用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天主教聖安德肋幼稚園 St. Andrew 程度能否銜接小學
go

St. Andrew 程度能否銜接小學 [複製鏈接]

請問St. Andrew 程度能否銜接小學呢?
老師是否能傳遞到知識給小朋友呢?
   2    0    0    0

原帖由 Freeb 於 09-11-26 12:42 發表
請問St. Andrew 程度能否銜接小學呢?
老師是否能傳遞到知識給小朋友呢?

純粹個人意見!

小女較早已轉校,因程度方面實在令我擔心上小學後會十分吃力.(當然每個家長都有其取捨)  
本人有時間便喜到其他幼稚園的網頁看看校方上傳小朋友在校內的生活片段與教師的留言等.再與此園比較, 不難發覺他們出現很多不完善的地方.如上傳小朋友的相片是極少, 如有都是看不清楚的. (相信很多家長都與我一樣很想知道小朋友在校內的情況.唯一可安撫的就是這片段). 討論像是只有家長發言一樣,教師們喜歡答便答你,不喜的話家長開了的話題後一直被押到最後都沒有人回應. 早兩年討論區不太多留言時已有這情況.與朋友閒談間都向我抱怨這問題. (朋友們都被寬敞校舍吸引.程度問題是其次, 唯有另加配套, 所以我便說每位家長都有其取捨!!)

原帖由 証天媽媽 於 09-12-16 23:23 發表

純粹個人意見!

小女較早已轉校,因程度方面實在令我擔心上小學後會十分吃力.(當然每個家長都有其取捨)  
本人有時間便喜到其他幼稚園的網頁看看校方上傳小朋友在校內的生活片段與教師的留言等.再與此園比較, 不難 ...

謝謝您的回覆!
我想我不會給小兒讀這所幼稚園了!

我囝囝而家享st andrew讀緊K1,
我同意課程真的比較淺, 不過有學劵的幼稚園由於要跟教育局指引, 多數都不會太深。st andrew每星期提供英文和普通話課不過並不是native speaker教...我都有擔心小朋友上小學會辛苦, 都有想過轉傳統學校又或者在外面多報課程...不過我老公相信活動教學是short term loss, long term gain, 佢認為活動教學小朋友嘅思考分析同創造能力會比傳統教學小朋友高!

入讀st andrew之前聽人講同上網睇都係話呢間學校環境, 設施, 老師同嬸嬸都好好, 唯獨係課程比較淺, 怕上小學會辛苦﹗入讀之後完全認同...環境同設施好之外, 校長, 主任, 老師同嬸嬸都充滿愛心, 有好多學校校長好少接觸學生同家長, 但陳校長好親民, 返學放學時間經常都見到佢親切咁同我地打招呼傾計。老師好親切亦好關心學生, 每個月老師都請家長寫低希望學校幫助培育嘅事情, 效果很好, 每次老師都實實在在幫到我小朋友品格行為上進步和改善。網上留言版我只留過1次言, 老師即晚就回覆了, 不知是我幸運還是老師已經改善了...網上小朋友相片不算多, 但都影得很清楚, 學校還試過拍上課短片給家長看﹗我小朋友返了學3個月, 自理和獨立能力高了, 比之前定了很多, 品格上有改善, 很喜歡和我分享上學的點滴, 天天到晚都唱著老師教的兒歌, 早前老師就選了他參加舞蹈表演和跟幾位同學他帶祈禱, 給予小朋友很多學習機會...雖然課程上有不足, 但我認為智識和品德上st andrew給了我小朋友很多﹗

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

作為天主教家長
很希望孩子在天主教幼稚園讀書
你們覺得宗教氣氛濃厚嗎?

同埋係咪好難入呀?
要幾時報名呢?

謝謝!!

wrong posting

感謝天父所賜一切恩惠, 我們誠心感謝您, 因主耶穌基督之名, 亞孟。

Agreed.

程度是淺的
老師很nice.
但学校網业甚少update.
Forum今年連password都唔比你.等如不想家長發言.
但小朋友仍開心上學,因為所有要求都是來自家長
留意,今年校長己換人
‹ 上一主題|下一主題