幾時走呀

it seems that the kindergarten not yet announced.

聖瑪加利大 - 轉校長..

看來吳善琳校長要轉往另一間幼稚園, 但又不知SMM的新校長是誰, 大家會否因為轉校長而對SMM的信心有所動搖..

小囡有幸已被取錄為K1生, 但因為有另一offer在手, 心裏在盤算著那一間的時候, 就收到吳校長要走的消息...面試日聽過吳校長的簡介會後, 心裏對此校立即加分, 但現在出現這情況, 真的...唉...

雖說學校運作隱定, 但新人事新作風...大家覺得我是否多慮..

明白, 但會否在幼稚園階段沒那麼大影響? 行政與課程比較中小學簡單?
原帖由 幸福女子 於 10-2-14 23:28 發表
看來吳善琳校長要轉往另一間幼稚園, 但又不知SMM的新校長是誰, 大家會否因為轉校長而對SMM的信心有所動搖..

小囡有幸已被取錄為K1生, 但因為有另一offer在手, 心裏在盤算著那一間的時候, 就收到吳校長要走的消息... ...

the existing 校長 is so good that she can enforce the teacher to behave very well.  If 校長 is changed, doubt if the teacher will still be that good...

喜歡聖大, 除了因為校長的親力親為, 更因為聖大小學派位理想, 就算要玩至最後的叩門, 相信SMM的名氣在同區是佔優的...

雖然只是幼稚園, 但小朋友都要花3年時間在這裏, 希望快點知道新校長的情況, 對關心聖大的人/家長都好..

原帖由 eggmama 於 10-2-15 08:16 發表
明白, 但會否在幼稚園階段沒那麼大影響? 行政與課程比較中小學簡單?
‹ 上一主題|下一主題